Haberler

Baruthane Millet Bahçesi Kasımda Açılıyor - Drone (2)

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bakırköy'deki Baruthane Millet Bahçesi'nin, 59 bin 719 metrekare bir alan olduğunu ve 8 Kasım'da alandaki çalışmaların bitirileceğini belirterek, "Alan içerisindeki baruthane binaları ve çevre duvarları tescilli tarihi binalar. Bu tescilli binalar da Anıtlar Kurulu'nda proje onayından sonra, Millet Bahçesi'nin içerisinde halkımızın kullanımında olacak." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, içerisinde tarihi binaların yer aldığı ve millet bahçesi yapılacak Baruthane alanındaki çalışmaları inceledi.

Projeyle ilgili basın mensuplarını bilgilendiren Uysal, Baruthane'nin Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli bir yer olduğunu ederek, bölgenin tarihiyle ilgili bilgi verdi.

Osmanlı döneminde barut üretilen Baruthane binasının, 1980-1990 yıllarında da kullanıldığını dile getiren Uysal, bölgenin İstanbulluların kullanımına açılması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ arasında protokol yapıldığını söyledi.

Turizm alanı olan binanın bulunduğu yerin TOKİ'ye geçtikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini anlatan Uysal, alanda millet bahçesi yapılacağını kaydetti.

Uysal, yapılacak millet bahçesiyle Baruthane'nin yeşil ve turizm alanı olarak, vatandaşların turist gibi değil de kendi malı gibi gezebilecekleri bir yere dönüştüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Türkiye'nin bütün bölgelerinde millet bahçeleri yapıldığını anlatan Uysal, "Cumhurbaşkanımızın kaldırılacak olan Atatürk Havalimanı'nın yerinin ve buranın yeşil alan olarak korunması talimatından sonra, biz de yeşil ve park olarak düzenlenen alanı millet bahçesi şeklinde planladık. Burası, millet bahçeleri arasında ilk yüz günlük programa giren millet bahçelerinden birisi oldu." diye konuştu.

"Alan içerisindeki tescilli tarihi binalar"

Uysal, Baruthane Millet Bahçesi olarak yapılacak alanın 59 bin 719 metrekare ve içerisindeki baruthane binaları ve çevre duvarlarının tarihi tescilli yapılar olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu tescilli binalar da Anıtlar Kurulu'nda proje onayından sonra, millet bahçesinin içerisinde halkımızın kullanımında olacak. İçeriğiyle ilgili Anıtlar Kuruluyla, uzmanlarla görüşüyoruz. Tarihi mekanların da restorasyonu yapılarak milletin hizmetine sunulacak. O dönemde baruthaneye ziyarete gelen padişahlar, yetkililer bitişikteki kuleye çıkıp denetleme yaparak, etrafı seyrettikleri bir yer. Bu kule de restorasyondan sonra, Anıtlar Kurulu'nun onayladığı şekliyle halkın kullanımına açılacak."

Uysal, millet bahçesindeki ağaçların da bu coğrafyaya uygun olacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Burada yaklaşık 550 civarında ağaç olacak. Sahilde bir yürüyüş yolu yapılacak. Çocuk parklarında da hiçbir şekliyle beton demir aksamı olmadan ahşap çocuk oyun grupları bulunacak. Alanda kaykay pisti de yer alacak."

Uysal, belediye olarak İstanbul'un her tarafında bisiklet kullanımına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bisiklet yolları ile bisiklet parkları kurduklarını aktardı.

İlk yaptıkları millet bahçesinin bu alan olduğunu ifade eden Uysal, şunları kaydetti:

"Burası diğer millet bahçeleri için de bir örnek olacak. Burayı yaklaşık 15 gün sonra bitirmiş olacağız. Yani kasımın ilk haftası bitmiş olacak. 8 Kasım'da burayı bitireceğiz inşallah. Biz sadece sit alanı olarak belirlenen tarihi alanların dışındaki yeşil alan olan, toplamda 50 dönüme yakın alanlarla ilgili bunu söylüyoruz. Hemen bitişiğimizdeki kule ve Baruthane binasıyla ilgili proje çalışması devam ediyor. Orada ayrıca restorasyon ve içerisinin kullanımıyla ilgili süreç devam edecek"

"Bütün bu aks turizm ve ticaret alanı olarak planlara işli bir yer"

TOKİ Başkanı Ergün Turan da, çok uzun zamandır İstanbul'un gündeminde olan tarihi Baruthane binası ve Hünkar Köşkü'nü de kapsayan bu alanla ilgili bilgi verdi. Uysal, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu içinde bulunduğumuz alan 1991 yılından beri bütün bu aks turizm ve ticaret alanı olarak planlara işli bir yer. Şu anda da İBB olarak yeşil alan olarak inşa edilen alan hali hazırda planları açıp baktığınızda üzerinde inşai faaliyet yürütülebilecek mevcut plana sahip bir yer burası. Biz burayı İBB Başkanımız ile beraber gidip Cumhurbaşkanımız'a arz ettik. 'Buranın yeşil alan olması İstanbul için önem arz eder' dedik. Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ve talimatlarıyla bir araya geldik ve hemen ve İBB'ye 25 yıllığına burayı devrettik. Tek şartımız var buranın yeşil alan olma şartı."

Uysal, Pendik'te beraberce bir Millet bahçesi hatta Millet Korusu inşa ettiklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu koru Yıldız Korusu büyüklüğünde ve tamamen denize hakim. Yaklaşık 1 ay içerisinde ihalesini yapmış olacağız. İstanbul aynen Yıldız Parkı gibi Emirgan Korusu gibi denize bakan bir koru sahibi olacak. Bir farklı konsepti orada yapılacak. Yine Kayabaşı'ndaki parkı birkaç ay içinde açağız ve İBB'ye işletmesi için devretmiş olacağız. Aynı anda da Türkiye'de 22 tane Millet Bahçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bize tevdi edildi, çalışmalarını yapıyoruz. Hemen akabinde birkaç ay içerisinde Diyarbakır'da Batman'da Elazığ'da İstanbul'da bu ihaleleri bir kaç ay içinde tamamını başlatmış olacağız. "

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Uysal İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title