Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Azınlık Haklarına Asla Boyun Eğmeyeceğiz

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın vefatının 7. yılında Lefkoşa'da resmi törenlerle anıldığı törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, azınlık haklarına asla boyun eğmeyeceklerini söyledi.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın vefatının 7. yılında Lefkoşa'da resmi törenlerle anıldığı törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, azınlık haklarına asla boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Anma etkinliği, Denktaş'ın Anıt Mezarı'ndaki çalışmalar devam ettiği için, başkent Lefkoşa'daki Türk Mukavemet Teşkilatı anıtında yapıldı.

Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, eski cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu, Başbakan Tufan Erhürman, kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın oğlu Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Bahçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, bakanlar, milletvekilleri, sendika ve dernek temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

EŞİ İLK KEZ KATILAMADI

Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş,  hastanede tedavi altında olduğu için eşinin anma törenine ilk kez katılamadı. Anmada aileyi Aydın Denktaş'ın yerine oğlu Maliye Bakanı Serdar Denktaş temsil etti. Denktaş törene torunlarıyla birlikte geldi.

AKINCI BAYRAĞI DENKTAŞ'A UZATTI

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın tören alanına gelmesinin ardından başlayan anmada, ilk önce Girne çıkarma plajından Lefkoşa'ya kadar süren koşu sonrasında dereceye giren atletlere teşekkür belgesi verildi. Koşuya katılan atletler, yanlarında getirdikleri Türkiye ve KKTC bayraklarını Cumhurbaşkanı Akıncı ve Denktaş'a sundu. Akıncı, kendisine sunulan bayrağı Denktaş'a uzattı.

Daha sonra TMT Anıtı'na sırasıyla çelenkler konuldu. Çelenklerin konulmasının ardından konuşan Akıncı, "Denktaş'ın Kıbrıs Türk halkına büyük hizmetler verdiğini" söyledi.

Akıncı, "Yarım asrı bir sorun olarak Kıbrıs sorunu hepimizin hayatını etkilemeye devam ediyor. Merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da toplumuna liderlik ettiği dönemlerde Rum muhataplarının tavrına karşı inandığı doğrultuda mücadele vermiştir" dedi. Rum eski liderlerinden Glafkos Klerides'in anılarını yazdığı kitaptan alıntı yapan Akıncı şöyle devam etti;

'AZINLIK HAKLARINA ASLA BOYUN EĞİLMEYECEK'

"Klerides'in 'İfadem' adlı kitabında zihniyet sorununa işaret eden itiraf niteliğinde şu görüş yer almaktadır. O da şudur; 'Kıbrıslı Rumların temel hedefi, Kıbrıs'ın bir Kıbrıs Rum devleti olması. Kıbrıslı Türklerin de bir azınlık olarak korunmasıydı. Kıbrıslı Türklerin temel kaygısı ise bu gibi çabaları bertaraf etmekti'. Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine karşı sergilemekte olduğu direnç Rum tarafının hala daha aynı noktada olduğunu göstermektedir. Kıbrıslı Türklerin bu Ada'da iki eşit olduğunu kabullenememek ciddi bir zihniyet sorununa işaret etmektedir. Kıbrıslı Türkler bu Ada'nın eşit ortağıdırlar ve haklarından vazgeçmeleri mümkün değildir. Kıbrıslı Türkleri azınlık haklarına mahkum etme amacına geçmişte olduğu gibi bugün de asla boyun eğilmeyecektir. Buna izin vermeyeceğiz."

Akıncı'nın konuşmasından sonra anma töreni sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Akıncı'nın konuşması

Serdar Denktaş'ın tören alanına torunlarıyla gelmesi

Anmadan görüntüler

- Akıncı ve Denktaş'a bayrakların sunumu. Akıncı'nın kendisine sunulan bayrağı Denktaş'a yönlendirmesi - Karahasan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Kıbrıs Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title