Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Maas Makedonya'da

Makedonya'da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile bir araya geldi.

Maas, ziyarette yaptığı açıklamada, Makedonya ve Yunanistan arasındaki 25 yıllık isim sorununun iki ülke arasında engel teşkil ettiğini ancak iki ülkenin bu konunda vardıkları anlaşma ile tarihi bir adım attıklarını ifade etti.

Makedonya'da 30 Eylül'de düzenlenecek referandumda vatandaşların demokratik haklarını yerine getireceklerini dile getiren Heiko Maas, "Karar şimdi bu ülkenin vatandaşlarının elindedir. Bu bir yasal olanaktır ve bundan istifade edeceğinizi umuyorum." dedi.

Kendilerinin Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektiflerine destek çıktıklarını ve çıkmaya da devam edeceklerini kaydeden Maas, "Bizim açımızdan Batı Balkan ülkelerinin NATO ve AB'ye kabul süreçleri bölgesel istikrar için önemlidir. Bu yüzden, bu sadece sizin çıkarınıza değil bizim ve Avrupa'nın çıkarınadır. Sadece Makedonyalıların değil Yunanlıların da çıkarınadır." şeklinde konuştu.

Referandumun olumsuz sonuçlanması için Moskova'nın müdahalede bulunmaya çalıştığı iddialarına da değinen Heiko Maas, "Biz, Batı Balkan ülkelerine perspektif sunduğumuz sürece diğerlerinin de aynı bölgede etkilerini arttırmaya çalışacağından eminim. Bana göre onlar, bizim gibi AB'de aynı değerlere sahip olmayan güçlü oyuncular." değerlendirmesinde bulundu.

Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov da Makedonya'nın NATO üyeliğinin, 1993 yılından itibaren kendilerinin stratejik hedefi olduğunu söyleyerek, bugün vatandaşların yüzde 70'inin bu stratejik hedefi desteklediğini belirtti.

Rusya'nın müdahalede bulunması konusunun sorulması üzerine Dimitrov, "Makedonya'nın bu sınırlar çerçevesinde kalacağına dair bir mesajdır. Ben Rus diplomatlarını, gerçeğin bu olduğunu ve bunun bizim kararımız olduğu yönünde ikna etmekten kendimi alıkoymayacağım." diye konuştu.

Balkanların yeterince sorunları olduğunu ancak bunların çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Nikola Dimitrov, "Herkesten saygı ve en büyük oyunculardan bunu sağlamamız yönünde destek istiyoruz." dedi.

Almanya'nın, siyasi ve ekonomi açıdan Makedonya'nın en önemli ve yakın ortağı olduğuna işaret eden Dimitrov, ürünlerin yüzde 47'sinin Almanya'ya ihraç edildiğini ifade etti.

İki ülke arasındaki ticari alışverişin geçen yıl 3.6 milyar avro seviyesinde olduğu bilgisini paylaşan Nikola Dimitrov, "Bu stratejik adımın ardından bize ülkemizde ciddi reform adımı gerekli. Çünkü amaç sadece AB'ye girmek değil Makedonya'yı Avrupalı yapmak." değerlendirmesinde bulundu.

Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ve Almanya'nın Üsküp Büyükelçisi Thomas Gerberich de bu çerçevede iki ülkenin sürücü ehliyetlerinin karşılıklı kabulü için iş birliği anlaşması imzaladı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Makedonya Almanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title