Haberler
BBC

Soçi Mutabakatı'ndaki Sürenin Dolmasına Rağmen İdlib'deki Radikal Terör Grupları Gerçi Çekilmedi

Güncelleme:

Soçi mutabakatında 15 Ekim'e kadar tüm radikal terörist grupların silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaşması öngörülüyordu. Örgütlerin, İdlib'de oluşturulması planlanan çatışmasızlık bölgesinden çekilmedikleri bildirildi.

Suriye'nin İdlib bölgesindeki cihatçı örgütlerin, Türkiye ve Rusya arasında varılan Soçi Mutabakatı çerçevesinde gece yarısı itibariyle oluşturulması planlanan çatışmasızlık bölgesinden çekilmedikleri belirtildi.

SOÇİ MUTABAKATI

Soçi Mutabakatı'nda, İdlib'in etrafında Suriye ordusu ile silahlı grupları ayıran 15-20 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulması, 10 Ekim'e dek ağır silahların çekilmesi ve 15 Ekim'e dek tüm "radikal terörist grupların" silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaşması öngörülüyordu.

CİHATÇI GRUPLAR ÇEKİLMİYOR

Ancak tanınan sürenin dolmasına karşın radikal cihatçı grupların bölgeden çekilmedikleri bildiriliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdül Rahman "Silahsızlandırılmış bölgenin tamamından cihatçı savaşçıların ayrılışını belgelemeyedik." dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ TAHRİL EL ŞAM'DAN AÇIKLAMA

Sürenin dolmasına birkaç saat kala açıklama yapan bölgenin en güçlü cihatçı grubu ve El Kaide'nin Suriye'deki eski kolu olan cihatçıların liderliğini yaptığı bir ittifak olan Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) "Cihat yapma ve kutsal devrimimizi gerçekleştirmek için savaşma seçeneğimizi terk etmedik." denildi.

Soçi Mutabakatı'ndaki Sürenin Dolmasına Rağmen İdlib'deki Radikal Terör Grupları Gerçi Çekilmedi

TÜRKİYE'YE ATIFTA BULUNDULAR

Ancak açıklamada Türkiye'nin çabalarına atıfla "Suriye'de ve ülke dışında kurtarılmış bölgeyi korumak için girişilen çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak, aynı zamanda Rus işgalcilerin hilekarlığı konusunda da uyarıyoruz." denildi.

Soçi Mutabakatı'ndaki Sürenin Dolmasına Rağmen İdlib'deki Radikal Terör Grupları Gerçi Çekilmedi

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI: RUSYA'YI BEKLEMEK GEREKİYOR

Suriye hükümetiyse, Soçi Mutabakatı'nın başarısız olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Rusya'nın tepkisini beklemek zorundayız. Rusya durumu gözlemliyor ve takip ediyor." dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, anlaşmanın uygulanmasında birkaç günlük gecikmeyi sorun etmeyeceklerini söylemişti. Lavrov "Her durumda, yapılan işin kalitesi önemli. Türk ortaklarımızın çabalarını aktif biçimde destekliyoruz." demişti.

ESAD: İDLİB UZLAŞMASI GEÇİCİ

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve üst düzey yetkililer İdlib uzlaşmasının "Geçici olduğunu" söylemişler ve nihayetinde hükümetin eline geçeceğini vurgulamışlardı.

Dışişleri Bakanı Muallim de aynı yönde açıklamalar yaptı.

''İDLİB'TEN SONRA HEDEFİMİZ FIRAT'IN DOĞUSU''

Muallim "Beklemeliyiz, ancak aynı zamanda birliklerimiz hala İdlib çevresinde hazır durumda. İdlib de her bölge gibi Suriye'nin egemenliğine geri dönmeli. İdlib'ten sonra hedefimiz Fırat'ın doğusu olacak. Fırat'ın doğusu meselesi hayati önemde ve bundan vazgeçemeyiz" dedi.

BBC

Rusya Federasyonu Suriye İdlib Soçi Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title