Haberler

Tüketici Dava Açma Hevesini Kaybediyor

2018 yılında Bursa'da hakem heyetlerine başvurular bir yıl öncesine göre yaklaşık 5 bin kişi düştü.

2018 yılında Bursa'da hakem heyetlerine başvurular bir yıl öncesine göre yaklaşık 5 bin kişi düştü. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, Tüketici 100-200 liralık bir uyuşmazlık için 6 ay hakem heyetinde bekliyor. Bekledikten sonra karar lehine çıksa da bir icra süreci yaşıyor. Astarı aslından pahalı geliyor ve dava açma heyecanını yitiriyor dedi.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz DHA muhabirine yaptığı açıklamada hakem heyetine yapılan başvurularda bir önceki yıla göre 2018'de 5 bin dosyalık düşüş yaşandığını belirtti. Bursa'da daha önce 17 olan hakem heyeti sayısının 6'ya düşürülmesinin düşüşte etkili olduğunu savunan Yılmaz, Bursa'da hem tüketici derneklerine hem de hakem heyetlerine yapılan başvuru sayısı yaklaşık 40 bine yakındır. Her olay hakem heyetlerine gitmiyor. Bazıları tüketici dernekleri tarafından satıcı ve sağlayıcıyla karşılıklı konuşularak çözüm yoluna gidiyor. Çözülemeyen sorunları tüketicilerimiz hakem heyetlerine doğrudan başvuruda bulundukları gibi tüketici derneklerimize gelen çözülemeyen konuları da biz parasal sınırlarına göre hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine yönlendiriyoruz. Ancak 2017'ye göre, 2018 yılında 5 bin'e yakın bir düşüş görüyoruz. Bunun nedenlerinden bir tanesi ilimizde 17 hakem heyeti varken 2018 yılında bunun 11 tanesi kapatıldı. Şuan faal olarak 6 ilçe hakem heyeti tüketici sorunlarını çözmeye çalışıyor açıklamasında bulundu.

Yılmaz, yasal sürecin uzun olmasından dolayı tüketicilerin böyle bir sürece girmekten çekinmesinin de bu düşüşte etkili olduğunun altını çizerek, Diğer bir düşüş nedeni de tüketici 100-200 liralık bir uyuşmazlık için 6 ay hakem heyetinde bekliyor. Bekledikten sonra karar lehine çıksa da bir icra süreci yaşıyor. Astarı aslından pahalı geliyor ve dava açma heyecanını yitiriyor. Bu nedenle tüketicinin şevki kırılmış gibi görülüyor. Bursa genelinde hakem heyetlerinde 26 bin'e yakın uyuşmazlık çözüme kavuşturulurken 2018 yılında bu rakam 5 bin gibi bir düşüş var. Bu rakamlar hakem heyetlerinde söylenen yaklaşık rakamlar diye konuştu.

BANKALARIN YERİNİ AYIPLI MAL VE HİZMETLER ALDI

Sıtkı Yılmaz, Daha önceleri bankalara şikayetler öndeydi ancak son 2 yılda ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili şikayetler ön plana çıktı. Özellikle internet üzerinden mesafeli sözleşmeler diye tabir edilen internet alışverişleri ve elektronik mallar ön plana çıkıyor. Ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili ülkemize baktığımızda bir kalite düzeyinin yakalanamadığını görüyoruz. Daha kaliteli ve standartlara uygun üretimin yaygınlaştırılamadığını ve tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetler üzerinden mağdur olduğunu bu mağduriyetlerini de hakem heyetlerine giderek çözmeye çalıştığını görüyoruz dedi.

KURUMSAL SİTELERDEN ALIŞVERİŞ YAPILMASINI ÖNERİYORUZ

İnternette alışveriş sitelerinin denetlenememesi nedeniyle pek çok tüketicinin mağdur olduğunu ve karşılarında muhatap bulamadıklarını ifade eden Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü Biz tüketici derneği olarak kurumsal sitelerden alışveriş yapılmasını öneriyoruz. Vatandaşların talep ettiği malın barkodunu ve fiyatını daha önceden ön araştırmayla belirtip o şekilde istemelerinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Ama genellikle güvensiz sitelerden alışveriş yapıldığını görüyoruz. Burada devletin denetiminin olması gerekiyor. Her önüne gelen site açarsa ihtarname çektiğimizde ya da hakem heyetine gönderdiğimizde muhatap bulamayabiliyoruz. Hiç alakası olmayan ürünler tüketiciye gönderilmekte, tüketici internet üzerinde yapılan satışlarda bir de kargolar tarafından mağdur edilmektedir. Tüketici gelen malı görmeden parasını vermektedir kargolar da görmesine izin vermemektedir. Oysa tüketici 14 gün içerisinde cayma hakkına sahip, o ürünü gördüğü zaman cayma hakkını kullanabilir. Kargolar tüketiciye görme fırsatı vermediği için 100-200 liralık mağduriyeti aşmak için uzun bir yol olduğunu düşünüyor. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Sıtkı Yılmaz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title