Haberler

Tarımda Gelin-kayınvalide Dayanışması

HALİL FİDAN - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı desteklerden yararlanan çiftçi Huri Aşan ve gelini, kendi işlerinin patronu oldu.

Türkiye'de her sektörde girişimcilikleri ve başarılarıyla takdir toplayan kadınlar, Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı destekler sayesinde tarımda da önemli işlere imza atıyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile özellikle tarım sektöründe büyük bir ivme yakalayan Şanlıurfa'da da kadınlar, sağlanan destekler sayesinde kendi işlerinin patronu olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Merkez Haliliye ilçesine bağlı kırsal Kısas Mahallesi'nde pamuk ve mısır üreticiliği yapan 57 yaşındaki Huri Aşan, gelini Rabia ile el ele vererek ipek böceği ve tavuk yetiştiriciliğine de başladı.

Aynı evde huzur içinde yaşayan ve dayanışma sayesinde kendi çiftliklerinin başına geçen gelin-kayınvalide, sabah erken saatlerde başladıkları işlerini gün boyunca sırt sırta vererek yapıyor. Çevrelerine de örnek olan Huri ve Rabi Aşan, aynı zamanda evdeki günlük işlerde de yardımlaşıyor.

"İşimizi çok seviyoruz"

Güzel sesiyle de dikkati çeken ve tarlada çalışırken türkü söylemeyi ihmal etmeyen Huri Aşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır çiftçilik yaptığını ve sulama imkanları olmadığı için kuru tarımla arpa, mercimek gibi ürünler yetiştirdiklerini söyledi.

Küçüklüğünden itibaren bu işin içinde olmasına rağmen istedikleri verimi alamadıklarını ancak bilinçlendikten sonra işlerinin yoluna girdiğini anlatan Aşan, şunları kaydetti:

"Doğdum doğalı bu işin içindeyim. Su olmadığı için önceden bir yıl tarlayı eker bir yıl nadasa bırakırdık ama su geldikten sonra her yıl pamuk ekmeye başladık. İkinci ürün olarak da mısır ekiyoruz. Bu sayede gelirimiz arttı. İki çocuğum var, ikisi de çiftçi oldu. Allah razı olsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteğiyle ipek böceği işine de girdik, gelinim ise Genç Çiftçi Projesi kapsamında tavuk aldı. Gelinimle birlikte hem tarlayla hem ipek böceğiyle hem de tavuklarla ilgileniyoruz. Kendi işimizle uğraşıyoruz, ekmeğimizi buradan çıkarıyoruz, mutluyuz. Gelinimi çok seviyorum, aynı evde yaşıyoruz. Ben onu gelinim olarak değil, kızım olarak görüyorum. O da beni annesi olarak seviyor, çok şükür. Gelinim de ben de işimizi çok seviyoruz ve en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz."

Kenti bırakıp, köye gelin geldi

Üç yıl önce kent merkezinden köye gelin gelen Rabia Aşan ise kırsaldaki hayatı pek bilmediğinden başlarda çok zorlandığını ama kayınvalidesi ve eşinin desteğiyle zorluğun üstesinden gelmeyi başardığını dile getirdi.

Genç Çiftçi Projesi sayesinde 500 tavuk sahibi olduğunu ve işini sevdiğini vurgulayan Aşan, şöyle konuştu:

"Kaynanamla aynı evde yaşıyoruz, hem evdeki işleri hem de tarla ve hayvanların işlerini birlikte yapıyoruz. Kaynanam bana annem gibi davranıyor, birçok şeyi ondan öğrendim. Ben kentte doğup büyüdüm, liseyi bitirdim, köy hayatını ve çiftçiliği bilmiyordum. Ama burada her şeye alıştım, ekmek yapmayı, hayvanlara bakmayı, tarla işlerini kaynanamdan öğrendim. Burada önce yüz tavukla işe başladım sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden hibe çıktı, şimdi 500 tavuğum var. Yeni başladık, inşallah kısa sürede bunların meyvesini alırız."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title