Haberler

    Rumlar Kıbrıs'ta Doğalgaz Arama İçin Exxon Mobil'e Tüm İzinleri Veriyor

    Exxon Mobil-Qatar Petroleum'un, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde art arda yapacağı iki sondaja ilişkin son detaylarla ilgili düzenlemeleri yapması için, önümüzdeki Eylül ayının ilk haftasında gerekli tüm izinlere sahip olacağı ifade edildi.

    Exxon Mobil-Qatar Petroleum'un, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde art arda yapacağı iki sondaja ilişkin son detaylarla ilgili düzenlemeleri yapması için, önümüzdeki Eylül ayının ilk haftasında gerekli tüm izinlere sahip olacağı ifade edildi.

    Fileleftheros gazetesi "ExxonMobil'in Yetkilendirilmesi Tamamlanıyor" başlıklı haberinde, sondajların yılsonunda başlamasının beklendiğini yazdı.

    İznin, 10'uncu parselin doğu yarısında gerçekleştirilecek olan iki veya daha fazla sondajla ilgili olacağını yazan gazete, böylece ExxonMobil-Qatar Petroleum'un geri sayıma başladığını, çünkü "gelecek vaat eden bir hedef olan Delfini" hedefindeki sondajın başlamasına 100 günden daha az bir zaman kaldığını, "Glafko" hedefindeki sondajın da yılsonundan önce başlayacağını ifade etti.

    "Elindeki bilgilere" dayanarak, şirketler grubunun gerekli araştırmalarla da desteklenmekte olan başvurularının, yetkili devlet birimleri tarafından benzeri görülmemiş bir gizlilikle incelendiğini kaydeden gazete, ilgili yasanın bu gibi durumlarda buna izin vermekte olduğunu belirtti.

    Çevresel onaylarla ilgili başvurunun incelenmesinin 30 Temmuz tarihinde yapıldığını ve özellikle destek üssü konusunda ek şartlar konulmasına karar verildiğini yazan gazete, bunların Eylül ayının ilk haftasında verilecek olan iznin içerisinde yer alacağını ifade etti.

    Sondajı gerçekleştirilecek olan sondaj kulesinin, dünyadaki en modern sondaj makinelerinden biri olduğunu ve İngiliz bayrağı taşımakta olduğunu belirten gazete, bunun şu an bekleme ve hazırlanma aşamasında olduğunu da ekledi.

    Alithia gazetesi ise haberinde, Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Fotis Kuvelis'in, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB'i alanında, gerginlik yaşanması olasılığı endişesini paylaşmakta olduğunu yazdı.

    Haberde, Kuvelis'in bir radyoda verdiği demeçte, sükünetin geniş bölge için gerekli olduğunu ve Yunanistan'ın iyi komşuluk ilişkileriyle ilgilendiğini, ancak Türkiye'nin önümüzdeki dönem içerisinde Rum MEB'i içerisinde gerginlik yaratacak eylemlerde bulunması olasılığını dışlamadığını söylediği ifade edildi.

    Politis gazetesi ise "Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) ETİFA'ya" başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanlığı ile Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi DEFA'nın, sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) ithali, depolanması ve işlenmesi ve daha sonra da tedarikinin yapılmasına dair altyapılar inşa edilmesine ilişkin ihale prosedürlerinin ilerlemesi konusunda Bakanlar Kurulu ve diğer kurumlar tarafından kararlar alınması için, talep edilen tüm belgelerin hazırlanması konusunda son aşamada olduğunu yazdı.

    "Yetkili bir kaynaktan edindiği bilgilerin, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Şirketi (ETİFA) adını taşıyacak olan yeni bir devlet şirketi kurulmasına dair kararın hali hazırda alındığı" yönünde olduğunu kaydeden gazete, bunun sıvılaştırılmış doğal gazla ilgili bütün altyapıların sahibi olacağını ifade etti.

    Gazete, yakıt satın alınması prosedürleri, bunun ithali, yüzer tesis aracılığıyla (FSRU) bunun yeniden gaza dönüştürülmesi ve yakıtın Rum Elektrik İdaresi ünitelerine veya başka büyük özel tüketicilere kanalize edilmesinin de ETİFA'nın himayesinde bulunacağını belirtti.

    ETİFA'nın DEFA'nın yan şirketi olacağını yazan gazete, devletin DEFA aracılığıyla bunda yaklaşık yüzde 70 oranında hisseye sahip olacağını, yüzde 30 hisseye de büyük ihtimal AİK'in sahip olacağını ifade etti.

    ETİFA'nın gerekli altyapıların satın alınması, inşa edilmesi ve kurulumu, aynı zamanda sıvılaştırılmış doğal gazın tedarikine ilişkin ihaleleri ilan etme sorumluluğuna sahip olacağını da kaydeden gazete, bunun, ETİFA tüzüğünün onaylanmasının ardından netleşeceğini ifade etti.

    Hükümetin, DEFA'yı yarı resmi bir kuruluşa dönüştürmeyi ileriye götürmekte olduğunu da kaydeden gazete, bu değişikliğin, yeni yarı resmi kuruluşun doğal gaz ithalinin tekeline sahip olması için Hukuk Dairesi tarafından da gerekli görüldüğünü aktardı.

    Bu arada gazete, Rum Enerji Bakanlığı ve DEFA tarafından, LNG altyapılarıyla ilgili ihalelerin Temmuz ayı sonunda ilan edileceğinin açıklanmasına rağmen, (ETİFA'nın kurulmasıyla alakalı olarak) süreçte gecikme yaşanmakta olduğunu ve bunların Ağustos ayı içerisinde de ilan edilmeme olasılığı bulunduğunu ekledi.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Ekonomi

    Exxon Mobil Eylül Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title