Haberler
BBC

Avrupa Ülkeleri Suriye'deki Işid Militanları İçin Güvenli Çözüm Arıyor

Belçika ve Hollanda ABD Başkanı Donald Trump'ın, " Suriye'de yakalanan IŞİD militanlarını geri alıp yargılama" çağrısının ardından, geniş tabanlı bir çözüm arayışına girdi.

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Suriye'deki IŞİD militanlarının geri getirilerek yargılanması konusunda diğer Avrupa ülkeleri ile sürekli temas halinde olduklarını açıkladı.

Belçikalı bakan, Pazar günü katıldığı bir televizyon programında, Trump'ın er ya da geç böyle bir açıklama yapmasını beklediğini söyledi.

Geens, ABD'nin bölgeden geri çekilme açıklamasından sonra, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD militanlarının kaldığı kampları koruyan Kürtlerin, Türkiye'nin olası saldırısı ile karşı karşıya kaldığını savundu.

Suriye'de bulunan IŞİD militanlarının geri getirilmesi konusunda Avrupa'da ortak bir yaklaşımın gerekli olduğunu vurgulayan Belçika Adalet Bakanı, geniş tabanlı bir çözüm için destek arayışında olduklarını belirtti.

Geens'e göre, bulunacak çözüm, en az güvenlik riski içermeli. Belçikalı bakan, IŞİD militanlarının serbest bırakılması durumunda ne olacağını kestiremediklerini vurgulayarak, "Kontrol altında tutulmaları, tamamen özgür olmalarından iyidir" dedi.

Bir süre önce koalisyon hükümetinden ayrılan Yeni Flaman İttifakı Partisi (N - VA) ise, Suriye'deki IŞİD militanlarının vatandaşlıktan çıkarılarak, sorunun kökten çözümünü savunuyor.

N - VA lideri Bart de Wever, "En iyi çözüm orada ölmeleri ama bu olmazsa vatandaşlıktan çıkarılmaları önemli. Çünkü Belçika vatandaşlığı bulunmadığı için bir daha Avrupa'ya giremezler" dedi.

Ancak vatandaşlıktan çıkarma, ancak çifte uyruğa sahip kişiler için geçerli. Uluslararası anlaşmalar vatansızlığı (haymatlos) yasakladığı için, sadece Belçika uyruğuna sahip kişiler vatandaşlıktan çıkarılamıyor.

Belçika hükümeti, Suriye'den dönenlerin güvenlik sorunu yaratmasını önleyecek bir çözüm için çalışıyor.

Benzer bir çalışma Hollanda'da yapılıyor. Hollanda, terör örgütleri ile bağlantısı gerekçesiyle çifte pasaporta sahip 15 IŞİD üyesini vatandaşlıktan çıkardı. Ancak sadece Hollanda vatandaşı olanlar, bir anlamsa hükümet için "baş ağrısı."

Hollanda hükümeti, IŞİD militanlarının ülkeye geri dönüşüne çok da sıcak bakmıyor.

Belçika'da olduğu gibi Hollanda'da siyasetçilerin önemli bir kısmı, IŞİD militanlarının Suriye'deki cezaevlerinde kalması gerektiğini savunuyor.

İngiltere'de de IŞİD'e katılan Şamima Begüm'ün durumu son günlerde tartışılıyor.

Suriye'de bir mülteci kampında bulunan Begüm, İngiltere'ye dönmek istediğini söylemiş, BBC'ye konuşan Güvenlik Bakan Yardımcısı Ben Wallace ise Begüm'ün İngiltere'ye dönmesi halinde hakkında soruşturma açılacağını, "terör suçu işleyip işlemediğine" bakılacağını açıklamıştı.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title