Haberler

Cezalandırma İyi Bir Öğrenme Modeli Değil"

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Albayrak, yarı yılda karnesinde kötü notlar olan çocukların cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Albayrak, yarı yılda karnesinde kötü notlar olan çocukların cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarı yıl tatilinin öğrenciler için hataları ve eksikleri görme açısından önemli bir dönem olduğunu belirtti.

Ara karne döneminin eksikliği tespit edilen derslerin düzeltilmesi için bir fırsat sunduğuna vurgu yapan Albayrak, "Ara karneyi, bazı şeyleri analiz edip daha sonra da bir şekilde tamir etme imkanı olarak değerlendirebiliriz. Hangi konulara daha fazla eğilmeli veya çocuğun hangi konularda eksiklikleri var, bunların giderilmesi açısından bize gösterge olabilir." dedi.

"Herkes her alanda başarılı olamıyor"

Velilerin de çocuklara daha yapıcı yaklaşması ve asla sert davranmaması gerektiğini vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:

"Cezalandırmadan ziyade daha açıklayıcı, daha yol gösterici, daha olumlu tavırlarla çocuklara ve öğrencilere yaklaşmalıyız. Öncelikle çocuklarımızı iyi tanımalıyız. Hangi konulara yatkınlar hangi konulara daha az yatkınlar bunu iyi tahlil etmeliyiz. Bence buradaki kilit nokta bu. Çünkü şöyle bir şey var. Herkesin sayısal bir zekası olmayabilir.

Ya da sözel bir zekası olmayabilir. Herkes her alanda başarılı olamıyor. Bu konuda çocuklarımızı çok iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Çocuğun eksik olduğu yerleri bulmalı ve düzeltmeye çalışmalıyız. ya da çocuğu yetenekli olduğu alana yönlendirmeliyiz."

Veliler aşağılayıcı sözlerden uzak durmalı

Albayrak, çocuklara gösterilecek sert tepkinin ileri yaşlarda sosyal fobi denilen olumsuz duruma yol açabileceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çocuklarda ve ergenlerde karne kötü olacağı zaman cezalandırılma olacağı gibi bir hissiyat ortaya çıkıyor. Ebeveynlerin kesinlikle cezalandırmadan uzak durması gerekiyor. Cezalandırma iyi bir öğrenme modeli değil. Karne kötü geldi diye çocuğu belli şeylerden men etme, cezalandırma, hakaret etme gibi şeyler olumsuz bir hatıra oluşturur. Bu hatırat da ömür boyu devam edecek olumsuz davranış modellerine yol açabilir.

Mesela çocukluk zamanlarında çok fazla eleştiriye maruz kalan çocuklarda sosyal fobi denen bir durum ortaya çıkıyor. Yani kendini ifade edememe gibi bir durum ortaya çıkıyor. Velilerin özellikle cezalandırma noktasında çok dikkatli olması gerekiyor. Velilerin karne kötü de gelse çocukları aşağılayıcı söylemlerden ve tavırlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Namık Kemal Üniversitesi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title