Haberler

Van Kent Müzesi Basına Tanıtıldı

Van Kent Müzesi basına tanıtıldı Vali Zorluoğlu Kent Müzesi'nde incelemelerde bulunduVAN - Van Valisi Murat Zorluoğlu, restorasyon çalışmaları devam eden Van Kent Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Van Kent Müzesi basına tanıtıldı

Vali Zorluoğlu Kent Müzesi'nde incelemelerde bulundu

VAN - Van Valisi Murat Zorluoğlu, restorasyon çalışmaları devam eden Van Kent Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Müze bahçesinde düzenlenen programda konuşan Vali Zorluoğlu, Van Kent Müzesi'nin eski Endüstri ve Meslek Lisesi olarak 1940 yılında hizmete açıldığını ve kentin tescili ayakta kalmış ender okullarından biri olduğunu söyledi. Yaklaşık 8,5 dönümlük bir araziye sahip olan ve iki katlı olup aynı zamanda dışarıda iki ayrı atölyesi bulunun önemli bir mekan olduğunu ifade eden Zorluoğlu, "Burası uzun yıllar eğitim anlamında Van'ın çocuklarına, gençlerine hizmet verdi. Uzunca bir zaman onarım görmediği için harabe bir görünümü vardı. Bunun üzerine şehrin dinamikleri, buranın dönüştürülmesi noktasında taleplerde bulundular. Çok geniş kapsamlı bir istişare süreci geçirdik ve nasıl olmalı diye tüm tarafların görüşünü aldık. Bütün bunları ayrıntılı bir şekilde konuştuk. Ortaya Van'a yakışan, ülkemize yakışan çok özel bir kent müzesi projesi çıktı" dedi.

Müzenin maliyetinin beklenildiğinden fazlaya mal olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu, "İlk başta 7,5 milyon TL'ye çözülebileceğini düşündük ama kolları sıvadıktan sonra bu nerdeyse iki katına çıktı. 7,5 milyon TL hesapladığımız bu proje, 13 milyon TL artı KDV olarak önümüze çıktı. Bu maliyetin 4,5 milyon TL'sini Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı bütçesinden, geri kalan meblağın büyük bir bölümünü Kültür Varlıkları Fonu olarak oluşturulan bizim Yatırım Koordinasyon İzlenim Birimimizdeki kaynaktan karşılayacağız ama yine maliyet olarak külfeti çekecek olan kurumların başında Van Büyükşehir Belediyemiz geliyor. Üç ortaklı olan bu projenin kaynağı hazır" ifadelerini kullandı.

Kent Müzesinde Van'ın geçmişten günümüze kültürel, sosyal ve kısmen ekonomik yaşamına ait mekanların oluşturulacağına vurgu yapan Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kent müzesi, yerli yabancı birçok misafirimize, Vanlı hemşehrilerimize, çocuklarımıza, gençlerimize çok büyük bir katkı sağlayacak. Kent müzesinde Evliya Çelebi başta olmak üzere seyyahların gözüyle Van mottosuyla hareket ediyoruz. Onların anlatımıyla burada çok güzel serüvenleri çocuklarımız, gençlerimiz yaşayacaklar.

"Burası canlı, yaşayan bir müze olacak"

Yine müzemizin içerisinde sanat ve hobi kurslarının verileceği 4 atölye oluşturuyoruz. Burası canlı, yaşayan bir müze olacak. Durağan, statik bir müze anlayışıyla hareket etmiyoruz. O nedenle sürekli sanat eğitimler ve kurslarla vatandaşlarımızı, sanat severleri burayla buluşturmak istiyoruz. Geçmişte Van'ın gelenek ve göreneklerinin, çocuk oyunlarının silikon heykellerle canlandırıldığı alanlar oluşturuyoruz. Böylece gelen ziyaretçilerimiz, zihinlerinde eski Van'ı, kültürünü çok daha kolay canlandıracaklar. Bunun yanında Urartu, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri, kronolojik olarak duvar kağıtlarında yer alacak. Burayı yok etmiyor, yeniden imar ediyoruz. İmar ederken de bu okulun anılarını mutlaka muhafaza edeceğimiz alanlar olmaya devam edecek. Kentin ticaretini, ulaşımını, turizmini anlatan üç boyutlu görseller yer alacak. Van mutfağı, kültür, sanat, önemli şahsiyetler, spor, nüfus ve göçlerin anlatıldığı özel bölümleri ziyaretçiler burada bulacaklar. Van'ın edebiyat ve kültür hayatına dair, Van ile ilgili kitapların, yazılan makale ve araştırmaların dijital olarak erişilebileceği, örnek basın yayınların da ayrıca yer alacağı alanlar burada tasarlanıyor. İnşallah bunlar tamamlandığında Van'ın bu manada yazım tarihine de, edebiyat tarihine de önemli bir katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Yine şehrimize özgü köy hayatını yaşatma adına tandır evi, kahvehane, yöresel çeşme, fayton ve at heykelleri bulunacak; su perdesi ile üzerine yansıtılan ışıklarla büyük bir görsel şölen sunmayı planlıyoruz. Bahçenin duvarları kaldırılarak müze, bütünüyle şehirle bütünleşecek ve vatandaşlarımızın ayrıca bir yeşil alan olarak, bir park olarak, bir dinlenme imkanı olarak ta hizmetine sunacağız. Yani burası kesinlikle şehre kapalı değil, sonuna kadar şehrin insanlarının hizmetine açılacaktır."

Çalışmaların en kısa sürede tamamlanması için el birliği ile çalıştıklarının altını çizen Zorluoğlu, "Şu anda yüklenici firma yetkilisi ile görüştük. İnşallah valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, DAKA, ilin sivil toplum kuruluşları ve değerli şahsiyetlerle birlikte, yüklenici firmamızın da özel gayretleri ile çok kısa bir süre içerisinde bu eseri tamamlayacağız ve halkımızın hizmetine sunacağız. Ben bu noktada desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projenin ilimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

Gazeteci İkram Kalli'nin müze hakkında genel bilgi vermesinin ardından katılımcılar, müzeyi gezdi.

Kurban kesimi ile devam eden program, ikramlarla sona erdi.

Programa, Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kamu kurum ve kuruluş amirleri, STK temsilcileri ve oda başkanları katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Murat Zorluoğlu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title