Haberler

Karacan, "Balıkesir Sanayileşmede Örnek Olabilir"

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı ve Yönetim danışmanı Murat Karacan, "Balıkesir sanayileşmede örnek il olabilir" dedi.

Yerel seçimlere az bir zaman kala, adaylar proje tanıtımlarını yapmaya devam ediyorlar. Tanıtımlara baktığımızda üzerinde durulan en önemli başlığın Balıkesir'in sanayileşmesi olduğu görülmekte olduğunu belirten Karacan, "Bir sanayi ülkesi değil de, sanayi pazarı olmamız bu başlığa çok önem verilmesine sebep oluyor. Katma değerli ürün üretmek esas mevzu yani. Bölgemizin de dahil olduğu Anadolu coğrafyasında, sanayi ve tarım başlıkları ihmal edilmiş bir haldedir. Bunun sebebi olarak, Türk sanayi üretiminin İstanbul ve çevresinde yoğunlaşmış olması gösterilebilir. İstanbul imgesinin önemi günümüzde dahi hala sürmektedir. Özellikle kırsal kesim 80'li yıllardan sonra İstanbul' a yoğun olarak göçmüştür. Bu durum günümüze baktığımızda ülkemizi taşralaştırmış, sonunda İstanbul kendisi de taşralaşmaya başlamıştır. Bu açıdan bakıldığında Balıkesir, İstanbul için bir can simididir. Ülke ekonomisini kemiren şehir olan İstanbul, burnunun dibinde olan Balıkesir coğrafyasının da gelişmesini engeller bir haldedir. Adayların sanayileşmeye önem vermesi, İstanbul'un rahatlatılmasını sağlamak için bir öneri olmasının yanı sıra ülkemiz için de bir fırsat niteliğini içinde taşımaktadır. Türkiye'yi ve bölgemizi hakkı olan çağdaş üretim düzeyine yükseltmek için, yeni bir üretim modellemesi programının sunulması gereklidir. Seçim sonrasına kalan, yapısal reformlar atağından kaçmak imkansız bir hale gelmiştir. Çünkü sorun, yapısaldır. Merkezi hükumet Nisan ayından sonra reformları hayata geçirmeye başlayacağını ilan etmiştir" şeklinde konuştu.

Karacan, "Sanayileşme ağı Balıkesir'den başlayacak"

Balıkesir'den başlayacak ve ülkeye dengeli bir şekilde yayılacak bir sanayileşme, asırlardır süren bölgeler arası dengesizlik ve eşitsizlikleri ortadan kaldıracaktır diyen Karacan, " Balıkesir'den başlayarak ülkemize yayılacak sanayileşme ağı önerisi; bölgenin ya da bölgedeki bazı bölgelerin, sanayi dalı çalışması yapılacak pilot bölgeler oluşturulması üzerinden çerçevelenebilir. Bunun yanı sıra yatırım faiz oranları sıfıra dahi çekilmesi düşünülmelidir. Bu bölgelerde belirli bir nüfus sınırlaması uygulaması düşünülmeli ve planlama yapılmalıdır. Uygulanacak nüfus sınırı zaman içerisinde kontrollü bir şekilde artışa doğru çevrilebilir. Nüfus sınırını belirlemek için; kentin var olan sanayi potansiyelini, yeni yerleşecek üretim potansiyelini, hammadde bulunmasına bağlı başlıklarına dikkat etmek gereklidir. Ayrıca bölgedeki üniversitelerin, AR-GE kurumu olarak çalışması ve bilgi veren merkezler olmaktan çıkıp, araştırma kurumu olmaya doğru bir evrim geçirmeleri zorunluluktur. Balıkesir sanayileşme tasarısı, bütüncül bir kalkınma projesi taslağı ve önerisi olarak ele alınmalı, ülkemizin diğer bölgeleri için de referans olabilecek hale gelmesi lazımdır. Kalkınma nasıl olmalıdır sorusuna cevap verilerek yola çıkılmalıdır. Düşük karbonlu kalkınma anlayışı gibi. Konumundan dolayı Balıkesir sanayileşme amacına en çabuk varma potansiyeline sahiptir. Yapılacak bir veri devrimi sürdürülebilir ve güvenilir olmayı da sağlayacaktır. Sanayileşme adına, İstanbul'un Türkiye üzerindeki taşralaştırma etkisini kaldırmak Balıkesir başta olmak üzere, yerel sanayi atılımları üzerine kurulacak ülkesel kalkınma geleceğimizi güven altına alabilir doğal verilerin ve arkeoloji tarihi, yardımıyla refah sıçraması yapabiliriz. Önemli olan bu refah sıçramasının yapılabileceğine toplumun inandırılmasıdır. Sanayileşme için kentin hangi partiye oy verdiği önemli değildir. Yepyeni bir şeyi örgütleyerek ihraç eder hale gelmeliyiz. Büyük kentlerin çekiciliğini kendi kentimize getirebiliriz. Mevzu bilimsel ve teknolojik atılımı gerçekleştirmekten geçmektedir. Üniversite ve sanayi birbirini anlamalıdır. Buna uygun bir başarılı modeli önce bölgemizde sonrasında bütün ülkede farklı bölgelerde uygulayabiliriz. Finans bulunur. Yeter ki, birlikte iş yapma kültürünün gerekliliğini görerek ilerleyelim. Bu açıklamaları yapmamızın temel sebebi de şudur, Balıkesir 2018 yılı göç haritasına göre uzun sayılabilecek bir süreden sonra hatırı sayılır şekilde göç almış, İstanbul'da önemli sayılabilecek bir rakamda göç vermiştir" şeklinde ifade etti. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Murat Karacan Balıkesir İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title