Haberler

Devlet Koruması Altındaki Genç Kızlar İstihdam Edildi

ANKARA (İHA) – "Mesleğim Var, Geleceğim Var" Projesi kapsamında eğitim alan ve meslek hayatına atılan genç kızlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katıldığı törenle sertifikalarını aldı.

ANKARA (İHA) – "Mesleğim Var, Geleceğim Var" Projesi kapsamında eğitim alan ve meslek hayatına atılan genç kızlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katıldığı törenle sertifikalarını aldı.

Koruma ve bakım altındaki gençlerin meslek edindirilerek istihdam edilmelerine katkı sağlamak amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Anadolu İletişim ve Eğitim Derneği (ANİLDER) iş birliğinde "Mesleğim Var, Geleceğim Var" Projesi hayata geçirildi. 2017 yılında hayata geçirilen proje bugün ilk meyvelerini verdi. Bir yıl boyunca çeşitli eğitim alan genç kızlar bugün kendi alanlarına uygun yerlere girerek meslek hayatına atıldı. "Mesleğim Var, Geleceğim Var" Projesinin sertifika töreni Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımlarıyla düzenlendi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Selçuk, kız çocuklarının geleceğine olumlu katkı sunan bu anlamlı projeyi son derece önemli bulduğunu dile getirdi. Kız çocukları söz konusu olduğunda akan suların durduğunu ifade eden Selçuk, gençlere hitap ederek, "Sizler yüreğinizde taşıdığınız umutla milletimizin istikbali olacaksınız. Geleceğin anneleri, iş kadınları, öğretmeni, doktoru, mühendisi sizler olacaksınız. Daha çok çalışarak geleceğin Türkiye'sini birlikte inşa edeceğiz. Sevgi ve merhameti birlikte büyüteceğiz. Yaşadığımız dünyada adaleti tam manasıyla tesis etmek için birlikte mücadele edeceğiz. İnsanlığın bugün yaşadığı acıları gelecekte de yaşamaması için önce eğitimle, kültürle, edindiğimiz iş ve meslekle nitelikli olacağız" diye seslendi.

"Bin 667 çocuğumuz bakım ve rehabilitasyon desteği alıyor"

Her alanda olduğu gibi bu gençlere yönelik alanda da var gücüyle çalışıldığını belirten Selçuk, her gün yeni projeler üretildiğini, yeni düzenlemeler hayata geçirildiğini, sosyal politikalar başta olmak üzere tüm kamu politikalarda aile ve bireyin refahını önce tuttuklarını paylaştı. Bu kapsamda özel politika gerektiren gruplar olarak nitelendirilen çocuklara ve gençlere yönelik projelere özel önem verildiğini aktaran Selçuk, "Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri gibi çocuklarımızın özelliklerine göre isimlendirdiğimiz kurumlarımızın temel amacı, çocuklarımızın sosyal, psikolojik, eğitim ve sağlık koşullarını gelişen şartlara uygun olarak yapılandırmak ve geliştirmek. Bugün, 34 ilimizdeki 63 Çocuk Destek Merkezimizde bin 667 çocuğumuz bakım ve rehabilitasyon desteği alıyor. Tabi sağladığımız bu imkanların yanında gerek kamu gerekse sosyal paydaşlarımızın destekleri ile çeşitli projeler yürütüyor, çocuklarımıza destek sağlayabileceğimiz tüm konularda kapsamlı bir vizyon ortaya koyuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızın bu tür toplumsal meselelerde inisiyatif alması sosyal hizmet modellerimizin amacına ulaşmasında büyük katkı sağlayacaktır. Bugün sertifika törenini gerçekleştirdiğimiz "Mesleğim Var Geleceğim Var Projesi" de işte bu hassasiyetin bir ürünü niteliğinde. Proje, Çocuk Destek Merkezlerimizde kalan kız çocuklarımızın sosyal entegrasyonu ve istihdamı, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılması amacıyla ortaya konmuş değerli bir çalışma. Proje ile kız çocuklarımız özgüveni artırılmış, iletişim becerileri geliştirilmiş, mesleki eğitimle hayat boyu bir mesleğe sahip olmaları sağlanmıştır. İş ve mesleki eğitim, kişisel gelişim ve sosyal yaşama katılımı destekleyen birçok konuda verilen bu eğitimler sayesinde artık çocuklarımızın geleceği garanti altında olacak. Proje kapsamında çocuklarımız birçok konuda eğitimler aldılar. Çocuklarımıza verilen bu eğitim süreci sonunda, eğitimlerini başarı ile bitiren 23 genç kızımız ise belge almaya hak kazandı. Bakanlık olarak işverenlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve diğer tüm paydaşlarımızın desteğini hissetmek gücümüze güç katmaktadır. İnşallah Türkiye olarak çok daha huzurlu, geleceğe umutla bakan bir toplumun inşası için hep birlikte çalışacağız" şeklinde konuştu.

"Bu projenin ikincisini de gerçekleştireceğiz"

Programda konuşma gerçekleştiren ATO Başkanı Gürsel Baran da ATO olarak bu projeyi diğer tüm projelerden ayrı bir yerde gördüklerini ve çok önemsediklerini belirtti. Baran, "Çocuk Destek Merkezlerinde kalan çocuklarımızın bakım ve koruma altına alınması ve topluma yeniden kazandırılması gerçekten çok önemli. Ekonomik ve sosyal yaşamın dışında kalmış bu çocuklarımızın toplum yararına ve mutlu bireyler haline getirilmelerinin tüm toplumun görevi olduğunu düşünüyorum. Çok hayırlı bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Bir erkeği eğitirsiniz bir adamı eğitirsiniz, bir kadını eğitirseniz toplumu eğitirsiniz sözünde olduğu gibi, kadınlarımızın kız çocuklarımızın eğitim alması sadece kendileri için değil, yarın için de çok önemli. Buradan gençlerimize de seslenmek istiyorum, her ne yaşamış olursanız olun, başınıza her ne gelmiş olursa olsun bugün bu noktada olmanız ve eğitim almanız çok önemli. Yönümüzü sürekli geleceğe doğru çevirin. Bu projenin ikincisini de gerçekleştireceğiz. Yeni eğitim alacak çocuklarımıza da sertifikalarını takdim edeceğiz. Bilkent Şehir Hastanesi'nde istihdam edilmek üzere bin kişiye meslek eğitim kursu düzenlenmesi amacıyla bir protokol imzaladık. Hasta yönlendirme, resepsiyon, refakat, taşıma, destek ve temizlik hizmetleri mesleklerinde çalıştırılmak üzere ilk etapta bin kişi eğitilecek, bu sayı daha sonra artacak. Yeni eğitim alacak çocuklarımıza da sertifikalarını takdim edeceğiz. Bilkent Hastanesi'nde istihdam edilmek üzere bin kişiye meslek eğitim kursu düzenlenmesi amacıyla bir protokol imzaladık. Hasta yönlendirme, resepsiyon, refakat, taşıma, destek ve temizlik hizmetleri mesleklerinde çalıştırılmak üzere ilk etapta bin kişi eğitilecek, bu sayı daha sonra artacak" dedi.

"İşe adapte olmaları zor"

Anadolu İletişim ve Eğitim Derneği (ANİLDER) Başkanı Hülya Kartal ise çocukların istihdam problemi olduğunu, işe yerleşmelerde de adapte olamadıklarını ve ayrıldıklarını gördüklerini aktardı. Bu konunun il müdürlüğü ile ortak kaygıları olduğunu paylaşan Kartal, "Çocuklarımızın yeteneklerini tespit etmek için ön tezler uyguladık, atölyeler kurduk, drama dersleri verdik. Projenin sonunda 40 öğrencimize eğitim vermiş olduk, 23 öğrencimiz sertifika almaya hak kazandı. Evet işe yerleşmeleri ve adapte olmaları zor ama birlikte mücadele edersek bunu aşabiliriz. Projenin ikinci aşamasında da eğitimlerimizi vermeye devam edeceğiz, atölyelerimiz açık kalmaya devam edecek. Bu toplumun dönüşmesini istiyorsak, gençlerimizin sağlıklı bireyler olarak hayata katılmasını istiyorsak onlara destek olmalıyız. Bu gerçekten karlı bir yatırım" dedi. Kartal konuşurken duygulu anlar yaşadı.

Eğitim alan gençlerden R. D. sürekli "acaba yapabilecek miyim, ya yapamazsam" gibi tedirgin düşüncelerine kapıldıklarında Kartal ve ekibinin kendilerine çok destek olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Selçuk sertifika almaya hak kazanan gençlere sertifikalarını takdim etti ve aile fotoğrafı çekildi. Programda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin de yer aldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ankara Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title