Haberler

Çocuğunuz Cümleleri Tekrarlıyorsa Dikkat !

Güncelleme:

Bu hastalıkla alakalı Gaziantep Özel Akademi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.İbrahim AKIN sorularımızı cevapladı.

Orta kulakta sıvı birikimi çocuk yaş grubunda çok sık görülen ve aileleri tedirgin eden hastalıklardan biridir.

1- Orta Kulakta sıvı birikimi olarak da bilinen hastalık hakkında kısaca bilgi verirmisiniz ?

Ailelerin orta kulakta sıvı birikimi olarak bildiği hastalık tıbbi litaratürde seröz otitis media veya efüzyonlu otitis media olarak isimlendirilmektedir.Kulak ağrısı ,ateş ve kulak zarında kızarıklık gibi iltihabi bulgular olmadan, kulak zarı arkasında , orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Biriken sıvı orta kulağa dışarıdan gelen bir sıvı yada iltihap değildir. Orta kulaktan östaki borusu kanalıyla genize akması gereken orta kulak salgısı, östaki tüpünün tıkanması sonucu orta kulakta birikir. Daha sık çocuk yaş grubunda görülen hastalık erişkinlerde de meydana gelebilir.

2- Bu hastalığa sebep olan nedenler nelerdir ?

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Östaki tüpünde tıkanıklığa sebep olan etmenler

Geniz eti iltihabı

Geniz eti büyümesi

Allerjik burun

3- Bu hastalığın belirtileri nelerdir ?

Bu hastalık iltihabi bir durum olmadığından iltihabi kulak hastalıklarına göre daha az belirti verebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarda aşağıdaki durumlar varlığında dikkatli olması ve en kısa sürede kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekmektedir.

İşitme azlığı (Yüksek sesle televizyon izleme,cümleleri tekrarlatma,bağırarak konuşma)

Kulakla sık oynama

Konuşmaya başlamada gerilik

Ögretmeni tarafından çocugun duymadığının söylenmesi

4- Hastalığın tanısı nasıl konulmaktadır ?

Ayrıntılı tıbbi öykü ve muayene tanı için genelde yeterli olmaktadır. Tanıya yardımcı olmak ve işitme kaybının derecesini belirlemek amacıyla odyometri ve timpanometri testlerinden de faydalanmaktayız.

5- Hastalığın tedavisi hakkında bilgi verirmisiniz?

Orta kulakta biriken sıvı genellikle 2 ay içerisinde düzelir. Bu süre içerisinde hasta ilaçsız izlenebileceği gibi bazı ilaçlarda kullanılabilir. Düzelmeyen durumlarda cerrahi olarak kulaga ventilasyon tüpü takılmaktadır.

6- Kulağa tüp takılması işlemine ne zaman gerek duyulmakta, ve nasıl yapılmaktadır. Bu tedaviyi kabul edilmez ise sonuçları ne olabilir?

- Takip ve tedaviye rağmen 2-3 ayı aşkın süredir düzelmeyen orta kulak sıvı birikimi

-40 dB den fazla işitme kaybı gelişmesi

-Kulak zarında çökme ve yapışmalar olması durumunda cerrahi tedaviyi yani kulaktaki sıvının boşaltılması ve tüp takılması işlemini önermekteyiz.

Genel veya lokal anestezi altında uygulanabilen yaklaşık 15 dakikalık bir işlemdir. İşlem mikroskop altında kulak zarında milimetrelik bir kesi yapılarak gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu kesiden orta kulakta biriken sıvı temizlendikten sonra tüp daha önce yapılan kesiye yerleştirilmektedir.

Bu belirtiler varlığında cerrahi tedavi reddedilirse hastada kalıcı işitme kaybı, kulak zarında geri dönüşümsüz değişiklikler, konuşma bozukluğu gelişebileceğini ailelerin bilmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title