Haberler
BBC

Kazakistan'da Tokayev Devlet Başkanı, İstifasını Açıklayan Eski Devlet Başkanı Nursultan...

Kazakistan'da Senato Başkanı Kassım Jomart Tokayev, parlamentoda yemin ederek devlet başkanlığı görevini resmen devraldı.

Ülkenin 28 yıllık devlet başkanı Nursultan Nazarbayev dün istifa ettiğini açıklamıştı.

Parlamentonun üst kanadı Senato'nun Tokayev'den boşalan başkanlık görevine ise Nazarbayev'in büyük kızı Dariga Nazarbayeva seçildi.

Senato başkanlığı ülkenin siyasi hiyerarşisi bakımından devlet başkanlığından sonra ikinci sırada geliyor.

Anayasaya göre, devlet başkanının istifası veya ölümü halinde görevi Senato başkanı devralıyor.

'Nazarbayev'in fikirleri etkili olacak'

Parlamentonun üst kanadı Senato ile alt kanadı Meclisin ortak oturumuna Nazarbayev, Tokayev ve Başbakan Askar Mamin'in yanı sıra kabine üyeleri ve Kazakistan'da faaliyet gösteren büyükelçiler katıldı.

Yemininin ardından Tokayev devlet başkanlığı görevini Nazarbayev'den devraldı.

Tokayev görevi devraldıktan sonra yaptığı konuşmasında Nazarbayev'in fikirlerinin bundan sonra da stratejik kararlarda etkili olacağını söyledi.

Tokayev ayrıca başkent Astana'nın isiminin 'Nursultan' olarak değiştirilmesi önerisinde bulundu.

Erken seçime gidilmemesi halinde Tokayev'in görevi Nisan 2020'ye kadar sürdürmesi bekleniyor.

Nazarbayev'in kızı Senato Başkanı oldu

Kazakistan'ın resmi haber ajansı Kazinform, senatörlerin Dariga Nazarbayeva'yı Senato başkanlığına seçtiğini bildirdi.

Eski devlet başkanının 55 yaşındaki büyük kızı Nazarbayeva'nın babasının yerini alma potansiyelinden uzun zamandır söz ediliyordu.

Nazarbayeva 2015-16 döneminde başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştı. Ülkenin medyası üzerinde büyük bir etki sahibi olduğu ifade ediliyor.

Üç çocuk annesi Nazarbayeva, ülkenin ana televizyon kanalında yöneticilik yapmıştı. Ayrıca operalarda da rol alıyor.

Nazarbayev daha önce üç kızından birinin devlet başkanlığı görevini devralacağı iddialarını reddetmişti.

Dariga 2000'lerde ayrı bir parti kurmuş, daha sonra babasının Nurlu Vatan partisine katılmıştı.

BBC

Askar Mamin Kazakistan Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title