Haberler

İdlib'e Hava Saldırılarına Tepki

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde, Rus savaş uçaklarının çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurması Adıyaman ve Şanlıurfa'da protesto edildi.

Adıyaman'da Demokrasi Parkı önünde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyelerinden oluşan bir grup, ellerinde Suriye ve Türk bayraklarıyla sivil halkın vurulmasına tepki gösterdi.

Üyeler adına konuşan Ahmet Işık, 2 milyona yakın insanın savaşa bağlı nedenlerden yaralandığını ve 22 milyon nüfuslu ülkede halkın yarısının evini terk ettiğini söyledi.

İdlib'deki ailelerin çoğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirten Işık, şunları kaydetti:

"Gıda, barınak, sağlık ya da eğitim ihtiyaçları gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar, yeni bir saldırı halinde hayattan iyice kopacaklardır. Okulların yarısı ya hasarlı ya da sığınak olarak kullanıldığından eğitim yapılamıyor. İdlib'de bulunan hastane ve kliniklerin yarıdan fazlası çalışamıyor. Milyonlarca hektar tarım arazisi ya yok edildi ya da kullanılamaz hale getirildi. Bu nedenle bölgeye başta un olmak üzere temel yaşam desteğinin yapılması kaçınılmaz bir zorunluluk."

Hatay'ın karşısında, sınır bölgesine yakın konumda sivil toplum kuruluşlarınca kurulan kamplarda 700 bini aşkın sivil yaşadığını ve olası bir göç dalgasının gelmesi durumunda ciddi insani kriz oluşacağını dile getiren Işık, "Bu krizi kontrol altına alabilmek için çadır, hijyen ve sağlık ürünlerinin yanı sıra gıda malzemelerine ihtiyaç var. İdlib'de yaşanan katliamların büyümesi Halep'ten daha trajik bir sonuca sebep olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da bir grup İdlib'e yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Dergah Camisi önünde Haseke Milli Devrim ve Muhalefet Güçleri Birliği Derneğinin öncülüğünde toplanan gruptakiler, "Türkiye-Suriye birdir" sloganları attı.

Grup adına gazetecilere açılama yapan Mumtaz el Hasan, ülkelerinde yaşanan saldırıları kınadı.

Katil Esed ve yandaşlarının yaptığı katliamların sona ermesini isteyen Hasan, "Saldırılarda çocuk kadın demeden öldürüyorlar. Bu saldırıların sona ermesini istiyoruz. Suriyeli binlerce insan saldırılardan korunmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. İdlib ve diğer bölgelerdeki saldırıların sona ermesini istiyoruz. Bizlere desteklerini sürdüren Türkiye'ye de çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title