Haberler

Kadın Personellere Kanserle Mücadele Eğitimi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ kapsamında kanser riskini azaltmak, erken teşhis ve tedavisine destek olmak amacıyla kadın personellere eğitim programı düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ekim 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' kapsamında kanser riskini azaltmak, erken teşhis ve tedavisine destek olmak amacıyla kadın personellere eğitim programı düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve farkındalığının vurgulanması amacıyla 1- 31 Ekim 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' kapsamında kanser riskini azaltmak, erken teşhis ve tedavisine destek olmak amacıyla kadın personellere eğitim programı düzenledi. İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi ile ortaklaşa düzenlenen eğitimde kadınlara meme, kolon ve serviks (rahim ağzı) kanserleri ile ilgili detaylı bilgiler verildi.

Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen eğitim programında İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi'nde görevli Doktor Hülya Batgi sunum yaptı. Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Batgi, meme kanserinin belirtilerinin kitle, meme başında akıntı, meme üzerindeki deride şişlik, portakal kabuğu görünüm, deride yaralar ve su toplanması, meme başında çekilme, komşu lenf bezlerinde büyüme, memenin üst kısmındaki kanserlerinde meme başının kitleye doğru çekilmesi gibi durumların olduğunu söyledi. Doktor Batgi, meme kanserine neden olan risklerin ise emzirmeme, ilk doğumun 30 yaş öncesinde olmaması, obezite, yağlı beslenme, 8-10 yıldan fazla süreli hormon tedavisi, geçirilmiş selim meme hastalıkları, alkol ve sigara kullanımı, erken yaşta adet olma, geç yaşta adetten kesilme olduğunu belirtti. Meme kanserinin sadece kadınlarda değil yaklaşık %1'inin erkeklerde de görüldüğünü ifade eden Batgi, "Kadınlarda meme dokusu fazla olduğu için kitle çabuk yayılmıyor, meme dokusu az olan erkeklerde ise kanser kan ve lenf yolu ile çevre organlara ve vücuda çok daha çabuk yayılıyor" dedi.

Meme kanserinden korumanın öncesi ve sonrası olmak üzere ikiye ayrıldığını anlatan Batgi, öncelikli olarak yağdan fakir liften zengin diyet, önerilen vücut ağırlığını koruma ve egzersiz olduğunu kaydetti. Meme kanserinin teşhis edilmesi durumunda ise alkol kullanılmaması, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesinin(KKMM) yapılması, klinik meme muayenesinin (KMM) yapılması ve mamografi çekilmesi gerektiğini söyledi. Batgi ayrıca, "20 -39 yaş arasındaki her kadın şikayeti olsun olmasın 2-3 yılda bir, 40-50 yaş arasındaki kadınların 2 yılda bir, 50-69 yaş arasındaki kadınların da her yıl bir hekim tarafından klinik meme muayenesi yapılmalıdır" diye konuştu.

Kadınların daha fazla yakalandığı serviks (rahim ağzı) ve kolon kanserlerini de anlatan Doktor Batgi, kadınların erken teşhis için Aile Sağlığı Merkezlerinde ve KETEM'lerde yapılan ücretsiz testlerden faydalanmaları gerektiğini belirtti. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Meme Kanseri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title