Haberler
BBC

Trump'tan Suudi Arabistan Kararı: Silah Satışından Vazgeçemeyiz

Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili resmi soruşturma başlatması ve suçluluğu kanıtlanan kişilere yaptırım uygulaması konusunda Amerikalı senatörlerin baskısı altında. Suudi Arabistan dünyanın en büyük silah ithalatçılarından biri ve ithalatının çoğunu ABD'den gerçekleştiriyor. Kaşıkçı'nın akıbetini ortaya çıkarmak istediğini söyleyen Trump, ancak silah satışı sayesinde elde edilen gelirden ve yaratılan iş sahasından vazgeçemeyeceklerini söyledi.

BEYAZ SARAY: BU KABUL EDİLEMEZ

Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Bu kabul edilemez" diyen Trump, "Askeri teçhizata ve diğer şeylere 110 milyar dolar harcıyorlar ki bu da iş sahası yaratıyor" dedi. Anlaşmaların iptal edilmesi halinde Suudilerin Rusya ya da Çin'den silah almaya başlayacağını kaydeden Trump, "İşler o noktaya gelirse, meseleyi ele almanın başka yolları var" ifadesini kullandı. Ancak 22 Amerikalı senatör Trump'a gönderdikleri mektupta, Cemal Kaşıkçı ile ilgili Küresel Magnitsky Yasası kapsamında resmi soruşturma başlatılmasını ve sorumlulara yaptırım uygulanmasını talep etmişlerdi.

SENATÖRLERDEN BASKI

Senatörlerin mektubunda, "Beklentimiz, kararınızı verirken Suudi Arabistan hükümetinin en üst düzey yetkililerine ilişkin bilgileri de dikkate almanızdır" dendi. Yasa kapsamında Trump'ın 120 gün içinde Kongre'ye rapor sunması ve yaptırım konusunda karar vermesi gerekiyor. Magnitsky Yasası, ABD Başkanının "ifade özgürlüğü hakkını kullanan bir kişiye yönelik yargısız infaz, işkence ve diğer ağır insan hakları ihlalleri" şüphesinin bulunduğu durumlarda devreye sokuluyor.

SİLAH SATIŞININ DURDURULMASI BEKLENİYOR

ABD merkezli Washington Post gazetesinde köşe yazan Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a karşı eleştirel görüşlere sahip. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul silah satışının derhal askıya alınmasını istedi. Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan bunu bir an önce açıklığa kavuşturmalı" dedi ve Riyad'ın sorumlu olduğunun anlaşılması durumunda silah satışlarının sorun teşkil edeceğini söyledi. ABD Kongresi'nin silah satışlarını geçici olarak durdurma hakkı bulunuyor. Bazı senatörlerin de bu yola başvuracağı yorumları yapılıyor.

TRUMP: TÜRKİYE'YE YARDIMCI OLACAĞIZ

Demokrat Senatör Bob Menendez, bu fikre sahip olanların artmakta olduğunu söyledi. "Müttefiklerimizin istediklerini yapmalarına açık çek vereceğimizi düşünmelerine izin veremeyiz" dedi. Suudi Arabistan yönetimine eleştirileriyle bilinen Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Trump'ın "derhal" silah satışlarını askıya alması gerektiğini savundu. Rand Paul, Suudi Arabistan'ın Yemen'da yüksek teknoloji Amerikan silahlarını kullanarak savaş suçları işlediğini söylüyor. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker da, "Suudi Arabistan'ın parmağının olduğu anlaşılırsa, Trump yönetiminin bu olayda yer alan kişilere yaptırım uygulaması konusunda yoğun baskı altında kalacağını" kaydetti. Donald Trump, daha önce Fox News'a yaptığı açıklamasında, soruşturma ekiplerinin Türkiye'ye yardımcı olduklarını söylemişti.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamıyor. Türk yetkililer, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ihtimali üzerinde dururken, Suudi yetkililer ise bu iddiaları yalanlıyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Suudi Arabistan Donald Trump Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title