Haberler

Endüstri Kütüphaneleri Kurmak Zorundayız"

ARİF YAVUZ - Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Nezih Kuleyin, "3 milyon 200 bin KOBİ'mizi yerli üretim yapan ve uluslararası pazarlarda rekabet eden işletmeler haline getirmek zorundayız. Bizim sloganımız 'rekabetçi yerli üretim' olmalıdır." dedi.

Kuleyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 3 milyon 200 bin civarındaki KOBİ'nin ülke istihdamının yüzde 90'ını temsil ettiğini söyledi.

Türkiye'de yatırımın yüzde 50'sini KOBİ'lerin yaptığını dile getiren Kuleyin, "KOBİ'lerin son dönemde ülke ekonomisindeki ağırlığı artırıyor. Küçük olmasına rağmen araştırma ve geliştirme yapan çok sayıda işletmemiz var. Türkiye'deki desteklerin büyük kısmı KOBİ'lere sağlanıyor. Çünkü KOBİ'ler desteklenmediği zaman faaliyet gösterebilecek durumda değiller. Bu nedenle KOSGEB başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜBİTAK ve değişik kurumların KOBİ'leri destekleyen çeşitli programları var." diye konuştu.

Kuleyin, KOBİ'lerin rekabetçiliği konusunda Almanların endüstri 4.0 ile Japonların ortaya attığı toplum 5.0 olgularının tartışıldığını belirterek, kendisinin bu görüşte olmadığını ifade etti.

Almanya ve Japonya'nın şartlarının Türkiye ile aynı olmadığına dikkati çeken Kuleyin, şöyle devam etti:

"Ülkemizin sorunlarını çözmek için doğrudan sanayi 4.0'ı ve toplum 5.0 tezini alıp uygulayalım demek bence uygun değil. Biz 3 milyon 200 bin KOBİ'mizi yerli üretim yapan ve uluslararası pazarlarda rekabet eden işletmeler haline getirmek zorundayız. Bizim sloganımız 'rekabetçi yerli üretim' olmalıdır. İş gücümüzü daha nitelikli hale getirmeliyiz. İşçilerimizin önüne bilimi, teknolojiyi ve üretimdeki her türlü olanağı koymalıyız. Bunun için de Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) çok önemli rol düşüyor. OSB'lerin içine endüstri kütüphaneleri kurmak zorundayız. İşçilerimizin ve sanayicilerimizin ihtiyacı olduğu bilgiye anında erişebilecekleri endüstri kütüphaneleri kurmalıyız ki, eğitimimizin niteliğini yükseltelim."

Kuleyin, Türkiye'de ekonomik şartlardan kaynaklı fiyat istikrarsızlığı ve dövizdeki hareketliğin KOBİ'leri zor duruma düşürdüğünü ama asıl sorunun bu olmadığını dile getirdi.

KOBİ'leri asıl zor duruma düşürenin paranın maliyetinin artması olduğuna işaret eden Kuleyin, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda para kullanmaya kalktığımızda yüzde 40'ın üzerinde faiz söz konusu. Bu kadar faiz ödediğinizde zaten Türkiye'de para kazanamazsınız. Yüzde 40'tan fazla kazanmayan bir ekonomide, siz bankalara yüzde 40'tan ödeme yaparsanız başarılı olma şansınız yok. Yüzde 40'ın üzerinde para kullanıyorsanız batma ihtimaliniz yüksek demektir. Bu faizlerle yeni yatırım yapmak ve faizlerin geri dönüşümünü sağlamak mümkün değil. Ekonomik şartların düzelmesi lazım. Bu şartlar altında KOBİ'lerin üretim yapması, üretimi genişletmesi ve satması mümkün değil. Ben yüzde 40'lık faizlerin çok uzun sürmeyeceği görüşündeyim. Sürdürülebilir değil. Eğer böyle sürerse ekonomi daha büyük handikaplara girebilir. Mutlaka bunun önünün alınması lazım."

- "KGF desteği olmasaydı çok sayıda şirket iflas edecekti"

Kuleyin, Türkiye'de KOBİ'lere verilen desteklerin şu anda yeterli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hiçbir şey koymadan, sadece devlet desteğiyle bir şey olmak mümkün değil. Kredi Garanti Fonu (KGF) Türkiye'de çok ciddi darboğazları aşmamızda yardımcı oldu. TOSYÖV olarak biz de KGF'nin kurucuları arasındayız. KGF'de devlet desteğiyle yaratılan hazine kredisi portföyü zor durumdaki şirketlerin önünün açılmasında çok büyük destek oldu. Belki de çok sayıda şirket, KGF desteği olmasaydı iflas edecekti ama bu işletmeler zor durumdan çıktılar ve başarılı şekilde yollarına devam ediyorlar. Bazı bankaların, Hazine tarafından sağlanan kredi limitlerini doldurdukları duyumlarını alıyoruz. Buradan da KOBİ'lerin KGF kredilerini yoğun şekilde kullandıkları anlaşılıyor."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title