Haberler

Tema: Enerji Yatırımlarında Öncelik Verimlilik ve Tasarruf Olmalı

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde yapılması planlanan Alpu Termik Santrali ve Kömür İşletmesi'nin 17 Ekim'de yapılacak olan özelleştirme ihalesi öncesinde TEMA Vakfı kömür yatırımları yerine, enerji verimliliğine ilişkin yatırımlara öncelik verilmesini istedi.

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde yapılması planlanan Alpu Termik Santrali ve Kömür İşletmesi'nin 17 Ekim'de yapılacak olan özelleştirme ihalesi öncesinde TEMA Vakfı kömür yatırımları yerine, enerji verimliliğine ilişkin yatırımlara öncelik verilmesini istedi.

Türkiye'nin toplam enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyelinin yüzde 27 olduğunu ve neredeyse tüketilen enerjinin üçte birinin israf edildiğini ifade eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç şunları söyledi:

"En ucuz ve temiz enerji, tüketmediğimiz enerjidir. Konut ve ofislerimizde yüzde 29 elektrik tasarrufu potansiyelimiz var.

"Öte yandan ülkemizde sanayideki enerji tüketimi birkaç sektörde yoğunlaşmış durumda. Sanayide tüketilen enerjinin yüzde 45'ini, elektriğin yüzde 29'unu çimento ve demir-çelik sektörü tüketiyor ve bu sektörlerde yüksek oranda enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyeli bulunuyor.

"Elektrik üretmek için yeni kömürlü termik santraller projelendiriliyor, oysa ki sadece bu iki sektörde bile yüzde 20'den fazla elektriği geri kazanma fırsatı var.Tekstil sektöründe ise bu oran yüzde 57'ye yükseliyor.

"Sadece konut ve ofislerdeki elektrik geri kazanım potaniyeli, yakında ihalesi planlanan Eskişehir'deki termik santral projesinin üreteceği elektriğin 4.5 katı.

"Bu nedenle enerji yatırımlarında tasarruf ve verimlilik çalışmalarının önceliklendirilmesi önem kazanıyor"

Türkiye Enerji Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez de enerjiyi verimli kullanmanın önemini vurguladığı konuşmasında Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023'e kadar yapılacak 10 milyar dolarlık yatırımın 2033'te 40 milyar dolar olarak döneceğini belirtti.

2017'de yürürlüğe giren Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı, 2023 yılına ulaşıldığında Türkiye'nin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 azaltılmasını hedefliyor.,

Enerji verimliliğinin en önemli göstergesi olan enerji yoğunluğu, bir ülkenin birim milli gelir üretmek için tükettiği enerji miktarıdır. Dünya Bankası'nın 2011 yılında Türkiye için hazırladığı "Türkiye'de Enerji Tasarrufu Potansi­yelini Kullanmak" çalışmasına göre, Türkiye enerji yoğunluğu yüksek bir ülke.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nda belirtildiği üzere enerji yoğunluğumuzun halen yüksek olması Türkiye'nin önemli miktarda enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu gösteriyor. 2015 yılında 0.12 birim birincil enerji yoğunluğu olan Türkiye'nin enerji yoğunluğu OECD ortalaması olan 0.11 değerinin üzerinde.

Avrupa Çevre Ajansı'nın 2014 tarihli raporuna göre küresel enerji yoğunluğu 2010'dan beri her sene yüzde 2.1 azalmış olmasına rağmen Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğu içindeki ülkeler arasında enerji yoğunluğunu azaltmamış üç ülkeden biri oldu. Türkiye'nin enerji yoğunluğu 2005-2014 arasında yüzde 0.4 arttı. (Fotoğraflı) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Eskişehir Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title