Haberler

Müzik Haftası, 3. Gününde "Dünya Ve Müzik" Konusunu Masaya Yatırdı

Güncelleme:

Gecenin devamında gerçekleşen fizy Müzik Ödülleri ve Kalben ile Bülent Ortaçgil konserleriyle, müziğin her yönüne dokunulan bir gün tamamlandı.

fizy İstanbul Müzik Haftası; Atlantis Yapım, Zorlu Performans Sanatları Merkezi ve SM Production Group organizasyonuyla, fizy ana sponsorluğunda 23 Eylül 2018'e kadar devam edecek fizy İstanbul Müzik Haftası, üçüncü gününde MediaCat sponsorluğunda "Dünya ve Müzik" başlığı altında yer alan panelleriyle katılımcıları ağırladı.

Türkiye'nin ilk popüler kültür festivali olarak hayata geçirilen fizy İstanbul Müzik Haftası, Zorlu PSM Sky Lounge'da, üçüncü gününde "Dünya ve Müzik" konusunu gerçekleşen ücretsiz panellerle masaya yatırdı.

BİRAZ MÜZİK 'SEYREDELİM' Mİ?

Günün ilk oturumu "Dünden Bugüne Toplum, Kültür ve Müzik" başlıklı oturum, Okan Üniversitesi Kültürlerarası Diyalog Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Ali Tayfun Atay'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Atay'ın, müzik eleştirmeni Naim Dilmener'i ağırladığı oturumda müziğin dinlenebilir olmaktan çıkıp seyredilebilir olmaya dönüşmesi çıkarımı yapıldı. 19. yüzyıl sonlarında müziğin ilk defa kaydedilebilir bir hal almasıyla ciddi bir kırılım yaşandığını dinleyicilerle paylaşan Naim Dilmener, müziğin kayıt anlamında yapılan ilk buluş günlerinden itibaren para kazanmak adına türlü formatlara girdiği ve dönüştüğünün altını çizdi. Prof. Dr. Ali Tayfun Atay ise müziğin toplumun içinde olduğu gündemden ayrı düşünülemeyeceği belirterek televizyonların evlere girmesiyle gazinoların boşalması, 12 Eylül ile tavernaların doğuşu gibi örneklerle şimdilerde müziği ekran aracılığıyla tükettiğimizi vurguladı.

90'LARIN ALTIN KELİMESİ: ÜRETİM

fizy İstanbul Müzik Haftası'nın üçüncü gününde gerçekleşen bir diğer oturum "Türkçe Pop'un Altın Çağı: 90'lar" paneli ise yazar, sunucu ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan'ın moderasyonunda yönetmen ve koleksiyoner İzzet Öz ile müzik tarihçisi ve koleksiyoner Murat Meriç'in katılımıyla yapıldı. Müziğin 'izlenme' formatına dönüştüğüne bu oturumda da değinilirken 90'lar bu kavramın emekleme yılları olarak gösterildi. Özel televizyon ve radyolar ile insanların üretim anlamında ciddi bir çalışmanın içine girdiğinin paylaşıldığı oturum, televizyon ve radyo kanallarının çoğalmasıyla müzikal anlamdaki her üretimin bir tüketicisi olacağı için yapılan işlerin sayısal anlamda artış olduğu vurgulandı. Müzik üreticilerinin kendilerini benzerlerinden sıyırmak adına, müzikal üretimleri dışında 'imaj' çalışmaları da yürütmelerinin 90'larda bu sebeple gündeme geldiği dinleyicilerle paylaşıldı.

MediaCat Dergisi editöryal kadrosundan Alev Kaynak moderatörlüğündeki "Müzikte 'Yüzey'sellikler: Tasarım Kültürü, Afişler ve Albüm Kapakları" oturumu ise günün son oturumu oldu. 60'lı yılların yabancı albümlerine telif sebebiyle yerli tasarımlar yapan efsane Prof. Dr. Betül Atlı oturumda anılarını aktararak Pop Art döneminin Türkiye'deki en özgün işleri olarak görülen kapak tasarımlarının görsellerini dinleyicilerle paylaştı.

Oturumda reklamcı Gökhan Yücel, kendisine yönelttiği "60'lı ve 70'li yılların müziklerini nasıl duymadım?" sorusuyla 2014'te başladığı illüstrasyon yoluyla eski şarkıların yeniden dirilmesini amaçlayan Anatolian Rock Revival Porject'i anlattı. Birçok albüm kapağında imzası bulunan moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, 90'larla birlikte ülkemizde dönüşen albüm kapağı sürecini kendi kariyerine global örnekleri kopyalayarak başladığı, sonrasında kendi tarzını oluşturabildiğini paylaşarak izah etti. Alametifarika Kurucu Ortağı ve Kreatif Direktörü Uğurcan Ataoğlu'nun da ağırladığı oturumda Ataoğlu, bu işte tasarımcıdan ziyade tasarım yönlendirici olarak kaldığını belirterek günün sonunda tüm yönlendirmelere karşın karar vericinin müziği icra eden olduğu ve albüm kapaklarının sanatçılarından bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizdi.

fizy İstanbul Müzik Haftası panelleri, 21 Eylül Cuma günü de "Endüstri ve Müzik" teması altında ufuk açmaya ve ilham vermeye devam edecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title