Haberler

Van'da Hdp'li Kaya ve Meclis Üyesi Çoban'a 'Eş Başkanlık' Davası

VAN'da, PKK'lı teröristlerin mezarlarını 'sözde' şehitliğe dönüştürdüğü gerekçesiyle tutuklu bulunan büyükşehir belediye eski başkanı HDP'li Bekir Kaya ve meclis üyesi Hatice Çoban hakkında, görevleri sırasında, yasal dayanağı olmamasına rağmen 'eş başkanlık' sistemi uyguladıkları gerekçesiyle 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istendi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yapılan incelemede, yargı kararına rağmen Van Büyükşehir Belediyesi'nde 'eş başkanlık' sistemini uyguladıkları tespit edilen Bekir Kaya ile Hatice Çoban hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturmanın ardından hazırlanan iddianame Van 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı rapor doğrultusunda, şüpheliler hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan alınan izinle soruşturma başlatıldığı belirtildi. İddianamede, Kaya ve 'eş başkanlık' sıfatını kullanan Çoban'ın 'görevi kötüye kullanmak' ve 'kamu idaresinin usulsüz olarak üstlenilmesi' suçlarından 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede, İçişleri Bakanlığı'nın görev emri üzerine Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı incelemeyle hazırlanan raporda; resmi evrakta belediye başkanının imzası yanında 'eş başkan' sıfatıyla ikinci bir imzanın olduğu, yazışmalara dayanak teşkil eden meclis kararının, Valilikçe yargıya taşınması üzerine Van 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği, belediyenin karara uyarak söz konusu uygulamayı yazışmalardan kaldırmasına rağmen internet sitesinde 'eş başkanlık' uygulaması ile ilgili bilgilere yer verdiği ve yargı kararını uygulamadığının belirlendiği kaydedildi.

Yapılan ön inceleme sonucunda hazırlanan raporda, Van 3'üncü İdare Mahkemesi'nin aldığı 'yürütmenin durdurulması kararı'nın belediyenin itirazı üzerine dosyanın görüşüldüğü Danıştay 8'inci Dairesi'nce de onandığı belirtildi. Şüphelilerin, yasalarda öngörülmeyen 'eş başkanlık' sistemini yazışmalarda kullanmaktan vazgeçtikleri ancak, hukuki sürece rağmen, fiilen internet sitelerinde kullanmaya devam ettikleri, yine 'eş başkanlık' sıfatını vatandaş görüşmeleri ve toplantı davetiyelerinde kullandıkları belirtildi.

Van Büyükşehir Belediyesi'nde soruşturmaya konu eylemler nedeniyle kamu zararı bulunup bulunmadığına yönelik araştırması sonucunda da, belediyede 'eş başkan' sıfatını kullanan Hatice Çoban'a 113 bin 604 lira yersiz ödeme yapıldığının tespit edildiği belirtilen iddianamede, şüphelilerin bu sıfatın kullanılması nedeniyle haksız ödemede bulunarak ve haksız ödeme yapılmasını kabul ederek kamu zararına neden olmak suretiyle 'görevi kötüye kullanma' suçunu işledikleri belirtildi. İddianamede, "Ayrıca şüpheli Hatice Çoban'ın, belediye başkanlığı görevini yasal düzenlemelere aykırı olarak var olmamasına rağmen 'eş başkanlık' adı altında üstlenip yerine getirmeye çalışmak suretiyle 'kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi' suçunu işlediği anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi PKK Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
title