Haberler

O Profesör Körfez'deki Zehirlenme Uyarısına Açıklık Getirdi

O Profesör Körfez'deki zehirlenme uyarısına açıklık getirdi

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık: "Deniz marulları insanları zehirlemiyor, denizde çoğalabilen tek hücreli bitkilerin bir kısmı zehir içeriyor"

"Körfezde herkes rahatlıkla yürüyebilir, şu anda böyle bir risk yok"

"İzmir Körfez'inde zehirli toksik alg yok, zaten gözlemiş olsaydık kıyıdaki insanların zehirlenmiş olduğunu görürdük"

"Deniz kirlenmesi ilerledikçe zehirli tek hücreli algler çıkabilir o yüzden de arıtma tesislerinin İzmir'in nüfus yoğunluğuna uygun ilave üniteler içermesi gerekiyor. Birey olarak da denizi kirletmemeliyiz"

"Amerika yaşadı ancak biz yaşamadık. Belli olmaz bize de gelebilir çünkü okyanuslarla sular bin yılda tamamen homojenleniyor, oradaki su zamanla buraya da gelebilir"

İZMİR - İzmir Körfezi'nin kaplayan deniz marullarının zehirlenmeye yol açabileceği uyarılarına açıklık getiren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık, "Deniz marulları insanları zehirlemiyor, denizde çoğalabilen tek hücreli bitkilerin bir kısmı zehir içeriyor. Körfezimizde de zararsız algler var. Riskli bir durum yok herkes rahatlıkla yürüyebilir, herhangi bir problem yok" dedi.

İzmir Karşıyaka'da geçtiğimiz günlerde Körfezi kaplayan deniz marullarının insanları zehirleyebileceği uyarısının yer aldığı ve açıklamayı yapan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık konuya açıklık getirdi.

İzmir Körfezi'nde tehlikeli bir durum olmadığını vurgulayan Prof.Dr. Büyükışık, "Deniz marulları insanları zehirlemiyor. Böyle bir şey yok. Fakat denizde çoğalabilen tek hücreli bitkiler var. Bunların bir kısmı zehir içeriyor. Bunlar tek hücreli kamçılı algler. Fakat kirlenme ilerledikçe bunların da çıkmayacağı anlamı taşımıyor. O yüzden de arıtma tesislerinin İzmir'in nüfus yoğunluğuna uygun ilave üniteler içermesi gerekiyor. Şu anda toksik veya zehirli tek hücreli gözle görülmeyen bu canlı bitki türü yok. Olsa zaten herkes zehirlen irdi. Benim bahsetmek istediğim Amerika'da, Avrupa'da, Endonezya gibi kıyılarda daha çok ılıman iklimin hakim olduğu yerlerde çoğalabiliyorlar ve insanların ölümüne neden olabiliyorlar. 'Bu İzmir Körfezi'nde oluyor' demedim, böyle bir şey yok. Ancak olmayacak mı? Acaba belli olmaz olabilir de. Dolayısıyla kirlilik arttıkça bu tek hücreli algler gelişebilir" diye konuştu.

"Amerika'da bir dönem yaşandı"

Tek hücreli zehirli alglerin bir dönem Amerika'da görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Büyükışık, "Mississippi Nehrinde gözleniyor ve balıkçılar etkilenerek Alzheimer'e benzer geçmişi unutma gibi bir durum oluşuyor ancak kortizonla düzeltilebiliyor. Bunları zamanında Amerika yaşadı ancak biz yaşamadık. Belli olmaz bize de gelebilir çünkü okyanuslarla sular bin yılda tamamen homejenleniyor, oradaki su zamanla buraya da gelebilir" ifadelerini kullandı.

"Birey olarak da duyarlı olmalı, denizi kirletmemeliyiz"

Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için alınması gereken önlemlere de dikkat çeken Prof. Dr. Büyükışık, şunları söyledi:

"Çevre parametreleri, besin elementleri, diğer bileşenler arttıkça tek hücreli canlılar artıp çoğalabiliyorlar. Bunlar zararlı da olabilir veya olmayabilir de ancak önemli olan zararlı türlerin var olması. Bu bizi belki de ilerde etkileyebilecektir. Bu nedenle duyarlı olmalıyız . Birey olarak denizin temiz tutulması için elimizden geleni yapacağız. Arıtma tesisleri de arıtacak çünkü ne kadar çok arıtırsanız deniz kendini toparlıyor. Bu denize koltuk, yorgan, yatak atıldığını biliyorum duyarlı olmalıyız. Zehirli alglerin çoğalmasına izin vermeyeceksiniz. Bunun çeşitli yöntemleri var. Üstten aşağıya temizlik yani hayvanları çoğaltarak hayvanlara bunları tükettirmek veya besin elementlerini arıtma tesisleriyle azaltarak bunların çoğalmasını önleyebilirsiniz. Besin elementi azaldıkça onların büyümesi azalıyor."

"Körfezde herkes rahatlıkla yürüyebilir, zehirli toksik alg yok"

İzmir Körfezi'nde şu anda insan sağlığını tehdit edecek zehirli alglerin olmadığını vurgulayan Büyükışık, "Körfezde toksik alg gözlemedik, zaten gözlemiş olsaydık kıyıdaki insanların zehirlenmiş olduğunu görürdük, herkes hastaneye koşabilirdi. Öyle bir şey yok. Olsa bile çok az sayıda olduğu için kıyıdaki yürüyen insanları etkileyecek diye bir şey yok. Dolayısıyla herkes rahatlıkla yürüyebilir. Ancak koyu renkli denizin kırmızılaşması ya aşırı koyu yeşil gibi durumlarda vatandaşlarımızın haberdar etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

"Deniz marulları zehirlemez"

Körfezdeki deniz marullarının zararlı ve zehirli olmadığını belirten Prof. Dr. Büyükışık, "Deniz marulu zararlı ya da zehir içeren bir alg değildir. Körfezimizde de zararsız algler var. Zararlı algler çoğaldığında zaten bunu insanların da hissetmesi lazım, zehirlenmeleri lazım. Şu anda böyle bir durum yok. Riskli bir durum yok herkes rahatlıkla yürüyebilir, herhangi bir problem yok" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Genel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title