Haberler

Eflatunpınar Hitit Su Anıtı'na Ziyaretçi İlgisi

MUHAMMED ALİ AKMAN - Konya'nın Beyşehir ilçesinde Geç Hitit döneminden kalan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı'na, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artıyor.

Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı beldesine 4 kilometre mesafede, milattan önce 1200'lü yıllarda Geç Hitit döneminde Kral 4. Tutalya tarafından yaptırılan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, akan suların merkezi havuzda toplanarak, gerektiğinde tasarruflu şekilde kullanılmasını sağlayan nadir görülen sistemiyle dikkati çekiyor.

Doğal su kaynağı üzerinde yapılmış büyük bir havuz ve dikdörtgen formda şekillendirilmiş kayalar üzerine kabartma tekniğiyle inşa edilmiş, tanrı ve tanrıça figürlerinin yer aldığı anıtın duvarlarına paralel konumundaki su kanalları, suyun havuz içerisine akmasını sağlayarak dönemin su tesisatı ile su teknolojisi hakkında önemli bilgiler veriyor.

Birbirine uygun olarak kesilmiş andezit blokların titizlikle birleştirilmesiyle inşa edilen Eflatunpınar Hitit Anıtı, özgün taş işçiliği, kabartmalardaki kompozisyon ve bir açık hava tapınağı olarak düzenlenmesi ile Hitit Uygarlığı'nın diğer kaya anıtlarından ayrılıyor.

UNESCO tarafından 2014'te "Dünya Mirası Geçici Listesi"ne dahil edilen Eflatunpınar Hitit Anıtı, yurt içi ve yurt dışından her yıl giderek artan sayıda turisti ağırlıyor.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyşehir'in UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Eşrefoğlu Camisi ve Eflatunpınar Hitit Su Anıtı olmak üzere iki eserinin yer aldığını belirtti.

Eflatunpınar'ın dünyada nadir görülen eserler arasında yer aldığını ifade eden Özaltun, "Geçici listedeki iki eserimizin kalıcı listeye geçmesi için üniversiteler ile iş birliği yaparak alan yönetimi kurulu oluşturduk. Bu kurul, eserlerin kalıcı listeye geçmesi yönünde gerekli çalışmaları sürdürüyor." dedi.

"Ziyaretçi sayısı yıllık 1 milyona ulaştı"

Özaltun, Beyşehir Belediyesi'nin ilçedeki turistik mekanlara günübirlik turlar düzenlediğini belirterek, "Beyşehir dışından gelen ziyaretçi sayımızda önemli artış var. Eflatunpınar'a 5 yıl önce gelen ziyaretçi sayımız yıllık ortalama 150-200 bin civarındayken, şu an bu rakam yıllık 1 milyona ulaştı. Konya'dan gelen duble yolumuzun tamamlanması, ziyaretçi sayımızı çok daha fazla artıracaktır." diye konuştu.

Norveç'te yaşayan Abdullah Bakırcı, her yıl memleketleri olan Beyşehir'e geldiklerini ve Eflatunpınar'ı da ziyaret ettiklerini söyledi.

Konya'dan ilçeye gelen Efkan Karakuzu ise Eflatunpınar'ı ziyaret ederek ailesine tarihi bir gezinti yaptırmak istediğini, özellikle çocuklar için bu tür gezilerin çok faydalı olduğunu aktardı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title