Haberler

Çavuşoğlu: "Star Rafinerisi ile Azerbaycan Türkiye'deki En Büyük Yatırımcı Oldu"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin misyon sayısının 240'a ulaştığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte 260'a çıkacağız. Şu halimizle dünyada beşinci sıradayız. İnşallah ilk 4'e ve ilk 3'e de gireceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığı ve ilgili kurumlarının 2019 bütçesinin sunumunu yaptı.

Azerbaycan ile yıl boyunca yoğun temas ve ziyaretlerin devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hatları ile TANAP gibi ortak projelerle yürütülen iş birliğinin sonuçlarının alındığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Azerbaycan gazının Avrupa piyasalarına ulaşması için çalıştıklarını, 19 Ekim'de açılan STAR Rafinerisi ile de Azerbaycan'ın Türkiye'deki en büyük yatırımcı olduğunu söyledi.

Nahçıvan-Ermenistan sınırındaki çatışmanın ve Azerbaycan'ın Ermenistan kontrolündeki Kızılkaya Tepesi'ni geri almasının önemli gelişmeler olduğunu anlatan Çavuşoğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların barışçıl yollarla çözülmesi için çabaların devam edeceğini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan ve Orta Asya Cumhuriyetleri ile yakın temas ve iş birliğinin devam ettiğinin altını çizerek, Ahıska Türklerine en üst düzeyde destek verildiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Özbekistan'daki yeni yönetimle birlikte ilişkilerin canlandığını ve Türkmenistan ile de bağların güçlendirildiğini belirtti.

Pakistan ve Afganistan arasındaki sorunların çözülmesi, diyaloğun artması ve terörle mücadele için de Türkiye'nin desteğinin devam ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, üçlü mekanizmanın çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin, "Asya'nın Kalbi- İstanbul Süreci"nin eş başkanlığını üstlendiğine işaret eden Mevlüt Çavuşoğlu, "Aralık ayında uygun bir zamanda toplantıyı yapacağız, Afganistan Cumhurbaşkanı da gelecek." dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerin geliştirildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Uygurların meselesini, durumunu da çok yakından takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Japonya ile ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu belirterek, Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın 2019 yılının ilk yarısında imzalanmasının planlandığını söyledi.

Güneydoğu Asya ve Pasifik'in küresel siyaset ve ekonomide yükselişte olduğuna ve ASEAN ülkeleriyle ilişkilere önem verildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğunun (ASEAN) Sektörel Diyalog Ortağı olduğunu hatırlattı.

Arakanlı Müslümanlar

Myanmar'daki gelişmelerin ve Arakanlı Müslümanların durumunun takip edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Uluslararası toplumla, BM ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi ortaklarımızla da bu süreci yakından takip ediyoruz. Bu bir insani dramdır ve BM raporlarında da çok açık net bir şekilde soykırım olduğu belirtilmiştir. Bu konuya hassasiyetimizi sürdürmek durumundayız. O kardeşlerimize sahip çıkmak durumundayız." diye konuştu.

Afrika kıtası ile ilişkilerin açılım değil, ortaklık politikası temelinde yürütüldüğünü vurgulayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kıtadaki büyükelçiliğimizin sayısı 41'e yükseldi. Bu sayıyı inşallah 50'ye çıkaracağız. TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı ve Türk Hava Yolları gibi tüm kurumlarımızla kıtadaki varlığımızı daha da güçlendireceğiz tüm dünyada olduğu gibi. Saydığım tüm kurumlarımız bizim tüm dünyadaki yumuşak gücümüzdür. Türkiye'nin saygınlığını da önemli bir şekilde arttırmaktadır."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesine yönelik açılımının da ortaklık politikasına dönüşmeye başladığını belirterek, Bolivya ile Trinidad ile Tobago'da büyükelçiliklerin açılmasıyla Latin Amerika ile bağların daha da güçlendiğini anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin yürüttüğü insani dış politikaya dikkati çekerek, "On yıl öncesine kıyasla insani yardımlarımızı yaklaşık 100 kat arttırarak geçtiğimiz yıl 8,1 milyar dolara yükselttik. Bu, bizi dünyada en cömert ülke yaptı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) desteğinin altını çizen Çavuşoğlu, haziran ayında Gebze'de EAGÜ'lere yönelik Teknoloji Bankasının açıldığını, burada üretilen teknolojinin de en az gelişmiş ülkelere transfer edilmesinin amaçlandığını hatırlattı.

Yurt dışındaki vatandaşlar

Yurt dışındaki vatandaşların çıkarlarının korumasının ve onlara en kaliteli hizmetin sunulmasının da öncelikli konular arasında olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Konsolosluk Çağrı Merkezinin vatandaşların kesintisiz konsolosluk hizmeti alabilmesi için 7/24, Türkçe ve 5 dilde hizmet verdiğini dile getirdi. Merkezin başka ülkelerin vatandaşlarına da yardımcı olduğunu anlatan Çavuşoğlu, çağrı merkezine bugüne kadar yaklaşık 5,6 milyon telefon geldiğini belirtti.

Yurt dışında yaşayan vatandaşları yabancı düşmanlığı, ırkçılık, İslam ve Türkiye karşıtlığına karşı korumak ve kollamakla görevli olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, sıkıntı yaşayan vatandaşlara hukuki destek verildiğini aktardı.

Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın yaşadığı başka sorunlar var. Aile sorunları var, çocukları bazen ellerinden alınıyor. Şimdi Aile Bakanlığımızla beraber aile müşavirlerimizi göndererek bu konuda da danışmanlık veriyoruz. Berlin'den başlatarak şimdi bazı ülkelerde yurtlar açıyoruz, kreşler açıyoruz. Ailelerinden alınmak zorunda kalan bu çocuklarımıza orada güvenli bir şekilde sahip çıkmak bizim görevimizdir." diye konuştu.

"Kariyer memurlarımızın yaklaşık yüzde 23'ünü çıkarmak zorunda kaldık"

Dışişleri Bakanlığı kadrosunun FETÖ terör örgütü nedeniyle azaldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Oluşturduğumuz komisyon ve mahkeme kararları ve ortaya çıkan somut deliller sebebiyle kariyer memurlarımızın yaklaşık yüzde 23'ünü bakanlığımızdan çıkarmak zorunda kaldık." bilgisini verdi.

Bu açığın kapatılması için zorlu ve kapsamlı sınavların yapıldığını ve Türkiye'nin misyon sayısının 240'a ulaştığını bildiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte 260'a çıkacağız. Şu halimizle dünyada beşinci sıradayız. İnşallah ilk 4'e ve ilk 3'e de gireceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, bünyesinde AB Başkanlığını, Ulusal Ajansı ve Türk Akreditasyon Kurumunu (TÜRKAK) da barındıran bakanlığın 2019 yılı bütçesinin yaklaşık 4,6 milyar TL olduğunu sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title