Haberler

    Microsoft Türkiye ile Görüştük: 19 TL'ye Satılan Windows 10 Lisansları Yasal Değil!

    Okuyucu ve izleyicilerimizden gelen istek üzerine, internette 19 TL'ye satılan bir Windows 10 ürün anahtarını deneyip, sonucunu Webtekno YouTube kanalında sizlerle paylaşmıştık. Konuya açıklık getirmek üzere Microsoft Türkiye yetkililerine ulaştık. Bu ürün anahtarlarının neden yasal olmadığını, nelere dikkat etmeniz gerektiğini kendilerinden aldığımız bilgilerle açıklıyoruz.

    Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden Windows 10, Microsoft'un en popüler ürünlerinden birisi. Bir bilgisayar satın aldığınızda eğer ön yüklü bir işletim sistemi arıyorsanız, lisanslı bir Windows 10'a önyüklü olarak sahip alabiliyorsunuz. Eğer işletim sistemini ayrıca satın almak isterseniz, internete başvurduğunuzda kafanızın karışması çok doğal.

    İnternetten Windows 10 satın almak için yaptığınız aramalar sonucunda 19, 25 hatta 30 TL'lik fiyatlarla Windows 10 ürün anahtarlarının satıldığını görüyorsunuz. Microsoft'un kendi internet mağazasında 1299 TL'lik satış fiyatına sahip olan bu ürünün son derece ucuza sunulması şüphe uyandırıyor.

    Bu konuda gerek okuyucularımızdan gerek takipçilerimizden gelen e-posta ve mesajların sayısı artınca, YouTube kanalımızda bir içerik yayınlamıştık:

    Videoda görebileceğiniz üzere, Microsoft dışındaki bir kaynaktan son derece ucuza satın aldığımız ürün anahtarı, Windows 10'u etkinleştirdi. Bu durum üzerine Microsoft Türkiye ekibine ulaşarak, sizlerin mağdur olmaması adına bilgi talebinde bulunduk. Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Şefi Aslı Arbel ve Distribütör Satış Şefi Koray Yüksel ile konu hakkında detaylı bir görüşme gerçekleştirdik.

    Ucuza satılan Windows 10 ürün anahtarlarının hiçbirisi yasal değil! Peki o zaman neden ürün etkinleştiriliyor? Bu sorunun cevabı düşündüğünüz kadar masum değil:

    Microsoft Türkiye Distribütör Satış Şefi Koray Yüksel, firmanın satışa sunduğu ürünlerde çok net standartlarının olduğunu belirtti; Microsoft'un lisanslama usulleri dışında herhangi bir yöntemin geçerli olmadığını açıkladı. İnternette son derece ucuza satın alınan Microsoft ürün anahtarları da geçerli olmayan yöntemlere dahil.

    Microsoft, kendi dışında ürün anahtarı dağıtımı gerçekleştiren satıcılarla zaten uzun bir süredir mücadele veriyor. Firma, bu yollarla edinilen ürün anahtarlarını tespit ettiğinde, her birini geçersiz kılıyor. Yani eğer Microsoft dışından ürün anahtarı satın alır ve herhangi bir Microsoft ürününü etkinleştirirseniz, paranız anında çöpe gidebilir.

    Yüksel, Microsoft müşterilerinin mağdur olmamaları adına, bu ürün anahtarlarını satın almamaları gerektiğini söylüyor. Firmanın söz konusu anahtarları tespit etme süresi değişkenlik gösteriyor.

    Yetkililer, resmi yollar dışında edinilen ürün anahtarlarının iptali durumunda Microsoft'un muhatap olmadığını söylüyorlar. Zira bu ürün anahtarları, tıpkı şüphe uyandıran fiyatları ve gayriresmi e-posta adreslerinden iletilmeleri kadar yasadışı yollarla ele geçiriliyorlar.

    Satın aldığınız ürün anahtarı, size Microsoft dışında bir e-postadan ya da WhatsApp üzerinden geliyorsa tehlike altındasınız. Zira firma, ürün anahtarını resmi bir satıcıdan alsanız bile kodun kendisi Microsoft tarafından gönderiliyor. Bunun dışındaki tüm kaynaklardan gelen ürün anahtarları yasa dışı nitelik taşıyorlar.

    Gayriresmi satıcılar bu ürün anahtarlarına nasıl ulaşıyorlar?

    Windows 10, milyonlarca müşterinin cihazlarında kullanılmak üzere üretilen global bir ürün. Bu da çok sayıda ürün anahtarı oluşturulma ihtiyacını ortaya çıkartıyor. Microsoft, ürünlerinin lisanslama usullerini test etmek amacıyla test anahtarları oluşturuluyor. Ayrıca firmanınsatışa hazır olan resmi ürün anahtarları da ofislerinde korunuyor.

    Koray Yüksel, yasa dışı ürün anahtarlarının Uzak Doğu'daki üretim fabrikalarından sızdırıldığını ya da korsanlar tarafından klonlandığını söylüyor. Bu yöntemlerle ulaştırılan ürün anahtarlarının her biri, Microsoft'un lisanslama usullerine aykırılık içeriyor.

    Resmi olmayan satıcıların ele geçirdikleri kodlar, çeşitli e-ticaret sitelerinde -videomuzda gördüğünüz üzere- düşük fiyatlarla satışa sunuluyor. Potansiyel müşterileri en çok cezbeden şey ise söz konusu e-ticaret sitelerinde bu satıcılara karşı bir önlem alınmamış olması.

    Peki Windows 10 dahil herhangi bir Microsoft ürününe nasıl yasal olarak ulaşabilirsiniz?

    Microsoft'un ürünlerine ve ürün anahtarlarına erişim için 3 farklı lisanslama usulü bulunuyor. İlk yöntem, firma ile anlaşmalı olan yetkili bir satıcının fiziksel mağazasına gidip, ürünü fiziksel olarak edinmek. Diğer yöntem, Micorosft'un internet sitesi üzerinden edinilen yükleme dosyalarıyla kullanıyor. Kurulum dosyalarını ücretsiz şekilde indirebiliyor, ürün anahtarlarına Microsoft tarafından gönderilen e-posta üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

    Üçüncü yöntem ise Windows 10 için değil, Microsoft Office için geçerli. Eğer Office programlarını resmi olarak dijital yollarla edinmek istiyorsanız, Microsoft'un yetkilendirdiği internet mağazalarından satın alabilirsiniz. Unutmayın ki ürünlerin anahtarları tarafınıza Microsoft'un e-posta adresinden gelmek zorunda. Diğer yollarla ulaştırılan her türlü lisans anahtarının resmi bir geçerliliği bulunmuyor.

    Lisansı iptal edilen Windows 10 neden tehlikeli?

    Koray Yüksel, Microsoft'un sahte ürün anahtarını tespit edip saf dışı bırakması durumunda önemli uyarılarda bulunuyor. Windows 10'da ürün anahtarı iptal edildikten sonra kullanıcılar, sağ alt köşede kullandıkları işletim sisteminin lisanslı olmadığına dair uyarılar görüyorlar.

    Bu uyarının göründüğü işletim sistemleri; güvenlik, uyumluluk ve performans güncellemelerini alamıyorlar. Bir başka şekilde açıklamak gerekirse ucuza alınan bir ürün anahtarı Microsoft tarafından iptal edilince; işletim sisteminiz saldırılara açık oluyor, donanımlarınızla uyumluluğunu yitiriyor ve performans sorunları yaşıyor.

    Okuyucu ve takipçilerimizi, Microsoft ürünleri satın alırken fiyatlara aldanmamaları, gayriresmi satıcılara güvenmemeleri konusunda uyarmak görevimiz. Microsoft yetkilileri Aslı Arbel ve Koray Yüksel'e sorularımıza içtenlikle yanıt verdikleri için teşekkür ediyoruz.

    Görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Microsoft Türkiye Microsoft Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title