Haberler

Çiftlik Bankın Müdürü: Mehmet Aydın'ın Kardeşi Çiftlikten Hayvan Çaldı

KURUCUSU Mehmet Aydın'ın firari olduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının ilk duruşması sona erdi.

Basın mensupları ve izleyicilerin yer olmadığı gerekçesi ile alınmadığı duruşmada 11'i tutuklu 24 sanığın ifadesi alındı.

İnegöl'deki çiftlikte bir süre müdürlük yaptığını söyleyen Umeyr Karakoç, sistemin kurucusu Mehmet Aydın'ın kardeşi Fatih Aydın'ın çiftlikten büyükbaş hayvan çaldığını ortaya çıkardığını ancak olayın üstünün örtüldüğünü söyledi.

Savcı, Bulgaristan'ın Türkiye'ye iade ettiği sistemin yazılımcısı Düzgün Genç'in de aralarında bulunduğu 3 kişinin tahliyesini istedi.

Kurucusu Mehmet Aydın ile birlikte 7'si firari, 11'i tutuklu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasında ilk duruşmaya başlandı.

İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına 11'i tutuklu 24 sanık ve avukatları katıldı.

Duruşma salonunun bulunduğu koridora tutuksuz sanıklar ve avukatların dışında kimsenin girişine izin verilmedi.

Duruşmaya 24 sanığın kimlik tespiti ile yapıldı. Ardından sanıkların sorgularına geçildi.

YAZILIMCI: TÜRKİYE'DE ŞİRKETLE İLGİLİ HİÇBİR FAALİYETİM OLMADI

Bulgaristan'dan Türkiye'ye iade edilen sistemin yazılımcısı olduğu iddia edilen tutuklu sanık Düzgün Genç, 2009 yılından beri Bulgaristan'da yaşadığını söyledi. Çiftlik Bank'taki işine diğer tutuklu sanık Cudi Cumhur'un referansı ile onun yardımcısı olarak başladığını söyleyen Genç, "Amerika'daki şirkette çalışacağımı düşünüyordum, Türkiye'deki şirketle ilgili hiçbir faaliyetim olmadı" dedi.

2017 yılı Haziran ayında Cudi Cumhur ve Mehmet Aydın ile Arjantin'e gittiğini söyleyen Genç, "Orada 5 ay kaldım. Sigortamın yatırılmaması ve vaatlerin yerine getirilmemesi nedeniyle 2017 Kasım'ında İstanbul'a geldim. Buradan Bulgaristan'a gittim. İddialar nedeniyle Bulgaristan polisi tarafından gözaltına alındım. İsteğimle Türkiye'ye iade edildim. Türkiye'de şirketle ilgili hiçbir faaliyetim olmamıştır. Arjantin'de iken sadece Türkiye'deki Çiftlik Bank bayilerinin sitelerini hazırladım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Tutuklu sanık Cudi Cumhur Yurdakul, bilgisayar yazılım uzmanı olduğunu belirterek, "2016 yılı Aralık ayında internet sitesi üzerinden kendisine ulaşan, önceden tanımadığım Cengiz Samur'un teklifi ile Bursa'ya gidip Mehmet Aydın ile tanıştım. Yazılım geliştirici olarak çalışma konusunda konuştuk. 15 Mayıs 2017 tarihine kadar çalıştım. Çiftlik Bank'ın merkezi Ataşehir'e taşınınca ben IQ Yazılım AŞ isimli şirket kurdum ve Fame Game Hayvancılık AŞ ile yazılım konusunda sözleşme yaptım. Kimseden para almadım. Kimseyi de bu oluşuma para yatırması konusunda yönlendirmedim" dedi.

"MEHMET AYDIN VE SILA AYDIN'IN ÇOK FAZLA KİŞİSEL HARCAMA YAPMALARINDAN RAHATSIZ OLDUM"

Örgüt yöneticisi veya üyesi olmadığını söyleyen Cudi Cumhur, "2017 yılı Kasım ayından itibaren yönetici olarak bilinen Mehmet Aydın ve eşi Sıla Aydın ile bir kaç kişinin çok fazla kişisel harcama yapmalarından rahatsız oldum. Bu konudaki şikayet ve endişelerimi de kendilerine bildirmiştim. 2017 yılında resmi kurumlar bilgi ve belge toplamaya başlayınca ben bu konuda bütün yardımımı yaptım. Gerekli olan belgeleri de verdim. Başlangıçta Çiftlik Bank'a ait söz konusu yazılımı oluşturan kişi ben değilim" dedi.

'FATİH AYDIN'IN ÇİFTLİKTE BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÇALDIĞINI ORTAYA ÇIKARDIM'

Can Feza olarak tanınan Orhan Gül'ün menajerliğini yaptığını, Can Feza'nın 2016 yılında 81 ilde konser vermek için Mehmet Aydın ile anlaştığını söyleyen tutuklu sanık Umeyr Karakoç, "Mehmet Aydın da rap şarkıları söyleyen biriydi. Bu şekilde ben de Mehmet Aydın ile tanışmış oldum. 2017 yılı Mart ayında 15-20 gün hayvanların bulunduğu İnegöl'deki çiftlikte müdürlük yaptım. Mehmet Aydın'ın abisi Fatih Aydın'ın çiftlikten büyükbaş hayvan çaldığını ortaya çıkardım. Ancak olay nedeniyle kurulan konsey Mehmet Aydın'a yanlış bilgi verdi. 2017 Kasım ayında Dubai'de kurulacak çiftlik için oraya gittim. Kurulması düşünülen şirket işi olmadı. Ben de İstanbul'a döndüm. Şirkette yöneticilik yapmadım, dolandırıcılık yapmadım. Örgüt üyesi değilim" dedi.

Müvekkili Cudi Cumhur'un Avukatı Aydın Mollaoğlu, davanın dayanağını oluşturan raporların müvekkilinin yardımları ile düzenlendiğini savunarak tahliyesini talep etti.

SAVCI YAZILIMCININ TAHLİYESİNİ İSTEDİ MAHKEME REDDETTİ

Duruşma savcısı Harun Veli Koçali, tutuklu sanıklar Hakkı Cangül, Faruk Cangül ve Düzgün Genç'in tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme tahliye taleplerini reddetti. Duruşma Pazartesi günü tekrar başlayacak ve Cuma gününe kadar aralıksız sürecek.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede firari sanık Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında 1 kez "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", 3 bin 762 kez "Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık", 3 bin 762 kez "Ticari şirket faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve 1 kez de "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıl hapis cezası isteniyor.

11 SANIK TUTUKLU 7 SANIK FİRARİ

30 şüpheli hakkında da, "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığını arttırma suçlarından 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dava kapsamında 11 sanık tutuklu bulunuyor. Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli ise firari.

132 BİN KİŞİDEN 1.1 MİLYAR LİRA TOPLAMIŞ

Şüphelilerin 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira para topladığı, toplanan bu paranın 687 milyon 838 bin 995 lirasının katılımcılara geri ödendiği belirtiliyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çiftlik Bank İstanbul Aydın Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title