Haberler
BBC

İngiltere Basınında Brexit Yorumları: 'May'in Başbakanlığı Tehlikede'

İngiltere Basını, Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği yaptığı, ülkenin birlikten ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmanın parlamentoda yeniden reddedilmesini, May'in ikinci kez "aşağılayıcı" bir yenilgi aldığı ve başbakanlığının tehlikeye girdiği vurgusuyla duyuruyor.

"May'ye bir dev yenilgi daha ve Brexit'e sadece 16 gün kaldı" manşetiyle çıkan Guardian, May'in 149 oy farkıyla aldığı yenilginin zaten yıpranmış otoritesine yeni bir darbe vurduğunu" söylüyor.

Gazete, başyazısında ise "çekici olmayan ve ulaşılmaz Brexit'i yeniden düşünmek için uzun bir ara vermeliyiz." diyor.

Milletvekillerinin Brexit'in ertelenmesine destek vermesi gerektiğini söyleyen gazete, ancak bu ertelemenin "May'e nefes aldırmak için gerekenden daha uzun olması gerektiğini" söylüyor.

Gazete, bu ertelemenin "bir sinir krizinin eşiğindeki Muhafazakar Parti tarafından aceleyle kapı dışına itilmek yerine, Brexit'in bu ülke için ne anlama geldiğini düşünüp taşınacağı kadar uzun olması gerektiğini" vurguluyor. Yazı şu satırlarla sona eriyor;

"Bir duraklama gerekiyor çünkü yeni bir düzenleme eksenine oturmak, söylemesi yapmaktan daha kola bir iş. May iktidarında teklif edilen AB üyeliği alternatifleri, ulaşılmaz, çekici değil ya da her ikisi birden. İngiltere'nin siyaseten daha iyi bir yerde olması için farklı daha iyi bir siyaset gerekiyor. Bu zaman alacak ve May'in Avrupa'dan bunu istemesi gerekiyor."

'Çaresizliğe itildik'

"Çaresizliğe itildik" manşetini atan Times ise, May'in yenilgisiyle birlikte "İngiltere'nin krize girdiğini" söylüyor.

İş dünyası liderlerinin parlamentoya "bu sirke son verilmeli" çağrısında bulunduğunu belirten gazete, İngiltere Endüstrisi Konfederasyonu CBI'ın Başkanı Carolyn Fairbairn'in oylamadan sonra söylediği "Artık yeter. Bu başarısız siyasetin son günü olmalı. Bütün partilerin yeni bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. İnsanların işleri ve geçimleri buna bağlı." şeklindeki sözlerine yer veriyor.

Times, ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in de, oylamadan sonra ikinci bir referandumdan bahsetmek yerine, partisinin kendi Brexit teklifini ortaya koyacağını söylediği için eleştiri aldığını aktarıyor.

Gazete Corbyn'nin tüm diğer seçenekleri dışlayıp, ikinci referanduma destek vermesi için yoğun bir baskı altında bulunduğunu belirtiyor. Corbyn'in ise, iki hafta önce milletvekilleriyle yaptığı bir toplantıda istediği gibi Brexit anlaşması olmaması halinde, yeni bir halk oylamasını destekleyeceğini söylediği belirtiliyor.

Times, "Eşikte" başlıklı başyazısında ise, May'in oylamayla birlikte, güven kaybının yanı sıra otorite kaybına uğradığını söylüyor.

May'in parlamentoda bugün yapılacak, AB'den anlaşmasız çıkıp çıkmama oylamasında milletvekillerini serbest bırakmaya zorlandığını söyleyen Times, bunun hükümetin bu kriz döneminde liderlik yapamayacağının itirafı olduğu görüşünde.

'Muhafazakar Parti münasip Brexit için farklı bir lider bulabilir'

Gazete, May'in çok büyük olasılıkla Perşembe günü de AB'den ayrılmayı düzenleyen 50. maddenin süresinin uzatılıp uzatılmamasını oya koymak zorunda kalacağını hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor;

"Güven ve otorite olmadan May bu krizi nasıl çözecek? Parlamento büyük olasılıkla anlaşmasız çıkışı reddedecek Brexit'in süresinin uzatılmasını isteyecek. Brüksel de bu sürenin ne için kullanılacağını bilmeyi talep edecek. AB zaten mevcut anlaşmanın yeniden müzakere edilmeyeceğini söyledi. Herhangi bir erteleme farklı bir strateji için kullanılmalı. Ancak May, sürekli kendisini farklı alternatiflere kapattı. Bunlardan biri anlaşmasız Brexit'e hazırlanmak ve maliyetini azaltmak. Biri de her ne kadar çekici bir seçenek olmasa da anlaşmanın halkoyuna sunmak. Her iki seçenek için de iki aydan uzun süre gerekiyor. Bu da hükümetin ömrünün bu kadar olup olmayacağı şüphelerini artırıyor. May'in gerilimi tırmandırma politikası başarısız oldu. Güven ve otorite olmadan ne önereceğini tahmin etmek zor. Muhafazakar Parti şimdi münasip bir Brexit'e giden yolu sadece yeni bir liderin bulabileceğine karar verebilir."

Daily Telegraph: 29 Mart'ta çıkmalıyız

"May, ikinci aşağılayıcı yenilgiye karşın iktidara tutunuyor" manşetini atan Daily Telegraph ise, İngiltere'nin öngörüldüğü gibi 29 Mart'ta anlaşma olmadan AB'den çıkması gerektiği görüşünde.

Başyazısında May'in sürekli anlaşma olmadan çıkmanın, kötü bir anlaşmayla çıkmaktan daha iyi olduğunu söylediğini hatırlatan gazete, "Onunki kötü bir anlaşma ve Avam Kamarası iki kez aynı yargıda bulundu" diyor.

Anlaşmasız çıkışın bazı aksamalara yol açacağını kabul eden gazete, ancak bunun tahmin edilen felaket de olmadığını savunuyor. Daily Telegraph, ülkenin önünde şu anda iki seçenek olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor;

Biri, yasal olarak yapmamız gerektiği gibi 29 Mart'ta anlaşma olsa da olmasa da ayrılmak, diğeri ise AB'de ya geçici ya da bazı milletvekillerin açıkça istediği gibi daimi olarak kalmak. Bu sadece ulusal biri aşağılanma olarak kalmaz, ama halkoylamasına ihanet olur. Parlamento ülkeye AB'de kalıp kalmama konusunda bir söz hakkı verdi ve milletvekilleri referandumdaki kararı uygulama görevlerine ihanet edemez. Böyle yaparlarsa, sonuçları önümüzdeki yıllar boyunca hissedilir."

BBC

Avrupa Birliği Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title