Haberler

TBMM Başkanı Yıldırım: Yeni Dönemde, İç Tüzüğün Uyarlanması Meselesi Var

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, "Yeni dönemde iç tüzüğün uyarlanması meselesi var. Bilindiği gibi mevcut iç tüzük, parlamenter sisteme uygun olarak icra ettiğimiz bir iç tüzüktür. Şimdi bunun bir Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre yeniden uyumlaştırılması var" dedi.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Özbekistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi. Ziyaretinde, Özbekistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile bir araya geleceklerini belirten Yıldırım, "Bu görüşmelerde iki ülke arasındaki bütün konuları, parlamenter diplomasi, parlamenter demokrasinin geliştirilmesi, ayrıca ülkelerimiz arasında ticaretin, yatırımların ve kültürel faaliyetlerin daha ileri bir noktaya getirilmesi konularında birçok başlık ele alınacaktır" dedi.

Özbekistan'ın hızlı gelişen bir ülke olduğunu ve çok ciddi yatırım potansiyeli olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda vizelerin kısa süreli de olsa kaldırılması ile beraber Türk yatırımcılar Özbekistan'da ciddi yatırım hamlesine girmiş durumdalar. Yine bu ziyaret esnasında TİKA'nın 4 milyon doları bulan sosyal sorumluluk projelerinden mobil ambulans ve mobil hizmet araçlarının teslimatını yapacağız. Ayrıca programımızın 2'nci bölümünde bizler için, İslam alemi için, Türk kültürü için önem arz eden Semerkand ve Buhara gibi önemli 2 şehri de ziyaret etme ve oradaki yerel yöneticilerle bir araya gelme fırsatımız olacak. Ziyaretimizin ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı sonuçları vermesini diliyorum."

'TEKLİFLER, MECLİSİN MEHABETİ İÇİNDE DEĞERLENDİRİLECEK'

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, MHP'nin yarın TBMM'ye sunacağı af teklifi ve kendisinin af teklifine bakışıyla ilgili yöneltilen soru üzerine, şunları söyledi: "Ben TBMM başkanı olmadan, partimin af konusundaki düşüncesini biliyorsunuz. Şu andaki sorumluluğum itibariyle benim Meclise gelecek tekliflerle ilgili görüşlerimin çokta Meclisin çalışma sistemine uygun olmayacağını düşünüyorum. Ancak bundan sonra bütün grupların vereceği teklifler, Meclisin mehabeti içerisinde değerlendirilecek, müzakereler yapılacak ve sonuç tahakkuk edecektir. MHP'nin bir süreden beri bu konuda zaten kamuoyuna mal olmuş beyanı var. ve bunu şimdi teklifi dönüştürüp, somutlaştırıp Meclise sunacaklar. TBMM'ye sunulan bütün kanun teklifleri nasıl işlem görüyorsa bu da aynı şekilde işlem görecek. Tabi daha teklif sunulmadığı için ben detaylarını açıklamaya mezun değilim. Parti yetkilileri bu konuda kamuoyuna gerekli bilgilere de vermiş bulunuyorlar."

'YENİ DÖNEMDE İÇ TÜZÜĞÜN UYARLANMASI MESELESİ VAR'

Daha sonra TBMM'nin 1 Ekim'de açılacağını hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Yeni dönemin Meclis çalışmaları da 1 Ekim itibariyle başlıyor. Yeni dönemde önümüzde hakikaten, ülkemizin açısından, milletimizin ihtiyaçları bakımından önemli konular olacağı aşikardır. Bütçe 17 Ekim itibariyle meclise sunulacak, onun görüşmeleri zaten yılsonuna kadar komisyonda, genel kurulda devam ediyor. Bunun yanı sıra yeni dönemde iç tüzüğün uyarlanması meselesi var. Bilindiği gibi mevcut iç tüzük, parlamenter sisteme uygun olarak icra ettiğimiz bir iç tüzüktür. Şimdi bunun bir Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre yeniden uyumlaştırılması var. Ayrıca yine yeni sistemde kanunların yapılma şeklinin değiştiğini dikkate alarak gerekli yeni düzenlemeler olması da söz konusudur. Kanun teklifi, tasarısı sadece bütçe kanunuyla sınırlı olduğu için bundan sonraki faaliyetlerde milletvekili ve milletvekillerinin bir veya daha fazla vereceği tekliflerin hangi mekanizmada ele alınacağı, yürütmeden bu kanunlarla olan ilişkileri, komisyon genel kurul aşamalarında ne olacağı, bütün bunlar parti gruplarının görüşleri de dikkate alınarak yeni tüzükte düzenlenmiş olacak."

'HEDEF, İÇ TÜZÜĞÜN UZLAŞMA İLE BELİRLENMESİ'

10-15 gün önce partilere bir çağrı yaptığını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yeni iç tüzükle ilgili tekliflerinizi eğer TBMM Başkanlığına getirirseniz bu teklifler üzerinde bir çalışma yapılabilir demiştim. Şu ana kadar ulaşan bir teklif yok. Eğer Meclis açılmadan gelirse ona göre izlenecek yolu belirleriz. Eğer meclis açıldıktan sonra gelirse de zaten ne yapılacağı bellidir. Hedef iç tüzüğün daha çok uzlaşma ile belirlenmesi ve buna göre komisyonlarda, genel kurulda görüşülerek yürürlüğe girmesidir. Zira iç tüzük bir anlamda TBMM'nin anayasası niteliğindedir. O bakımdan mümkün olan en yüksek düzeyde uzlaşma aranması hedefimizdir. Ancak bu mümkün değilse de demokrasinin kuralları işlemeye devam eder. Hiç bir iş çözümsüz kalmaz ama tercihimiz uzlaşma yönündedir. Ayrıca yurt dışına 2 tane asker gönderme teskeresinin yenilenmesi konusunda Cumhurbaşkanlığının gönderdiği bir teskere var. Bunlarda süreç içerisinde Mecliste görüşülecek. Gündem dışı konuşmalar, grup önerileri vesaire de devam edecek. 1 Ekim tarihi itibariyle Gazi Meclisimizi yoğun bir çalışma programı bekliyor. Yeni çalışma döneminin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

ENİS BERBEROĞLU AÇIKLAMASI

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu'nun tahliye edilmesiyle ilgili sorulan sorulara da şu yanıtı verdi:

"Yargıtay bir karar verdi. Şimdi bu karar üzerinde hukukçular tartışıyorlar. Farklı görüşler var ama bu tartışmanın ötesinde bir gerçek var. Bu karardan sonra sayın Enis Berberoğlu tahliye edilmiştir, serbest kalmıştır. Bu önemlidir. Bundan sonraki süreç kendi seyri içerisinde devam edecektir."

Görüntü Dökümü:

-Binalı Yıldırım açıklama

Haber-Kamera: Gökhan CEYLAN-Mustafa TURAPOĞLU/ANKARA, -

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title