Haberler

Türel'den Sayıştay Raporu Eleştirilerine Cevap

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel son dönemde sosyal medyada Sayıştay raporları üzerinden yapılan eleştiri ve iddialara cevap verdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı devam toplantısında konuşan Başkan Türel, nihai karar niteliği taşımayan Sayıştay sorgularının kesin ve nihai rapormuş gibi paylaşılmasının yanlış olduğunu belirterek, "Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay Raporunu Aralık Ayı'nda zaten meclise getireceğiz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı devam meclisinde konuşan Başkan Türel, Sayıştay'ın internet sitesinde yer alan belediyeler ile ilgili Sayıştay raporlarının sosyal medya üzerinde paylaşılmasına tepki gösterdi. Başkan Türel, "Son zamanlarda yeni bir moda çıktı. Sayıştay sorgularını sanki kesin, nihai rapormuş gibi paylaşıyoruz. Tabi basın mensupları, medya mensupları da bu sorguları Sayıştay'ın internet sitesinden alarak sanki nihai bir rapormuş gibi sunuyorlar. Bunu bütün belediyeler yaşıyor" dedi.

"Raporları siyasete malzeme yapmak doğru değil"

Sayıştay Müfettişlerinin sorguları ile ilgili de bilgi aktaran Başkan Türel, "Müfettişler gelirler, en az 40-45 konuda sorgu yaparlar. 14-15 konuda sorgu yaparlarsa da Ankara'ya döndüklerinde neden yeteri kadar çalışmadın diye onlar da sorgulanırlar. Bu 40-45 konu sorgu halinde Büyükşehir Belediyesi'nin yetkililerine sorulur, bunların neticesi de cevabı da ilgili kurumlar tarafından verilir" açıklamasında bulundu. Sayıştay müfettişlerinin sorguladığı konuları siteden alıp haber yapmanın, bu raporları siyasete malzeme yapmanın doğru olmadığını söyleyen Başkan Türel şöyle dedi; "Sayıştay müfettişlerinin sorguladığı konuları sitesinden alıp haber yapmak, siyasete malzeme yapmak ne siyaset ne de gazetecilik ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Çünkü Sayıştay bir şey soruyor biz de belediye olarak cevap veriyoruz, bu diğer belediyelerde de oluyor. Ondan sonra nihai raporda o cevaplardan tatmin olunduğu takdirde bunlar yer almıyor. Ama biz o sorguları sanki rapormuş gibi sunarak fevkalade ciddiyetsiz bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Genel Sayıştay raporları ile ilgili son dönemde sorguda gündeme gelen mevzular sanki sonuçmuş gibi basında yer almaya başladı. Bu dediğim gibi ne basın ciddiyeti ne de siyaset ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır."

"Bizden istenilen cevapları verdik"

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporuna da değinen Başkan Menderes Türel, "2017 raporu tabi 2018'de gündeme geliyor. Büyükşehir Belediyesi ile ilgili sorguda bir sürü cevap istenmiş. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bizden cevabı istenen konuları özetle vermişiz. Yaptığımız işin hukuki olduğunu belirtmişiz. Örneğin, bize sorulmuş; 5'nci maddenin 9'üncu bulgusunda Sayıştay'ın raporunda EKDAĞ A.Ş'nin yaptığı yatırımın yatırımlar hesabına kayıt edilmediği ile ilgili ilişkili olduğu vurgulanmışsa da EKDAĞ'a ait raporların 2018 yılında kesin hesaba bağlandıktan sonra ilgili birimce muhasebe kayıtlarına alınacağı, EKDAĞ'ın belediyemize ait borçlarından mahsup edileceği ile ilgili cevap verilmiştir. Kiraya verdiğimiz mülk bizim olduğu için üzerinde alıcı ve yatırımların mülk sahibi olarak Büyükşehir tarafından yapılması gerekmektedir. Biz bu cevabı verdikten sonra Sayıştay nihai raporunda bunu sonuca bağlamamış. Yani verdiğimiz cevaptan tatmin olmuş ve nihai sonuç raporunda yer almamış" ifadelerini kullandı.

"Rapor Aralık ayında meclise gelecek"

Sorgu raporlarını nihai raporlarmış gibi konuşulmasının son derece yanlış olduğunun altını çizen Türel, bu sorgulamanın tüm belediyelerde yapıldığını ifade ederek, "Bize sorulmuş bir sürü soru var burada. Hepsinin cevaplarını vermişiz. Hepsine tek tek cevap vermişiz. Bize gelen nihai rapor da Sayıştay'dan 12 Ekim 2018'de gelmiş. Bunu da Aralık ayında biliyorsunuz meclise getirme zorunluluğumuz çerçevesinde getireceğiz" şeklinde konuştu.

Sayıştay'ın Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik sorgusunda sorulan onca soruya rağmen 3 tane konuyu dikkate aldığını belirten Türel, bu konuları şöyle anlattı; "Elektrik ve hava gazı tüketim vergisini tahakkuk kaydı yapılmadan tahsilat kaydının yapılması. Bu ney biliyor musunuz, vatandaş gelmiş belediyenin veznesine vatandaşlık sorumluluğu ve bilinci içerisinde ben elektrik ve hava gazı tüketim vergisini ödemek istiyorum demiş. Biz de tahsil etmişiz. Sayıştay önceden neden tahakkuk çıkarmadın diyor. ve yazılan konuların hiçbirinde kişi borcu yok. Kendi belediyemle ilgili söylüyorum. Muhtemelen gündeme getirilen bu Sayıştay sorgularının birçoğunda kişi borcu da yoktur. Yani bir kamu zararı oluşmamış. Vatandaş gelmiş borcumu ödeyeceğim diyor neyi önce kayda alıyor, niye daha tahakkuk kesmedin direk tahsil ettin diyor. Ama bu meseleyi sanki büyük bir usulsüzlükmüş gibi gündeme getirmenin o meslek ciddiyetiyle ne kadar bağdaştığı bana göre hiç yakışık alan bir durum değil".

"Kişi ve kamu zararı yok"

Raporda yer alan ikinci konunun sözleşmeli personelin kurumun bağlı kuruluşunda geçici görevlendirilmesi konusu olduğunu söyleyen Türel, "Ben ne yapmışım, sözleşmeli personel almışım Büyükşehir Belediyesine, ASAT'ta görevlendirmişim. Diyor ki niye ASAT'tan almıyorsun. Belediyeden alıp ASAT'ta görevlendiriyorsun diyor. Sayıştay bunu kayda geçmişse eyvallah buradaki ilişkileri keseriz ASAT'tan alırız o personeli. Burada da bir kamu ve kişi borcu yok. Bunları devasa usulsüzlükle sunmak akılla izanla bağdaşmıyor" dedi. Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunda yer alan üçüncü konunun ise süresi geçen teminat mektuplarının iade edilmemesi olduğuna dikkat çekerek, "Süresi geçmiş bir iş belki bitmiş ama bazı belki eksiklileri var idareye göre zamanı gelmiş idareyi garantiye almak için zamanında teminat mektubunu vermemişiz geriye. Ama bunu Sayıştay müfettişi bunu niye yaptın diye gündemine almış, dediğim gibi bunda yine kişi ve kamu zararı yok. Bunların hepsi nihai olarak hiçbir netice çıkmadan cevaplanıp neticelenir" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Medya Sayıştay Antalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title