Haberler

    Avusturya'da Müslümanları Zor Bir Süreç Bekliyor

    AVUSTURYA'da 2015'te çıkartılan İslam yasası ile diğer dini cemaatlere oranla ayrımcılığa maruz kalan Müslümanlar, özellikle "Siyasal İslam'la Mücadele" adı altında yürütülen politikalar nedeniyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

    AVUSTURYA'da 2015'te çıkartılan İslam yasası ile diğer dini cemaatlere oranla ayrımcılığa maruz kalan Müslümanlar, özellikle "Siyasal İslam'la Mücadele" adı altında yürütülen politikalar nedeniyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

    Kamusal alanda yüzün tanınmayacak şekilde örtünmesini yasaklayan "burka yasağı"nın getirildiği ülkede, İslam yasasına dayanarak bazı camiler kapatılmış, bazı imamlar da sınır dışı edilmişti. Aşırı sağcı hükümet, şimdi de anaokul, ilkokul ve ortaokulda hem öğretmenler hem de öğrenciler için başörtüsünü yasaklamayı planlıyor. Akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uzmanlar, aşırı sağcı hükümetin başörtüsü yasağıyla yetinmeyeceği, ileriye dönük dini özgürlükleri kısıtlayıcı yeni düzenlemeleri hayata geçireceği kaygısını taşıyor.

    İbrahim Olgun

    'HUKUKİ ADIM ATMAYA KARARLIYIZ'

    Avusturya'da Müslüman azınlığı temsil eden Avusturya İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun, başörtüsünün yasaklanmasına yönelik tartışmaların başlamasıyla, asıl konunun 'kız çocuklarının korunması ya da özgürlükler' bahanesiyle Müslümanların haklarını kısıtlayıcı uygulamaların hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Olgun, Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Fassmann'ın açıklamasıyla, hükümetin hayatın birçok alanında başörtüsünü yasaklama amacının gün yüzüne çıktığına dikkati çekerek, "Hükümetin herhangi bir alanda başörtüsünü yasaklaması durumunda, hukuki adım atmaya kararlıyız. Başörtüsü konusu bizim dini bir meselemiz, kimse buna karışamaz. Başörtüsünün takılması ya da çıkartılması hususunda kimse herhangi bir yaptırım uygulayamaz" dedi.

    'ÜÇ İLAHİ DİNİN ORTAK DEĞERİ'

    Dini simge ve kıyafetlerin özgürce kullanılmasına ilişkin düzenlemelerin AB yasalarının yanı sıra uluslararası hukukta da yer alındığını belirten Olgun, hükümetin bu yasakla hem Avusturya kanunlarıyla çelişen hem de ülkedeki özgürlükleri baltalayan bir tutum sergilediğini kaydetti. Olgun, örtünmenin üç ilahi dinin de ortak değeri olduğuna işaret ederek, başörtüsü tartışmalarının yalnız Müslümanlar üzerinden yapılmasının açık bir ayrımcılık ve ötekileştirme olduğunun altını çizdi.

    'BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ'

    "Avusturya'da önümüzdeki yıllarda Müslümanları zor bir süreç bekliyor. Bunun sancıları şimdiden başladı. Ne yazık ki Müslümanları Avusturya'da özgürlükler açısından huzurlu bir yaşam beklemiyor, umarım yanılıyorumdur" dedi.

    Olgun, bu durum karşısında ülkedeki Müslümanlara birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, hakların korunması için hukuki mücadele vermeleri çağrısı yaptı.

    'GÜNDEM DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR'

    Salzburg Universitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Farid Hafez aşırı sağcı hükümetin Müslümanlara ilişkin hayata geçirmek istediği uygulamaların açıkça ayrımcılık olduğunu söyledi. Hafez, hükümetin Müslümanlara yönelik politikalarının temelde iki açıklaması bulunduğunu belirterek, "Toplumun büyük bir kısmında tepkiye neden olan ve hükümeti zora sokan siyasi manevraları örtbas etmek için Müslümanlar üzerinden gündem değiştirilmek isteniyor. İkinci ise İslam'a ilişkin siyasi tutum ve Müslümanların geleceklerinin nasıl olması gerektiğine yönelik uzun yıllara dayanan Başbakan Sebastian Kurz ve çevresinin bir programı var, bu adım adım hayata geçirilmek isteniyor" ifadelerini kullandı.

    'KİMSE TEPKİ GÖSTERMİYOR'

    Aşırı sağcı hükümetin yönetimde olacağı dört yıl süresince Müslümanları iyi günler beklemediğini dile getiren Hafez, Müslümanlara yönelik kısıtlayıcı uygulamalara yenilerinin de ekleneceğinin altını çizerek, hem bireysel hem de kurumsal alanda yeni zorluklarla karşılaşılacağı görüşünü paylaştı. Hafez, ülkede İslam karşıtı ve ayrıştırıcı uygulamalara küçük bir kesimin dışında kimsenin tepki göstermediğine dikkati çekerek, "Çeşitli nedenlerden ötürü İslamofobik uygulamalar toplumun geniş bir kesimi tarafından destekleniyor. Başörtüsü konusunu ele alırsak Sosyal Demokratların büyük bir kısmı başörtüsü yasağını destekliyor. Hükümet stratejik davranarak, herkesin tepki vereceği konular üzerinden politikalar geliştirmiyor" dedi.

    'YASAK KABUL EDİLEMEZ'

    Aktivist David Albrich, başörtüsü yasağının kabul edilmez olduğunu vurgulayarak, özellikle sol ve sağ eğilimli basın kuruluşlarının bu durum karşısında benzer bir tutum sergileyerek, Müslümanlara yönelik kışkırtıcılığı körüklediklerini ifade etti. Albricht, sağduyu sahibi herkesin Müslümanlara yönelik ırkçılık karşısında birleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

    Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Fassmann, geçen hafta anaokul, ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile öğretmenlerini de kapsayacak başörtüsü yasağının tartışılması önerisinde bulunmuştu.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Avusturya Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! UEFA ülke puanı sıralaması! (GÜNCEL) 19 Nisan Türkiye güncel ülke puanı sıralamasında kaçıncı sırada?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title