Haberler

'Satılık Böbrek' İlanlarının Nedeni Pes Dedirtti: 80 Bin TL Borçlarımızı Anca Kapatır

Güncelleme:

Sosyal medyada ve birçok internet platformunda her geçen gün 'satılık böbrek' ilanları artıyor. Böbreğini satan insanların 'Neden böbreğinizi satıyorsunuz?' sorusuna verdikleri cevaplar ise ortak: Borçları kapatmak için.Sosyal medyada böbreğini satmaya çalışan vatandaş, alıcı gazeteciye ''Ailem 80 bin TL diyor. Anca bu fiyatla borçlarımızı kapatabiliriz." diye konuştu.

SATILIK BÖBREK İLANLAR

Borçlarını ödemek isteyenler, son çare olarak bu platformlarda böbreğini satıyor. Sosyal medya platformlarından Facebook, Instagram ya da Twitter üzerinde "Böbreğimi satıyorum", "Böbreğimi satmak istiyorum", "Satılık böbrek arayanlar", "Böbrek arayanlar" adı altında yapılan paylaşımlarda, böbreğini satmak isteyen onlarca insan yer alıyor.

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz, böbreğini satmak isteyenlerle alıcı gibi konuştu.

Söz konusu konuşmalar şöyle:

''AİLEMİZİN BORCU VAR"

- Merhaba, internetteki satılık böbrek ilanı için aradım.

Buyurun.

- Kiminle görüşüyorum, böbreğini satacak kişi siz misiniz?

Ben Burak, böbreğini satan kişi erkek kardeşim, 28 yaşında.

- Peki neden sattığını öğrenebilir miyim?

Ailemizin borcu var ondan dolayı satıyor.

- Neden siz değil de kardeşiniz?

Çünkü ben alkol kullanıyorum. Kardeşim ne alkol ne de sigara kullanıyor. Bir de ben evliyim, borç ailemin borcu. Kendileri böyle bir karar aldı.

- Kardeşinizin herhangi bir sağlık problemi var mı ya da kullandığı bir ilaç?

Hayır, herhangi hastalığı yok, doktor kontrolünde verebiliriz.

- Peki kaç paraya satmayı düşünüyorsunuz?

Ailem 80 bin TL diyor. Anca bu fiyatla borçlarımızı kapatabiliriz.

'Satılık Böbrek' İlanlarının Nedeni Pes Dedirtti: 80 Bin TL Borçlarımızı Anca Kapatır

'18 BİN DOLARA BAĞIŞLIYORUM'

Facebook'ta "Böbreğimi bağışlıyorum" diye paylaşımda bulunan A.Y. ile yapılan konuşma da şöyle:

- Merhaba, satılık böbrek için rahatsız ettim.

Bağışlıyorum diyelim.

- Peki neden bağışlıyorsunuz?

Sevaba girmek istiyorum.

- Bağışlıyorum yazmışsınız ücret talep edecek misiniz?

Ben 18 bin dolar diyorum.

- Peki paraya acil mi ihtiyacınız var, nakil olur olmaz hemen ödememiz mi gerekiyor hepsini?

Yani…

- Peki neden satıyorsunuz?

Satmıyorum hanımefendi bağışlıyorum.

- 18 bin dolara mı bağışlıyorsunuz?

Yani…

"BANKA BORCUMU KAPATMAM LAZIM"

Böbreğini satılığa çıkaran diğer bir isim de Kayseri'de oturduğunu söyleyen A.Ö:

- Merhaba. Satılık böbrek için aradım. Böbrek size mi ait?

- Evet, böbrek bana ait.

- Peki, neden satıyorsunuz?

- Abla iş yok, güç yok, borcumuz var. Acil banka borcumu kapamam lazım.

- Borcunuz ne kadar ve böbreğinizi kaç paraya satmayı düşüyorsunuz?

- Borç çok, 39-40 bine yakın borcum var. Şu anda boştayım. 40 ile 50 bin TL arasında size veririm.

- Peki herhangi bir sağlık sorunuz var mı, kaç yaşındasınız, sigara ya da alkol kullanıyor musunuz?

- 44 yaşındayım herhangi bir sağlık sorunu da şimdiye kadar yaşamadım. Sigara içiyorum ama alkol ayda bir defa anca içerim.

"HERGÜN EN AZ BİRKAÇ KİŞİ ARIYOR"

Türkiye'de organlarını satmak isteyenler internet dışında doğrudan Türk Böbrek Vakfı'nı da arayıp böbreğini satmak istediğini ve bu konuda vakfın kendilerine yardımcı olmalarını istiyor. Konuyla ilgili Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, her gün neredeyse birkaç kişinin kendilerine telefon, faks ya da mail yoluyla ulaşıp organlarını satmak istediğini belirterek, şunları söyledi:

"TİCARETİ MAFYASI ORTAYA ÇIKIYOR"

"Günde en az bir kişi böbreğini satmak için arıyor. Bu sayı bazen günde 5 ile 10 arasında da değişiyor. Bunun dışında arz talep dengesi yerine gelmediği için 23 bin vatandaş şu an böbrek için sıra bekliyor. Organ nakli de yılda 3 bin 500 civarında yapıldığı için ve daha fazlası yapılmadığından bu tür yollar söz konusu oluyor ve organ nakli ticareti mafyası ortaya çıkıyor. 9 yıla kadar cezası olmasına rağmen insanlar bir şekilde bunun ticaretini yapıyor. Diğer taraftan yapılan böbrek nakillerin yüzde 82'si canlıdan yüzde 18 ile 20'si kadavradan yapılıyor. Dolayısıyla bu yüzde 20'lerde olan rakamı yüzde 40'lara çıkaramazsak bu sorun devam eder. Bizim Böbrek Vakfı olarak önceliklerimizden biri, kadavradan yapılacak böbrek naklini artırmak. On aileden ikisi verirken, biz üçünü, dördünü ikna etmeye çalışıyoruz. Toplum olarak organ bağışı konusunda cimri bir toplumumuz."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Facebook 3.Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500

Yorumlar (88)

DERİN GÖLGE:

şimdi bişey yazacam suç olacak bir ülkede insanlar borcundan dolayı organlarını satıyorsa takkemizi önümüze alıp sağlam düşünmemiz gerkmiyormu eyyyyy türkiye halkııı

20
1
yanıtYanıtla
Remuz:

Bu guzel ulkeyi ne duruma getirdiler insanlar borclarini odemek icin organlarini satmayA basladilar allah sonumuzu hayiretsin

16
2
yanıtYanıtla
Kürşad:

Memleketin hali içler acısı.millet geçinemeyince bunun gibi işlere bulaşıyor.yönetimin ülkeyi iyi yönetemediğinin ispatı bunlar

13
4
yanıtYanıtla
Eko:

Neden sasiriyolarki vatandasini bu duruma getiren devlete yaziklar olsun kimin borcu yokki turkiyede soruyorum sizlere

14
1
yanıtYanıtla
27:

Devlet yapay böbrek yapamıyor ,sen devletin yapamadığinı yap böbreğin birini bağışlasana devleti suçlayacağına

yanıt2
yanıt2
furkan:

adamlar çalmıyor dolandırmıyor borcunu ödemek için canından geçmiş yazık ne deyim allah yardımcıları olsun

11
1
yanıtYanıtla
Ne borcu bunlar:

1-kumar borcu yüzünden bankaya bulaşanlar,2-hanım çocuk yüzünden veya keyfi olarak faize bulaşanlar,3-keyfi harcamalar yapıp borca girenleri yazsalar da bizde kimin gerçek ihtiyaç sahibi olduğunu bilsek.niye bu borçlar olmuş onu söylesinler.

7
4
yanıtYanıtla
06:

insanlar ne yapacagını sasırmış artık allahın verdi bu canı sen kimsinki satacaksın alah islah etsin

4
5
yanıtYanıtla
0606:

BOŞ KONUŞMA İNSANLAR ÇARESİZ ANKARANIN ODUNU

yanıt12
yanıt0
47:

İşkembeden konusması kolay. Dara düş coluk cocuga ekmek götürme millet kapına gelsin para istesin bak neler yaaprsın neler. tuzu kuru kuru oturmus konusuyorsunuz bos bos

yanıt12
yanıt0
Tüm 88 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title