Haberler

2019 Yılında Sektörleri Neler Bekliyor?

DÜNYA ekonomisinde siyasetin etkilerinden soyutlanamadığı bir yıl yaşıyoruz. Önümüzdeki yıl da bu durumun etkilerinin devam edeceğini ifade eden Ekonomist Beyhan İncekara, 2019 yılında sektörel beklentilere ilişkin tahminlerini anlattı.

2018 yılında ticaret savaşlarıyla başlayan döviz kurlarındaki dalgalanmalar özellikle hammadde ve ara malında ithal ürünlere bağlı olan bazı sektörleri olumsuz yönde etkiledi ve maliyetlerdeki artış tüm sektörlere yansıdı. Buna karşın dolar ve eurodakiartış, turizm sektörü gibi bazı sektörleri de olumlu yönde etkiledi. 2019 yılında ise sektörlerin durumunu siyasi ve ekonomik konjonktür belirleyecek.

Bu doğrultuda Ekonomist ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Beyhan İncekara 2019 yılında sektörel beklentilere ilişkin tahminlerini DHA'ya anlattı.

PERAKENDE SEKTÖRÜ

Bu sektör, temel ihtiyaçları gidermesi açısında alışverişin sürekli olduğu ve dinamik özelliğini hep saklayacak olan sektördür.2019 yılında da Enflasyondaki artışlardan kısa vadelide olsa etkileneceklerdir. Fakat perakende sektörü için 2019 yılı, özellikle e-ticaretin artarak devam edeceği bir yıl olacaktır.

IT - TELEKOM SEKTÖRÜ

Teknolojide meydana gelen değişmelerle birlikte giderek artan öneme sahip olan IT sektörü, 2019 yılında da gelişmeye devam edecek. Yapay zeka ve Endüstri 4.0 konusunda ilerlemeler kaydedileceği beklenmektedir. Özellikle teknoloji ihraç eden ülke haline gelebilmemiz için 2019 yılında da ARGE desteklerinin artarak devam etmesi gerekir.

TURİZM SEKTÖRÜ

Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektörü, kurdaki değişmeler sayesinde geçen yıldan bu yana toparlandı ve 2015 yılında olduğu gibi turizmin zirve yaptığı yılın turizm rakamları yakalandı. Cari açığı kapatma özelliğine sahip olan bu sektör, 2019 yılında da yine dengeli fiyatlama ve çeşitlendirilen turizm alternatifleri sayesinde (kültür turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi)  daha iyi seviyelere gelecektir.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ

Türkiye ekonomisinde bir dönem büyümeyi olumlu yönde etkileyen inşaat sektörü, şu anda ciddisıkıntılar yaşıyor. İnşaat firmalarının ellerinde ciddi bir konut stoğu oluşmuş durumda. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının değeri düşecek.Toparlanması biraz zaman alacak olan inşaat sektörünün, 2019 yılında yapılandırılması öngörülen mikro politikaları uygulaması gerekmektedir. Uygulanan ekonomik politikalarla canlandırma sağlanabilir.

SAVUNMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜ

Havacılık sektörü, bu yıl itibariyle tamamlanan ve etap etap taşınılacak üçüncü havalimanıyla önemli bir hale gelecektir. Uzun vadede İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasıyla transit bölge pozisyonuna gelecek olan İstanbul, önemli bir lojistik üs olacaktır. Fakat dövizde yaşanan olumsuzluklar, havayolu şirketlerinin maliyetini arttırmıştır. Uçak, yakıt gibi havacılık ürünlerinin ithalata bağımlı olması, bu sektörün maliyetlerini arttırmıştır. Fakat son dönemde yapılan insansız hava araçları ile uzay araçlarının üretimi ve ihracatı, bu sektörü oldukça geliştirecektir. Ayrıca turizmin bir ayağı olan ulaştırma sektörü, havacılık sektörünü yolcu taşımacılığı açısından olumlu yönde etkiler.

GIDA -TARIM SEKTÖRÜ

Yükselen enflasyonla birlikte artan gıda fiyatları, tarım sektöründe çeşitli teşvikleri gündeme getirmiş; çiftçinin üretimini destekleyen, gıda fiyatlarının düşmesini sağlayan teşvik paketleri uygulamaya konmuştur. 2019 yılında üreticilere, kırsalı kalkındıracak, tarım üretimi ve ihracatını arttıracak söz konusu teşviklere, birçok madde eklenecektir. 2019 yılında tarım için oldukça önemli yapılandırmalar ve teşvikler gerçekleşecektir.

ENERJİ SEKTÖRÜ

Türkiye'nin en önemli ithalat kalemlerinde biri olan sektörde 2019 yılı için Ticaret savaşları sebebiyle özellikle İran'a uygulanan yaptırımların etkisiyle daralma beklentisi olmaktadır. Petrol üretiminin azalması sebebiyle petrol fiyatlarında artış öngörülmektedir. 2019 yılı için Türkiye'nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmekte olup bunun yanısıra TANAPve TÜRK AKIMI projelerinin hayata geçirilmesiyle enerji sektörü olumlu duruma geçecektir.

FİNANSAL HİZMETLER SEKTÖRÜ

Yükselen enflasyon ve faiz oranlarına bağlı olarak Bankacılık sektörü reel sektöre destek olmak amaçlı bazı uygulamalar yapmaktadır. Ama döviz kurlarındaki hareketlilik, faiz oranlarının değişkenliği bankacılık ve finans sektörünün çeşitli yapılandırmalar yapmasını sağlamıştır. 2019 yılı için daha dengeli ve reel sektörü destekleyen bir finans sektörü oluşacaktır.

METAL-MADENCİLİK SEKTÖRÜ

Metal sektörü otomotiv sanayinde başta olmak üzere birçok sektörle de bağlantı içerisindedir. Metal sektörü Otomotiv sektöründe sanayii demir-çelik, hafif metaller, petro-kimya, lastik, plastik gibi sanayi dallarının temel ürünüdür. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar sebebiyle otomotiv sektörünü daraltmış olmakla birlikte uluslararası alanda rekabette biraz zorlanılacağı düşünülmektedir. Girdideki dışa bağımlılık döviz kurları hareketleri sebebiyle maliyetleri arttıracaktır. Ancak Uygulanan ekonomik politikalarla desteklendiğinde otomotiv sektörü başta olmak üzere metal sektöründeki gelişmeler olumlu yönde ivme kazanacaktır.Demir çelik üreticileri için temel ürün olması sebebiyle Ticaret savaşlarıyla ABD'nin uyguladığı demir çelik başta olmak üzere tarifeler kaldırıldığında veya hafifletildiğinde sektör 2019 yılı için katma değer sağlayacaktır.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title