Haberler

Avrupa'nın Türk Tiyatrosunu Tanıması, Beni Mutlu Eder"

Yönetmen ve oyuncu Haldun Dormen, Fransa Kültür Bakanlığınca "Chevalier de I'Ordre des Arts et des Lettres" şövalyelik nişanına layık görüldüğünü basından öğrendiğini belirterek, "Uluslararası anlamda bir Türk sanatçı olarak bir ödüle layık olmak ve ödül almaktan çok Avrupa ve diğer ülkelerin, Türk tiyatrosunu tanıması, beni son derece mutlu eder." dedi.

Dormen, Sanata ve Eğitime Destek Derneği tarafından düzenlenen "Sahneden ve Perdeden" adlı söyleşiye katılmak üzere geldiği Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tiyatro sahnesinde 60 yılı doldurduğunu hatırlatan Dormen, "Kibarlık Budalası oyununu yaklaşık 9 yıldan bu yana sahneliyorum. Buraya gelmeden bir gün önce 562'incisini sahneledik. Salon doluydu. Bu oyunu oynadığımız her salon doluyor. Salon dolu olduğu sürece de bu oyunu hep oynayacağız." diye konuştu.

Fransız yazar Jean-Baptiste Poquelin'in ünlü oyunu "Kibarlık Budalası"nın, Türkiye'de Fransa'dan daha fazla sahnelenmesi dolayısıyla Fransa Kültür Bakanlığı tarafından "Chevalier de I'Ordre des Arts et des Lettres" şövalyelik nişanına layık görüldüğünü gazetelerden öğrendiğini aktaran Dormen, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar bu konuda bana hiç kimse herhangi bir şey söylemedi. O yüzden de ben böyle bir ödülü aldığımı düşünmüyorum. Ben, Kibarlık Budalası ile birçok ödül aldım. Uluslararası anlamda bir Türk sanatçı olarak bir ödüle layık olmak ve ödül almaktan çok Avrupa ve diğer ülkelerin Türk tiyatrosunu tanıması, beni son derece mutlu eder. Bugüne kadar yüzlerce oyuncu yetiştirdim. Bu oyuncuların birçoğu ünlü oldu. Hala yeni oyuncular yetiştiriyorum."

"Birçok genç grup, çok güzel şeyler yapıyor"

Dormen, tiyatronun eskiye nazaran çok geliştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Eskiden tiyatro, birkaç tane önemli grubun hazırladığı oyunlarla yürüyordu. Kenter Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Gazanfer Özcan Tiyatrosu gibi. Şimdi ise birçok genç grup, çok güzel şeyler yapıyor. Bu 'alternatif tiyatro' adındaki çalışma tarzı ile ortaya harika oyunlar çıkıyor. 'Her yapılan alternatif tiyatro mükemmeldir' demiyorum ama içlerinde çok büyük değerler var. Eskiye nazaran tiyatroda elbette değişimler var. Ben bunu 'yeni takdim şekli olarak' değerlendiriyorum. Türkiye tiyatro ve sanatsal alanda çok çok iyi bir yere gidiyor. Birçok insan bunun tam aksini düşünüyor ama ben tamamen çok iyi bir yere gittiğini düşünüyorum. Anadolu'nun pek çok yerinde, tiyatro çalışmalarına rastlıyorsunuz. Ben çok turne yaptığım için bunları görüyorum."

Tiyatronun sinema ve televizyon karşısında yenilmediğini vurgulayan Dormen, "Tiyatro gibi 3 bin yıllık bir sanat dalı asla yıkılamaz. Ben herkesin elinden geldiğince tiyatroya gitmeye çalışmasını öneriyorum. Çünkü tiyatroda mutlu olacaklarına inanıyorum. Bana göre mutluluğun yolu, tiyatrodan geçer." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fransa Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title