Haberler

Dha Dış - KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Azınlık Haklarına Asla Boyun Eğmeyeceğiz

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın vefatının 7. yılında Lefkoşa'da resmi törenlerle anıldığı törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, azınlık haklarına asla boyun eğmeyeceklerini söyledi.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın vefatının 7. yılında Lefkoşa'da resmi törenlerle anıldığı törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, azınlık haklarına asla boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Anma etkinliği, Denktaş'ın Anıt Mezarı'ndaki çalışmalar devam ettiği için, başkent Lefkoşa'daki Türk Mukavemet Teşkilatı anıtında yapıldı.

Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, eski cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu, Başbakan Tufan Erhürman, kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın oğlu Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Bahçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, bakanlar, milletvekilleri, sendika ve dernek temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

EŞİ İLK KEZ KATILAMADI

Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş,  hastanede tedavi altında olduğu için eşinin anma törenine ilk kez katılamadı. Anmada aileyi Aydın Denktaş'ın yerine oğlu Maliye Bakanı Serdar Denktaş temsil etti. Denktaş törene torunlarıyla birlikte geldi.

AKINCI BAYRAĞI DENKTAŞ'A UZATTI

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın tören alanına gelmesinin ardından başlayan anmada, ilk önce Girne çıkarma plajından Lefkoşa'ya kadar süren koşu sonrasında dereceye giren atletlere teşekkür belgesi verildi. Koşuya katılan atletler, yanlarında getirdikleri Türkiye ve KKTC bayraklarını Cumhurbaşkanı Akıncı ve Denktaş'a sundu. Akıncı, kendisine sunulan bayrağı Denktaş'a uzattı.

Daha sonra TMT Anıtı'na sırasıyla çelenkler konuldu. Çelenklerin konulmasının ardından konuşan Akıncı, "Denktaş'ın Kıbrıs Türk halkına büyük hizmetler verdiğini" söyledi.

Akıncı, "Yarım asrı bir sorun olarak Kıbrıs sorunu hepimizin hayatını etkilemeye devam ediyor. Merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da toplumuna liderlik ettiği dönemlerde Rum muhataplarının tavrına karşı inandığı doğrultuda mücadele vermiştir" dedi. Rum eski liderlerinden Glafkos Klerides'in anılarını yazdığı kitaptan alıntı yapan Akıncı şöyle devam etti;

'AZINLIK HAKLARINA ASLA BOYUN EĞİLMEYECEK'

"Klerides'in 'İfadem' adlı kitabında zihniyet sorununa işaret eden itiraf niteliğinde şu görüş yer almaktadır. O da şudur; 'Kıbrıslı Rumların temel hedefi, Kıbrıs'ın bir Kıbrıs Rum devleti olması. Kıbrıslı Türklerin de bir azınlık olarak korunmasıydı. Kıbrıslı Türklerin temel kaygısı ise bu gibi çabaları bertaraf etmekti'. Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine karşı sergilemekte olduğu direnç Rum tarafının hala daha aynı noktada olduğunu göstermektedir. Kıbrıslı Türklerin bu Ada'da iki eşit olduğunu kabullenememek ciddi bir zihniyet sorununa işaret etmektedir. Kıbrıslı Türkler bu Ada'nın eşit ortağıdırlar ve haklarından vazgeçmeleri mümkün değildir. Kıbrıslı Türkleri azınlık haklarına mahkum etme amacına geçmişte olduğu gibi bugün de asla boyun eğilmeyecektir. Buna izin vermeyeceğiz."

Akıncı'nın konuşmasından sonra anma töreni sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Akıncı'nın konuşması

Serdar Denktaş'ın tören alanına torunlarıyla gelmesi

Anmadan görüntüler

- Akıncı ve Denktaş'a bayrakların sunumu. Akıncı'nın kendisine sunulan bayrağı Denktaş'a yönlendirmesi - Karahasan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kıbrıs Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMARTESİ- PAZAR KAFELERE GİTMEYİN! Sosyal medyada başlatılan boykot ne? Kafeler neden boykot edilecek? Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title