Haberler

Türkiye'nin "Kan Alma Profesyonelleri" Bu Dernekle Yetişecek

Teşhis ve tedavide kan tetkikleri, doktora doğru kılavuzluk etmesi bakımından hayati önem taşıyor.

Ancak kan alma sırasında gözden kaçan yanlışlar, hatalı sonuçlara yol açabiliyor. Geçtiğimiz aylarda kurulan Tıbbi Laboratuvar Profesyonelleri ve Filebotomi Derneği ile bu hataların yaşanmaması için sadece kan alma üzerine uzmanlaşmış sağlık personellerinin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'de tıbbi laboratuvar süreçlerine bütüncül bir bakış açısı kazandırılması ve tıbbi laboratuvar süreçlerinin geliştirilmesi amacıyla Tıbbi Laboratuvar Profesyonelleri ve Filebotomi Derneği (www.tlpfd.org.tr )kuruldu. TLPFD, ülkemizde iyi tıbbi laboratuvar uygulamalarına her bakımdan destek sağlamak adına akademisyen, uzman, asistan, teknisyen, tekniker, biyolog ve tıbbi laboratuvar test sonuçlarının üretilmesi aşamasında yer alan tüm sağlık profesyonellerinin işbirliği yapmasını hedefliyor.

Sağlık Ekosistemi İçin Yeni Bir İstihdam Türü Olacak

Dernek Başkanı Uzm. Dr. Pınar Eker, "Dernek olarak birinci hedefimiz, hep birlikte çalıştığımız tekniker, teknisyen, biyolog gibi laboratuvar profesyonellerini de bilimsel ve teknolojik alanlarda uygun şekilde beslemek ve değişimin içerisinde canlı tutmak. İkinci olarak ise, ülkemizde büyük bir ihtiyaç olan 'kan alma profesyoneli' yetiştirmek ve bu alanın meslek olarak kazandırılması ve istihdamının sağlık ekonomisi içerisinde yer alması üzerine çalışmalar yürütmek" dedi.

Doğru Bilinen Yanlışlar Yapılıyor

Dr. Eker sözlerine, "Preanalitik (analiz öncesi) süreç içerisinde doğru bilinen yanlış kan alma uygulamaları ile hataya yatkınlığı en yüksek basamak filebotomidir. Bu süreçteki hataları en aza indirgemek için kan alma işleminin hastanelerde sürekli değişen ağırlıklı olarak hemşire ya da laboratuvar teknikeri /teknisyeni hatta hastane ortamında yetişmiş idari personel tarafından yapılması yerine, bu işin eğitimini almış ve bu görevde daimi kalacak kişilerce yapılması oldukça önemlidir" diyerek devam etti.

Laboratuvar Hataları Azaltılacak

Dr. Pınar Eker sözlerini şöyle sonlandırdı: "Ülkemizde şuan 'filebotomist' olarak adlandırabileceğimiz bir meslek grubu yok. Asıl hedefimiz bu çok önemli işlemin, tıbbi yetkinliği olan eğitmenler tarafından teorik ve pratik olarak öğretilmesi için gerekli eğitim sisteminin oluşturulması konusunda ilk adımları atmak ve sonraki sürekli eğitimi de sağlayarak hem ülkemizde yeni bir iş kolu yaratmak hem de laboratuvar hatalarının özelleşmiş personel desteği ile azaltılmasının sağlanması. Bu sayede hem sağlık çalışanı güvenliğinde iğne batma yaralanmalarına karşı, hem de hasta tarafında temiz ve kaliteli numune alımıyla test sonucuna ulaşmada önemli yol kat edilecek. Dernek olarak biz de bilimsel literatürün sürekli güncel tutularak, kan alma sürecinde iyi ve güvenli uygulamaların geliştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanılması üzerine çalışmalarımızı sürdüreceğiz."şeklinde devam etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Ali Erbaş Arapça biliyor mu, Fransızca biliyor mu? Azem ne demek? Azem anlamı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title