Haberler

Irak Başbakanı, Erdoğan'ın Gözlerine Baka Baka Söyledi: ABD'ye Karşı Sizin Yanınızdayız

Güncelleme:

Beştepe'de Başkan Erdoğan'la bir araya gelen Irak Başbakanı El-İbadi, Türkiye'nin ABD ile yaşadığı krizle ilgili "Türk Lirası'yla ilgili sorunlar karşısında Türkiye'yi destekliyoruz" dedi.

Irak Başbakanı El-İbadi, Başkan Erdoğan ile Beştepe'de bir araya geldi. İkili, yaptıkları görüşme sonrası basın mensuplarının açıklamalarda bulundu. Konuşmasında İtalya'daki köprü faciasına değinen Erdoğan, "İtalya'daki köprü faciasından dolayı taziyelerimi iletiyorum" dedi.

El-İbadi de Türkiye'nin ABD ile yaşadığı krizle ilgili "Türkiye şu anda yaşamış olduğu Türk Lirası'yla ilgili sorunlar karşısında Türkiye'yi destekliyoruz. Biz Türkiye Cumhurbaşkanı ve bakanlardan büyük kolaylıklar gördük" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

İkili ilişkilerimizi daha da derinleştirmek ve kritik alanlarda işbirliğimizi geliştirmek için çalışmaya hazırız. Temmuz ayında Irak'ta başlayan protesto gösterilerinin bazı çevrelerce istismar edildiğini görüyoruz. Şiddet asla bir hak arama yöntemi değildir.

Şu anda Irak'ın sorunları üzerine bilgiler aldık. Irak hükümeti önce DEAŞ belasına ardından da gayrımeşru referanduma karşı oldukça başarılı bir imtihan verdi. Tarih boyunca ülkemiz en zor zamanlarında, din, dil, mezhep ayrımı gözetmeden Irak halkının yanında olmuştur. Irak'ın sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. Ülkenin yeniden imarı için de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Açılacak sınır kapısı hem Irak'ın hem de ülkemizin faydasına olacaktır.

"IRAK'LA DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Gerek Musul gerekse Basra'da başkonsolosluklarımızı da yeniden faaliyete geçirmek konusunu da konuştuk. DEAŞ'lı canilerle PKK'lı katiller arasında bizim nazarımızda bir fark yoktur. Bu örgütleri ve uzantılarını bölgemizden kazımaya kararlıyız. Tüm terör örgütleriyle mücadelede Irak'la dayanışmayı sürdüreceğiz. PKK ile mücadelede Irak'tan beklentilerimizi aktardır. Türkmen kardeşlerimizin meselelerini de kendilerine ifade ettim. Kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanmasının önemini ilettik.

"TÜRKİYE İLE IRAK'IN KADERLERİ AYNIDIR"

Şu anda 2017 itibariyle aramızda yaklaşık 11 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Tabi biz bunu yeterli bulmuyoruz. Türkiye ile Irak'ın kaderleri aynıdır. Irak'ın güvenlik, refah ve istikrarı, Türkiye'nin güvenlik, refah ve istikrarıdır. En önemli sorunlardan birisi Irak'taki su ve enerji sorunudur. Bu konuda görüşmelerimizi detaylandırdık ve ilgili bakanlarımızı görevlendirdik.

İTALYA'DAKİ KÖPRÜ FACİASI

İtalya'daki köprü faciasından dolayı taziyelerimi iletiyorum."

İbadi'nin açıklamalarından satır başları:

"Sayın Erdoğan görüşmemizde Irak'a su konusunda gerekli desteği vereceğini söyledi. Sınırın güvenliği konusunda hemfikiriz. Hiçbir örgütün burada yuvalanmasını istemeyiz. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi 2 gün önce bir toplantı yaptı. Bu konuda sınırların kontrol altına alınması için bir proje üzerinde durduk. Buna izin vermeyeceğiz. Biz Türkiye ile birlikteyiz. Sınırın korunması ve Türkiye'ye saldırıların engellenmesi için Türkiye'yle birlikteyiz. Tüm Türk şirketlerine söylüyoruz; gelin Irak'ta yatırım yapın.

"KERKÜK'TEN TÜRKİYE'YE PETROL POMPALANACAK"

Türkiye tarafından Cizre bölgesinde elektrik iletim hattı tamamlanmış durumda. Kerkük'ten Ovaköy bölgesine bir petrol boru hattının açılması söz konusu. Kerkük'ten bu şekilde Türkiye'ye petrol pompalanacak.

"TÜRKİYE'Yİ DESTEKLİYORUZ"

İkinci bir gümrük kapısının açılması çok önemli. Bu konuda görüşmeler ağırlık kazanacaktır. Türkiye şu anda yaşamış olduğu Türk Lirası'yla ilgili sorunlar karşısında Türkiye'yi destekliyoruz. Biz Türkiye Cumhurbaşkanı ve bakanlardan büyük kolaylıklar gördük."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title