Haberler

Güney Gaz Koridoru Ve Küresel Enerji Yatırımları Masaya Yatırıldı

Güncelleme:

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol stratejik görüşmeler için Azerbaycan'a ziyarette bulundu.

Dr. Birol, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ile Güney Gaz Koridoru'nun yanı sıra Avrupa'nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitliliğini çoğaltarak, enerji güvenliğini artırmadaki rolünü konuştu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, stratejik görüşmeler için Azerbaycan'ı ziyaret etti. Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ve Dr. Birol'un görüşmesinde, Güney Gaz Koridoru ile birlikte, Avrupa'nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitlendirilmesi ve enerji arz güvenliği konuları ele alındı.

Azerbaycan'daki görüşmede, Dr. Birol ve Bakan Shahbazov, küresel petrol ve gaz piyasaları, Azerbaycan'ın güneş ve rüzgar enerjisi ve enerji verimliliğini artırma planları, ve IEA ile Azerbaycan arasındaki kurumsal bağları güçlendirmeye yönelik planları da tartıştı.Görüşme sırasında ayrıca, IEA ve AB tarafından yürürlüğe konulan; Kafkasya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da on bir ülkeyi kapsayan EU4Energy bölgesel programı da değerlendirildi.

Bakü'de gerçekleşen toplantıda, Dr. Fatih Birol Azerbaycan'da yıllık gaz üretiminin 20 yıl içinde halihazırdaki 18 bcm'den 55 bcm'ye yükseleceğini belirterek, gaz üretimdeki artışa da dikkat çekti. "Azerbaycan ekonomisi ve ülkenin doğalgaz ihracatçısı konumu açısından, bu çok önemli bir veridir" diyen Dr. Birol, Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği kararları konusunda şunları söyledi: "Burada asıl mesele, doğal gaz kaynaklarının ve rotalarının çeşitlendirilmesidir. Azerbaycan tarafından yürütülen TANAP ve TAP projeleri büyük önem taşıyor ve TANAP boru hattı halihazırda devreye alınmış durumda. TAP çalışmalarının da zamanında gerçekleşeceğine inanıyorum."

Azerbaycan ziyareti sırasında Dr. Fatih Birol, SOCAR Başkanı Sn. Rovnag Abdullayev ile de SOCAR'ın Güney Gaz Koridoru ve petrokimya sektöründeki diğer küresel enerji yatırımları hakkında görüştü. Dr. Birol, Sn. Abdullayev'in özelikle ilgilendiği, yakında yayınlanacak olan "Petrokimyasalların Geleceği" isimli IEA raporu hakkında bilgi paylaştı.Dr. Fatih Birol, dünyadaki petrol ve gaz talebinin geleceğine ilişkin, "Dünya enerji piyasası büyüdükçe, dünya petrol ve gaz talebi, yakıt olarak kullanılmalarından ziyade petrokimya sektöründen gelecektir" dedi.

Dr. Birol Azerbaycan'daki ziyaretini tamamlarken, bölgenin enerji altyapısındaki artan talebin finansmanını ele almak için Dünya Bankası, İslami Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) temsilcileriyle de bir araya geldi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatih Birol Azerbaycan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title