Haberler

İzmir Manş'ı Geçen Bengisu Avcı, Mutluluğunu Rektör Budak'la Paylaştı Hd

Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencisi Bengisu Avcı, İngiltere ve Fransa'yı ayıran Manş Denizi'ni yüzerek en hızlı geçen Türk kadını olarak adını tarihe yazdırdı. Genç sporcu Türkiye'ye dönünce EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ı ziyaret etti. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Bengisu Avcı, geçen yıl deneyip hipotermi nedeniyle tamamlayamadığı Manş Denizi geçişini bu yıl başardı. Yüzme sporuyla 6 yaşında tanışıp açık su yarışlarında birçok derece elde eden, 2 yıldır Manş hayalini gerçekleştirmek için antrenman yapan milli sporcuya Manş Denizi'ni geçişinde yakınındaki teknede annesi Meserret Avcı, mentör antrenörü Kamil Resa, beslenme yardımcı antrenörü Matt Duggan ve gözlemci hakem Keith Oiller eşlik etti.

47 KİLOMETRE YÜZDÜ

Channel Swimming Association'ın belirlediği kurallar gereği tekneye dokunması ve termal koruyucu, yüzmeyi kolaylaştıran mayolar giymesi yasak olan sporcu, yaz aylarında bile sıcaklığı 14 ile 17 santigrat derece arasında değişen suda tam 47 kilometre boyunca yüzdü. Suya girdikten 11 saat 29 dakika sonra Fransa kıyısındaki Cap Gris Nez'e ulaşan Bengisu, bu dereceyle Manş'ı en kısa sürede geçen Türk kadını oldu.

İLK ZİYARET REKTÖR BUDAK'A

Türkiye'ye dönen milli sporcu, EÜ Spor Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer ile EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ı makamında ziyaret etti. Genç sporcuyu tebrik edip mutluluğunu paylaşan Rektör Budak, Avcı'yla gurur duyduğunu dile getirdi. Rektör Budak, "Öğrencimiz Bengisu Avcı Manş Denizi'ni en hızlı geçen Türk kızımız oldu. Gurur duyduk kendisiyle, bizim için çok daha özel olanı, öğrencimiz olması. Öğretim üyelerimizin üzerinde emeğini olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Ben kızımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Maddi ve manevi her zaman Ege Üniversitesi olarak yanında olacağımızı söylemek istiyorum" dedi.

İLK DENEMESİNDE BAŞARISIZ OLDU, MÜCADELEYİ BIRAKMADI

Ege Üniversitesi Spor Kulübü bünyesinde henüz 6 yaşındayken yüzme sporuyla tanıştığını belirten Avcı, "2009 yılında açık su yüzme branşına başladım. Bu branşta milli takıma girdim ve çeşitli başarılar elde ettim. Açık suyu çok sevdiğimi fark ettim ve açık su maratonlarına katılmaya başladım. Manş Denizi'ni ilk kez bir Türk kadını 1979 yılında 15 saat 47 dakikada geçti. Rekor getirebileceğimizi düşündüm. Ayrıca bunca yıl sonra 'Neden bir Türk kadını daha geçmesin' dedik. Türk kadınlarına örnek olsun istedik. Ben bu işi tutkuyla yapıyorum insanların tutkularını bırakmamasını istiyorum. Geçen yıl ilk kez bu yolculuğa çıktım, yanımda annem ve Kamil hocam vardı. Geçen yıl başarısız olduk ama çok şey öğrendik. O dönem su çok soğuktu ve hipotermi tehlikesi yaşadım, hakem sudan beni alıp yüzüşümü iptal etti. Ancak mücadeleden vazgeçmedim ve bir kez daha denemek istedim. İngiltere'ye gidip bir kez daha başvuruda bulundum" diye konuştu.

"BU YIL ÇOK ŞANSLIYDIK"

3 Ağustos 2018 tarihinde saat 03.17'de yüzmeye başladığını söyleyen Avcı, "Birçok olumsuzlukla karşılaşabiliyorsunuz ama bu yıl çok şanslıydım. Aslında büyük bir ekibimiz var ve o ekip sayesinde başladım. Geçiş kuş uçuşu 34 kilometre ancak gelgit ve akıntılar nedeniyle 47 kilometreyi buldu. 47 kilometrelik mesafeyi 11 saat 29 dakikada bitirdim. Zorlandığım her yerde, içimden, arkadaşlarımın, beni düşünen insanların, öğretmenlerimin ve ailemin ismini saydım. Yoksa soğuk ve akıntı nedeniyle başaramazdım. Özellikle bitişe 1 kilometre kala çok zorlandım. Gelgit değişiminden dolayı sürükleniyorduk ve o sırada daha çok güç uygulamam gerekiyordu ama saatlerdir de sudaydım. Yaklaşık 2.5 saat akıntıyla uğraştım. Benim için en zor kısmı oydu ama sonunda karaya ulaştım. Hedefim dünyanın en zorlu yüzme parkuru olan Seven Oceans parkurunu tamamlamak. Bunu dünyada yapan çok az sporcu var. Eğer destek bulabilirsem bunları başarabilirim. Bugünlere ailemin desteğiyle gelebildim o yüzden maddiyat çok önemli, eğer maddi destek bulabilirsem ülkemi en iyi şekilde temsil edebilirim" dedi.

Dünyanın en tehlikeli su yollarından biri olarak kabul edilen Manş Denizi'nde soğuk su ve kuvvetli akıntı ile gelgitlerin yanı sıra yüksekliği 2 metrenin üzerine ulaşan dalgalar, ani bastıran sis, yağmur, rüzgar, günde yüzlerce gemi ve tanker geçişiyle çok yoğun deniz trafiği, köpek balıkları, deniz anaları, yosunlar ve yüzen atıklar, sporcular için ciddi risk oluşturuyor. Sporcular kanal geçişi sırasında jel gıdalarla beslenebiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title