Haberler

Luhansk ve Donetsk Bölgesinde Seçimler Tamamlandı- Donesk'te Pushilin Luhansk'ta Pasechnik Kazandı

- Luhansk ve Donetsk bölgesinde seçimler tamamlandı

Donesk'te Pushilin Luhansk'ta Pasechnik kazandı

MOSKOVA - Rusya'nın desteğiyle Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nde seçimler tamamlandı. Donesk'te Denis Pushilin, Luhansk'ta ise Leonid Pasechnik kazandı.

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nde seçimler tamamlandı. Gerçekleşen seçimde, yaklaşık 2 milyon 800 bin seçmenden yüzde 80'inin seçimlere iştirak ettiği gözlendi. Başta Avrupa ve birçok dünya ülkesinden gözlemciler de seçimi takip etti.

"Biz dünyada hesaba katılması gereken bir devletiz"

Bombalı suikast sonucu öldürülen Aleksandr Zaharçenko'ya vekaleten Devlet Başkanlığını sürdüren, gerçekleşen seçimlerde de en güçlü aday olarak oy pusulalarına ismini yazdıran Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Pushilin, seçimlerin ardından halka hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Pushilin, konuşmasında demokrasi zaferi verdiklerini söyleyerek, "Bu zafer tüm Donetsk'in zaferidir. Bugün, tarihi kilometre taşlarından biridir. Bu seçimle birlikte bundan sonra herkesin bir devlet olduğumuzu görmesi gerektiğini ispatladık. Halkın sesine ve iradesine kimse karşı çıkamaz. Bugün biz önemli bir sivil ve siyasi sınavdan geçtik. Biz bugün dünyaya sadece savaşan değil aynı zamanda demokratik ülkelere bağlı bir devlet olduğumuzu gösterdik. Biz dünyada hesaba katılması gereken bir devletiz" ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından Pushilin ve halk hep birlikte zafer marşları söyledi.

Donetsk'te Pushilin kazandı

Donetsk Halk Cumhuriyeti başkanlığı için Denis Pushilin, Elena Shishkina, Roman Khramenkov, Vladimir Medvedev ve Roman Evstifeev yarıştı. Pushilin sabah saatlerinde açıklanan rakamlara göre seçimleri yüzde 72,7 gibi bir oranla kazandı. Donetsk'te de Zaharçenko'dan sonra yeni lider Pushilin oldu.

Luhansk'ta Pasechnik kazandı

Luhansk Halk Cumhuriyeti'nde gerçekleşen seçimlerde de mevcut Devlet Başkanı Leonid Pasechnik, Başkan Yardımcısı Oleg Koval ve 2 ayrı sendika lideri Lyudmila Rusnak ve Natalia Sergun seçimlerde yarıştı. Leonid Pasechnik seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, Luhansk bölgesinde demokratik seçimlerin gerçekleştiğini, bu seçimlerin faşizme karşı en büyük demokrasi zaferi olarak yorumlanması gerektiğini söyledi. Devlet Başkanı Leonid Pasechnik, sayımlarda yüzde 74 gibi büyük bir oranla tekrar Luhansk lideri oldu.

Ukrayna ordusu 9 bölgeye saldırı düzenledi

Ukrayna ordusunun bombalı saldırısı damga vurdu. 80 mm kalibreye sahip havan topuyla saldırı gerçekleştiren saldırıda bir ev hasar gördü. Saldırıda halktan kimse zarar görmedi. Ayrıca Donetsk Halk Cumhuriyeti askeri yetkilileri, seçim boyunca Ukrayna ordusunun 9 ayrı bölgeye silahlı ateş saldırısı gerçekleştirdiğini, bunların rapor edilerek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyelerine sunduklarını duyurdu.

Rus askeri görülmedi

Uluslararası gözlemciler gerçekleşen seçimlerde önce Sonbahar başında bombalı saldırıyla öldürülen Donetsk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Zaharçenko öldürüldüğü noktaya gelerek incelemelerde bulundu. Ardından gözlemciler, hem Donetsk hem Luhansk bölgelerinde seçim noktalarını ziyaret etti. Gözlemciler yaptıkları basın toplantısında Luhansk ve Donetsk bölgelerinde Rusya'ya ait asker, tank veya savaş uçaklarının görülmediğini açıkladı. Gözlemciler, seçimlerin bağımsız bir ortamda gerçekleştirdiğini açıkladı.

NATO: "Seçimi kabul etmiyoruz"

NATO ise geçtiğimiz gün Luhansk ve Donetsk'te düzenlenen seçimi tanımadıklarını duyuran bir açıklama yayınlamıştı. Yapılan açıklamada, seçimlerin Minsk Anlaşması'nın ruhuna aykırı olduğu belirtilerek, "NATO 11 Kasım'da, tanınmayan ve kendileri tarafından deklare edilmiş 'Luhansk Halk Cumhuriyeti' ve 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen seçimleri tanımıyor" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ukrayna Luhansk Donetsk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title