Haberler

Sivas Olayları Davası

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılandığı davada sanıkların mahkemeye başvurması için gazetede ve bilinen konutlarının kapısına asılmak suretiyle...

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılandığı davada sanıkların mahkemeye başvurması için gazetede ve bilinen konutlarının kapısına asılmak suretiyle ilana çıkılmasına, sanıkların 15 gün içinde mahkemeye başvurmamaları halinde mal, hak ve alacaklarına el konulacağına yönelik ihtarda bulunulmasına karar verdi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya müdahil ailelerinin avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Başkanı Mehmet Tuğrul Türksoy, sanıklar Sonkur, Ceylan ve Karataş hakkındaki yakalama kararının devam ettiğini, Sonkur'un iade talebine cevap verilmediğini açıkladı.

Türksoy, suç tarihinin 2 Temmuz 1993 olduğunu, sanıklar hakkında 26 Aralık 1994'te mahkumiyet kararı verildiğini, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin mahkumiyet ilamı ile kararın aleyhe bozulduğunu belirtti. Yargıtay bozma ilamında sanıkların 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146/1. uyarınca cezalandırılmasının gerektiğinin belirtildiğine işaret eden Türksoy, aynı kanunda bu suçun zaman aşımının 20 yıl olduğunu, suça iştirak eden Sadettin Temiz ve Ali Temiz'in 23 Mayıs 2006'da, Bülent Düvenci'nin 14 Şubat 2008'de mahkum olduğunu, dolayısıyla zaman aşımının kesildiğini ve 765 sayılı TCK'nın 104/2. maddesi gözetilmesi sonucunda zaman aşımı süresinin 2 Temmuz 2023 olduğunun anlaşıldığını tutanağa yazdırdı.

Duruşmada, Madımak Oteli'nde öldürülen şair Uğur Kaynar'ın kardeşi Soner Kaynar, mahkemeye dilekçe vererek davaya müdahillik talebinde bulundu.

Müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan söz alarak, "Bu sanıklarla ilgili karar verebilecek durumda olduğunuz inancındayız. Çünkü dosyada anlatımları var. Bütün tutanaklar dosyada. Zaman aşımından yararlanarak, kurtulmak amacıyla mahkemeye ya da Türkiye'ye gelmediklerini düşünüyoruz." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Sonkur, Ceylan ve Karataş hakkındaki yakalama kararının infazının ve Sonkur'a yönelik iade talebinin beklenmesini kararlaştırdı.

Heyet, sanıklar hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) kaçakların yargılanmasına ilişkin 247. maddesi uyarınca işlem yapılmasına esas olmak üzere, mahkemeye başvurmalarını sağlamak için gazetede ve bilinen konutlarının kapısına asılmak suretiyle ilana çıkılmasına, sanıkların 15 gün içinde mahkemeye başvurmaması halinde mal, hak ve alacaklarına el konulacağına yönelik ihtarda bulunulmasına karar verdi.

Soner Kaynar'ın müdahillik talebinin gelecek celse karara bağlanmasına hükmeden heyet, davayı erteledi.

Davanın geçmişi

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet" suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise "Madımak Oteli'ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak" ve "45 kişiyi, yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak" suçundan 15'er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay'da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Madımak Oteli Sivas Haberler

Bakmadan Geçme

Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title