Haberler

    Uzaydaki ABD ve Rusya Ortaklığı Sona Erebilir

    Soğuk Savaş döneminde zirve yapan uzay yarışında en önemli aktörlerden olan ABD ve Rusya'nın uzaydaki ortaklıkları kopma noktasına geldi.

    Soğuk Savaş'ın zirve yaptığı yıllar olan 1975'te Amerikan Apollo ve Rus Soyuz uzay araçları yörüngeye gönderildikten sonra bu iki güçlü devlet, kademeli olarak sivil uzay faaliyetlerinde beraber çalışmaya başladı. Zaman geçtikçe başarılı bir şekilde, astronotlarla mühendisler arasında rahat bir bağ bile oluşturdular ancak bu bağ yıprandı ve uzun vadede tamamen kopabilir.

    Buradaki en büyük sorun, ABD tarafından yaptırıma uğrayan Roscosmos'un Genel Müdürü Dmitry Rogozin ve Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (International Space Station, ISS) Soyuz uzay aracında meydana gelen problem oldu.

    NASA yöneticisi Jim Bridenstine, geçtiğimiz yıl Rusya ve Kazakistan'ı ziyaret etmiş, ayrıca Rogozin'i de ABD'ye davet etmişti. Rogozin'in tartışmalı geçmişi ve hakkındaki yaptırımlar dolayısıyla bazı ABD'li senatörler buna şiddetle karşı çıkmıştı.

    Bu hafta, Bridenstine ve Rogozin, bir telekonferans yaparak ISS programı kapsamındaki iş birliklerini ve diğer projeleri tartıştılar. Ajanslar bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmadığı için görüşmenin nasıl gittiği bilinmiyor. Beyaz Saray'daki uzay politikalarıyla ilgilenen bir kaynağa göre, ABD ve Rusya'nın uzaydaki ortaklıkları konusunda acilen çözülmesi gereken bir sorun bulunmuyor ancak Rusya aynı fikirde görünmüyor.

    Rusya tarafından gelen 'ISS'de Soyuz'a NASA astronotları tarafından sabotaj düzenlendiği' iddiası, bu ikili arasındaki ilişkinin iplerini gerdi. Doğal olarak hem ABD tarafında hem de Rusya tarafında bazı şüpheler oluştu.

    Tabii bu gözle görülür problemlerin ardında daha büyük sorunlar yatıyor. NASA tarafının asıl endişesi, Rus yazılımlarında ve uygulamalarında meydana gelen sistematik düşüş. Özellikle de geçtiğimiz yıl Soyuz roketlerinin başarısızlıkları.

    Genel olarak baktığımızda iki tarafın da uzaydaki bu ortaklığı bozmak için kendi sebepleri bulunuyor. Rusya tarafı, uzay araçlarına NASA astronotları tarafından sabotaj düzenlendiğini düşünürken, ABD tarafıysa Rusya'nın Soğuk Savaş'tan sonra uzay yarışında oldukça geri kaldığını, teknik elemanlarının ve teknolojilerinin yeterli olmadığını düşünüyor.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title