Haberler

Afganistan'daki Savaş Ortamı Trump Döneminde Hız Kazandı

Afganistan'da 2014 yılında ABD ile imzalanan İkili Güvenlik Anlaşmasına rağmen ABD Başkanı Donald Trump döneminde savaş hız kazandı.

Afganistan'da 2014 yılında ABD ile imzalanan İkili Güvenlik Anlaşmasına rağmen ABD Başkanı Donald Trump döneminde savaş hız kazandı.

New York şehrindeki İkiz Kuleler'e 11 Eylül 2001'de düzenlenen terör saldırılarından kısa bir süre sonra Afganistan'a askeri güç gönderen ABD, bu zamana kadar yaklaşık bir trilyon dolar harcama yaparken, tarihinin en uzun savaşında binlerce insan öldü.

Barrack Obama'nın ABD başkanlığı döneminde, 2014 sonrasında, yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin Afganistan'da kalmasına olanak sağlayan İkili Güvenlik Anlaşmasına rağmen ülkedeki savaş ortamının Trump döneminde de hızını artırarak devam etmesi dikkati çekti.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Heyeti'nin (UNAMA) yayımladığı son rapora göre savaşan taraflardan ziyade yaşamını yitiren Afgan sivillerin sayısındaki artış öne çıktı.

Raporda, bu yıl 30 Haziran'a kadar olan 6 aylık dönemde bin 692 sivil hayatını kaybetti. Bu rakamın son 10 yıla göre kıyaslanamayacak kadar yüksek olduğu ifade edildi.

NATO'nun Afganistan'da icra ettiği Kararlı Destek Misyonu Sözcüsü Knut Peters, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün, Türkiye dahil 41 ülke Afganistan'ı önemsiyor. Temel amaç, Afganistan'ın ülke dışından gelebilecek teröristlerin kendilerini güvende hissedebileceği bir yer olmasını engellemek." dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, 11 Eylül'deki saldırılardan birkaç hafta sonra Taliban hükümetini devirmek için 7 Ekim'de Afganistan'a karşı "Kalıcı Özgürlük Operasyonu"nu (Operation Enduring Freedom) başlatmasından bu yana, direnişçiler karşı koymaya devam etti. Bu süreçte, milyonlarca insan ülkeyi terketmek zorunda kalırken, savaşan taraflar ile sivillerin de olduğu toplam 217 bin kişi hayatını kaybetti.

Savaş için her yıl milyarlarca dolar harcamak zorunda kalan ABD, 3 bin 500'ü aşkın ABD'li ve ABD destekli askerlerden kayıp verdi.

Eski Afgan Hava Kuvvetleri Şefi Atiqullah Amarkhail, bütün kritik askeri strateji ve taktiklerin ABD tarafından yönetildiğini söyledi.

Taliban devrildiğinde, destekçilerinin devletle bir ilişkilerinin kalmadığını duyurduğunu belirten Amarkhail, "Taliban liderlerinin çoğu sürgüne gitti ve askerlerinin çoğu Kandahar ve diğer illere kaydı. Ancak askerler yerel halk tarafından desteklendi. ABD askerleri evlerinde, köylerinde öldürürken, sivillerin öldürülmesine neden oldu. Bu durum da Taliban için komşu ülkelerden destekçilerin gelmesine ve isyana neden oldu." dedi.

ABD savaş için her yıl 45 milyar dolar harcıyor

ABD Savunma Bakanlığının Asya'daki üst düzey yetkilisi Randall Schriver'e göre, bu savaş her yıl 45 milyar dolara mal oluyor. Bu bütçenin 5 milyar doları ABD destekli Afgan askerleri, 13 milyar doları Afganistan'daki ABD askerleri, 17 milyar doları da lojistik destek için kullanılıyor.

Bu rakamın Afganistan'da 100 bin ABD askerinin bulunduğu 2014'te yıllık 60 milyar dolara kadar ulaştığı belirtildi.

Obama döneminde Amerikan askerlerinin sayısı 100 bini buldu

Diğer yandan Barack Obama, ülkeye ilk ziyaretini ABD başkan adayıyken 2008'de yaptı.

Obama, 2009'da göreve başlamasının ardından Afganistan'da görev yapan Amerikan askerlerinin sayısının 17 bin kişi daha artırılmasını onayladı.

Obama, ilk başkanlık yılının sonuna geldiği 2010'da yaklaşık 30 bin Amerikan askerinin daha Afganistan'a gideceğini duyurdu. Obama'nın açıkladığı bu rakamla, 2001'den itibaren Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısı yaklaşık 100 bine ulaşmış oldu. ABD askerlerinin haricinde o dönemde Afganistan'da NATO'nun da 40 bin askeri bulunuyordu.

Savaş misyonu 2014'de sona ermişti

Afganistan ile ABD arasında, 2014 sonrasında Afganistan'da yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin kalmasına olanak sağlayan İkili Güvenlik Anlaşması imzalanmıştı.

İngiltere, Afganistan'da yönetimini elinde bulundurduğu son üsten de bayrağını indirerek 13 yıl aradan sonra Afganistan'dan çekilmişti.

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin Afganistan'daki savaş misyonu, 28 Aralık 2014'de Kabil'de düzenlenen törenle resmen sona ermişti.

Başkan Obama, ABD'nin Afganistan'daki muharip misyonunun sona ermesine ilişkin, "Amerikan tarihinin en uzun savaşında bir sonuca varmak üzere olduklarını" söyledi. ABD ordusunun mensuplarına minnettarlıklarını ileten Obama, başkanlığa geldiğinde Afganistan ve Irak'ta 180 bin Amerikan askerinin bulunduğunu, şimdi ise bu rakamın 15 binden az olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Afganistan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title