Haberler

Çarkları Dönen Bıçakçıların Yoğun Mesaisi Başladı

Hayvancılıkta Türkiye'nin önemli merkezlerinden olan Erzincan ve Kars'ta, Kurban Bayramı öncesinde hem satış hem de bileme siparişleri artan bıçakçıların yoğun mesaisi başladı.

Erzincan ve Kars'ta, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala siparişleri yetiştirmeye çalışan bıçak ustaları, çarklarını döndürerek hummalı bir çalışma yürütüyor. Söz konusu kentlerde bıçak üretimi ve bileyicilik yapan esnaf, Kurban Bayramı öncesinde yoğun mesai harcıyor.

Vatandaşlar da kurban kesiminde kullanacakları bıçaklarını keskinleştirmek ya da bakımını yaptırmak için bıçakçılara giderek işi uzmanına yaptırıyor.

Erzincan Demirciler Odası Başkanı Mustafa Papuçcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada Türk çeliğinin makbul olduğunu hatırlatarak, "Vatandaşlara seyyar satılan, kaçak getirilen bıçaklara rağbet etmemeleri, yerli malı olarak yerli bıçağımızı kullanmalarını öneriyoruz." dedi.

Papuçcu, bayramda kullanılacak bıçakların bıçak ustalarına biletilmesi tavsiyesinde bulunarak, "Vatandaşlarımızdan bıçağı keskinleştirirken işin ehline emanet etmelerini istiyoruz. Çünkü eğer bıçağı ehline vermezsek herhangi bir yerde kendimiz kendi çabamızla keskinleştirirsek keseceğimiz hayvana da bıçağa da yazık ederiz, hayvana eziyet ederiz." diye konuştu.

"Bıçak ne kadar kaliteli olursa kurban daha az eziyetle teslim olur"

Erzincanlı bıçak ustası Uğur Yıldırım ise, Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle yoğunluk içerisine girdiklerini söyleyerek, "Müşterilerimize Çin malından ziyade yerli malı kullanmalarını öneriyoruz. Bıçak ne kadar kaliteli olursa kurban daha az eziyetle teslim olur. Nihayetinde sene de bir gün olan ibadetimizde kurbana eziyet etmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Bıçak bileme yaptıracak vatandaşların bu işi son bırakmamasını isteyen Yıldırım, "Genellikle kurbana yönelik malzemelerin bilenmesi bu sezonda daha yoğun oluyor. Bıçağın hazır vaziyete gelmesi ortalama 15 dakikamızı alıyor." diye konuştu.

Yaklaşık 32 yıldır bıçak ustalığı yapan Yıldırım, bileme işleminin ehil ellerde yapılması gerektiğini ifade ederek, "Dışarıda çalışan seyyar arkadaşlarımız var. Tornacı emeklisi, ağır bakımdan emekli veya dışarı bir tane taş atıp yarım iş yapanlar var, bu işi de bilen yapmalı. Bıçaklar bu işi yapan esnafa yaptırırlarsa kurban daha rahat kesilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bıçak bileten vatandaşlardan Ali Rıza Özdemir de, Kurban Bayramı öncesi bıçakların bakımını yaptırmak istediklerini belirterek, "Bu iş son güne kalınca karışıklık oluyor, doğru dürüst bıçak bilemesi yapılmıyor veya unutuluyor. Bıçak zamanında ustasına getirilince usta için de bizim için de kolaylık oluyor." diye konuştu.

"Bugünlerde yoğunluk başladı"

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde baba mesleğini 30 yıldan bu yana sürdüren 48 yaşındaki bıçak ustası Ufuk Atagün, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşların bıçak, satır, balta gibi aletlerini bileme işlerinin yoğunlaştığını söyledi.

Kurban hazırlıkları kapsamında çok sayıda vatandaş yeni bıçak alırken bazılarının ise eski bıçaklarını bilemeyi tercih ettiğini aktaran Atagün, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız bayram yaklaştıkça balta, keser, bıçak, satırlarını getirmeye başladı. Biz de bu aletlerin ağızlarını keskinleştiriyoruz. Bu günlerde yoğunluk başladı. Aletleri 3-5 liradan biliyoruz. Vatandaşlarımızın son günleri beklemeden bayramda kullanılacak aletleri şimdiden hazırlaması gerekir. Bütün İslam aleminin bayramı hayırlı olsun inşallah." diye konuştu.

Kentte bıçak bileten Turan Çetinkaya ise, kurbanlıkların eziyet çekmemesi için bıçakların keskin olması gerektiğini belirterek, "Bayram hazırlıklarına başladığımız bu günlerde bıçak, balta satırlarımızı biletmeye geldik. Şimdiden bütün Müslümanların bayramı hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Türkiye Kars Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title