Haberler
BBC

Sevgililer Günü: Japon Kadınlar, Erkek İş Arkadaşlarına Artık Zorla Çikolata Almak İstemiyor

Japonya'da kadınların Sevgililer Günü'nde iş arkadaşlarına çikolata alma geleneği bozuluyor.

Japonya'da kadınların Sevgililer Günü'nde iş arkadaşlarına çikolata alma geleneği bozuluyor.

Kamuoyu yoklamaları, kadınların "giri choco" (mecburi çikolata) olarak bilinen adeti artık gücün kötüye kullanılması ve bir tür taciz olarak gördüklerine işaret ediyor. Bazı işyerleri de uygulamayı yasaklamaya başladı.

Ülkede kadın çalışanlar, erkek mesai arkadaşlarına 14 Şubat'ta çikolata alıyor. Erkeklerden de, 1980'lerde çikolata üreticilerinin satışlarını artırmak için reklamlarla gelenek haline getirdikleri 14 Mart'ta (Beyaz Gün) kadın mesai arkadaşlarının bu "zorunlu" jestine aynı şekilde karşılık vermeleri bekleniyor.

Ancak bu geleneğin artık gözden düşmeye başladığına dair pek çok işaret var.

Birçok kadın, her yıl milyonlarca dolara mal olan bu adetin artık sürdürülebilir olmadığını söylüyor.

'Kendime çikolata alırım'

İngiliz Guardian gazetesine göre, bu konuda yapılan bir ankete katılan kadınların yüzde 60'ı, 14 Şubat'ta erkek mesai arkadaşlarına değil kendilerine çikolata almayı tercih edeceklerini söyledi.

Başkent Tokyo'daki bir mağaza zincirinin yaptırdığı ankete katılanların yüzde 36'sı da tercihlerinin partnerleri ya da hoşlandıkları erkekler olacağını belirtti.

İşyerindeki arkadaşlarına çikolata alacaklarını söyleyenlerin oranı yüzde 35.

Japan Today adlı haber sitesine konuşan bir kadın, "Her yıl kime kaç paralık çikolata alacağız diye düşünmek zorundaydık. Bu zorunlu uygulamanın kalkması iyi oldu" dedi.

Çikolatalı suşi ve çikolata jakuzisi

Sevgililer Günü Japonya'da 1950'lerin ortalarından bu yana dev bir "sektöre" dönüşmüş durumda.

Birçok şirket, yıllık satışlarının çok büyük bir bölümünü Sevgililer Günü haftasında yapıyor.

Ünlü çikolata markası Godiva, geçen yıl bir gazeteye tam sayfa ilan vererek şirketleri kadın çalışanları zorla çikolata vermemeye özendirmeleri çağrısı yapmıştı.

İlanda "Sevgililer Günü insanların gerçek duygularını ifade ettiği gündür, işyerindeki ilişkilerini hesapladıkları gün değil" deniyor.

Türketiciler bu geleneği ve hediye seçenekleri sorgulamaya başlarken birçoklarına göre, Sevgililer Günü yaklaştıkça ülke genelinde kolektif çikolata "çılgınlığı" bu yıl da devam edecek gibi görünüyor.

Japon Havayolları, 14 Şubat'ta tüm uçuşlarında yolcularına çikolata ikram edeceğini açıkladı.

Bir kaplıca oteli Sevgililer Günü'nde sıcak çikolata jakuzisi için rezervasyon alırken, bir suşi zinciri de çikolatalı suşi satmaya hazırlanıyor.

BBC

Sevgililer Günü Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title