Haberler

Marangoz Çift, Kadınlara Ahşap İşlemenin İnceliklerini Anlatıyor

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde ahşap oyuncak üretimi yapan marangoz çift, mesleklerinin inceliklerini Türk ve Suriyeli kadınlara öğreterek, onların da meslek sahibi olmasına katkı sağlıyor.

Kırşehir'den gelerek Harran ilçesine yerleşen ve evlilik hayatlarındaki birlikteliği iş hayatında da sürdüren Aksu çifti, kalasları ince ince işleyerek çocuklar için ahşap oyuncaklara dönüştürüyor.

Yaklaşık 20 yıllık marangoz olan Hüseyin Aksu ve mesleğini öğrettiği eşi Meltem Aksu, Harran Kaymakamlığı tarafından Süleyman Demirel Çok Programlı Lisesi'nin atölyesinde başlatılan "Ahşap Oyuncak Kursu"nda Harranlı ve Suriyeli kadınlara ahşap oyuncak eğitimi veriyor.

Yaklaşık 3 yıldır devam eden kursta kadınlara mesleklerinin püf noktaları anlatan marangoz çift planya, hızar ve doğrama makineleriyle küçük parçalara böldükleri odunları özellikle ana sınıfları ve kreşlerde eğitim gören çocuklar için ahşap oyuncaklara dönüştürüyorlar.

Marangoz çift, ağır iş makinelerinin ince ayarından tomrukların kesimine kadar birçok konuda birbirlerine yardımda bulunarak, zorlu mesleklerinde dayanışmalarıyla örnek oluyor.

Meltem Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin ahşap oyuncak üretimine ilişkin çeşitli illerdeki sosyal projelerde görev aldığını belirterek 3 yıl önce de bu kapsamda Harran'a yerleştiklerini söyledi.

Gayesinin savaş mağduru kadınlara daha fazla yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Aksu, "Daha önce ev hanımıydım. Eşimin işi dolayısıyla Harran'a geldik. Burada savaş mağduru kadınların hikayelerini dinledikçe ben de çok etkilendim. Suriyeli kadınların rehabilite olması ve savaş psikolojilerinden uzaklaşması için burada eşim onlara eğitim vermeye başladı. Bende onlarla beraber eğitim almaya karar verdim ve 3 yıl boyunca mesleğin inceliklerini öğrendim. Çocukların mutluluğu için sayamayacağımız kadar çok oyuncak yaptık. Suriyelilerle beraber çalışıyoruz, mutluyuz." diye konuştu.

Kadınların doğası gereği incelik ve hassasiyetlerinin daha fazla olduğunu dile getiren Meltem Aksu, şöyle devam etti:

"Hala çevremde 'Marangozluk işi erkek işi niye yapıyorsun?' diyenler oluyor. Ama aslında öyle değil. Kadının ahşaba dokunuşu daha farklı ve güzel. Kadınlar her alanda çalışabiliyorsa marangozluk alanında da çok rahat ve iyi bir şekilde çalışabiliyor. İlk, ben de makinelerden korkuyordum, ahşabın ağırlığından çekiniyordum ama öyle olmuyormuş. Başlangıç zordu ama ahşap öyle bir dünya ki dokununca sizi sarıyor. Ürettikçe daha güzelini daha iyisini yapmak için çalışma azminiz oluyor. İlerleyen aşamada inşallah biz bu işi Harran'da daha çok geliştiririz. Daha çok kadına ve Suriyeli mağdura ulaşırız. Bu atölyeyi savaş mağduru kadınların daha fazla rehabilite olduğu bir yere dönüştürmek istiyoruz. "

"Eşim en büyük destek"

Marangoz ustası Hüseyin Aksu da küçüklükten beri hayal ettiği bir mesleği yaptığı için mutlu olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 20 yıldır bu mesleği yaptığını anlatan Aksu, eşiyle birlikte savaş mağduru Suriyeli kadınlar ve Harranlı kadınlara yaklaşık 100 çeşit ahşap oyuncak yapmayı öğrettiklerini vurguladı.

Eşinin desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aksu, şöyle konuştu:

"Aslında eşimin sürekli benim yanımda olması bana en büyük destek oldu. Çünkü burada kadınlarla çalışıyoruz, eşimin de burada olması onları daha iyi anlayabilmemize ve işimizi daha iyi yapabilmemize katkı sunuyor. İşin içerisinde savaş mağduru kadınlar olunca durum biraz daha değişiyor. Bu durum bizi biraz daha fazla çalışmaya ve gayret etmeye sevk etti. Neleri nasıl yapabiliriz konusunda ciddi fikir alışverişinde bulunuyoruz. Okullara ahşap oyuncaklar yapıyoruz. Özellikle savaş mağduru kadınlar ahşapla haşir neşir oldukça daha fazla rehabilite oldu. Çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle ilaç kullanan bir çok kadın da ahşapla uğraşıp oyalandıkça da iyileşti. Bize bu imkanları sağlayan Harran Kaymakamlığına teşekkür ederiz."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Harran Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title