Haberler

Dha Yurt Bülteni - 2

Kilosu 9 bin euroya kadar çıkan Trüf Mantarı'nı Lagotto Romagnolo cinsi köpekler buluyorBursa'da safkan ırk köpek yetiştiriciliği yapan Erdal Civaroğlu, eğitmiş olduğu Lagotto Romagnolo cinsi köpekleri, Trüf Mantarı bulmak için kullanıyor.

Kilosu 9 bin euroya kadar çıkan Trüf Mantarı'nı Lagotto Romagnolo cinsi köpekler buluyor

Bursa'da safkan ırk köpek yetiştiriciliği yapan Erdal Civaroğlu, eğitmiş olduğu Lagotto Romagnolo cinsi köpekleri, Trüf Mantarı bulmak için kullanıyor. 4 ayda eğitimini tamamlayan dedektör köpeklerle doğada Trüf Mantarı arayan Civaroğlu, "Trüf Mantarı kral ve padişahların afrodizyak yiyeceği olarak bilinir. Bin eurodan açılış fiyatı başlar. 9 bin euroya kadar satılan Trüf Mantarları mevcuttur" dedi.

Bursa'da 20 yıldır köpekli sporlarla ilgilenen Erdal Civaroğlu (38), safkan ırk köpek yetiştirmek için çalışmalara başladı. Yaptığı araştırmalar neticesinde yurt dışından av köpeklerinin atası olarak bilinen Lagotto Romagnolo cinsi köpek getiren Civaroğlu, köpekleri eğitmeye başladı. Yaklaşık bir ayda eğittiği köpekleri, geçmiş dönemlerde kral ve padişahların yemiş olduğu afrodizyak etkisi olan Trüf Mantarı'nı bulmak için kullandığını söyleyen Civaroğlu, köpeklerin fiyatının 4 bin lira ile 6 bin lira arasında değiştiğini belirtti. Köpeklerin eğitimini 4 ayda tamamladığını söyleyen Civaroğlu, bilinen Lagotto Romagnolo cinsi köpeklerin doğada bulmuş olduğu mantarların fiyatının yurtdışında bin eurodan başlayıp 9 bin euroya kadar satıldığını dile getirdi.

"DEDEKTÖR KÖPEK ÖZELLİĞİ DE TAŞIYOR"

Köpeklerin aynı zamanda arama kurtarma köpeği olarak da kullanıldığını belirten Civaroğlu, "Köpekleri bizim kullanım amacımız Trüf Mantarı bulmak üzerinedir. Dünya üzerinde Trüf mantarı arayan tek saf ırk olarak bilinmektedir. Bu ırklar aynı zamanda Trüf Mantarı değil arama bulma, arama kurtarmada dünyanın pek çok ülkesinde ilk sırada görev alan köpekler arasındadır. Birçok ülkenin havaalanında dedektör köpek özelliğini de taşımaktadır. Trüf Mantarı toprağın yaklaşık 15-60 santimetre derinliğinden çıkan, tamamen ağaç köklerine bitişik olan bir mantar türüdür. Çok eski tarihe sahiptir. Geçmişte kral ve padişahların afrodizyak yiyeceği olarak tabir edilir. Mantarın bu kadar değerli olmasının sebebi zor bulunmasıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde yüksek rakamlara satılmaktadır. Ülkemizde de devlet teşviği yeni başladı. Özellikle Ege Bölgesi'nde Denizli ve Muğla bölgelerinde yoğun bir şekilde aramalar başladı. Bursa, Bolu gibi illerde de arama çalışmaları başlamış durumdadır. Tam anlamıyla bilinmiyor fakat yeni yeni atılımlar yapılıyor" dedi.

EĞİTİMİ 4 AY SÜRÜYOR

Köpeklerin eğitim aşamasından bahseden Civaroğlu, "Mantarların kokusunu önce köpeklere tanıtıyoruz. Kokuları toprağın belirli noktalarında kademeli olarak saklamaya başlıyoruz. Köpek belirli aşamaları geçtikçe zorluk derecesini artırarak ilerliyoruz. En sonunda mantarın kendisini tamamen köpeğe tanıtıp mantara nasıl davranması gerektiğini, nasıl çıkarması gerektiğini öğretiyoruz. Tek parça halinde mantarı çıkarıp servise hazır hale getiriyoruz. Köpeklerin ortalama ömürleri 15-17 yıl aralığındadır.Çalışma ömürleri de 12-13 yıl olarak devam edebiliyor. Köpeklerimizi çalışma ortamına hazırlamadan önce aşılarının bitmiş olmasını ön planda tutuyoruz. Aşıları tamamlandıktan sonra 1 hafta içerisinde alıştırma çalışmalarına başlayıp yaklaşık 3 aylıktan itibaren koku tanıtımlarına başlıyoruz. 4 aylık olduklarında eğitimlerini tamamlamış oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Köpeklerin doğada bulmuş olduğu mantarların kilogram fiyatının 9 bin euroya kadar çıktığını belirten Civaroğlu, "Türkiye'de yeni oldukları için tanıtım amaçlı 4 bin liradan satıyoruz. Köpekleri bizde eğittirmek isterlerse paket program olarak 6 bin lira gibi bir rakama hepsini tedarik edebiliyoruz. Trüf Mantarı'nın fiyatı Türkiye pazarında değişkenlik gösteriyor. Şu an Türkiye'deki en ucuz maliyet fiyatı 2 bin liradan başlıyor. Yaklaşık ortalama pazar olarak dünyanın baz almış olduğu pazar İtalyan pazarıdır. Bin eurodan açılış fiyatı başlar, 9 bin euroya kadar satılan Trüf Mantarları mevcuttur" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------

-Köpeklerden detaylar

-Mantardan detaylar

-Köpeklerin ormanda mantar arayışından detaylar

-Genel detaylar

-Erdal Civaroğlu röportajı

Haber: Semih ŞAHİN - Kamera: Enver Fatih TIKIR / BURSA,

================

Laleleri fotoğraflamak için Antalya ve Ankara'dan geldiler

Havaların ısınmasıyla birlikte Muş Ovası'nı kırmızıya boyayan laleler, fotoğrafçıların ilgisini çekti. Antalya, Afyonkarahisar ve Muğla Fethiye'den gelen fotoğrafçılar, lalelerin fotoğraflarını çekti. Kırmızı kaplayan ovada bol bol fotoğraf çeken sanatçılara bilgi veren Tarım İşletme Müdürü Müfit Yeşilyurt, lalelerin koruma altına alındığını söyledi.

Tarım ve Ormancılık Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında 'Muş 1071' ismi ile tescillenen Muş lalesi büyük ilgi görüyor. Kırmızıya boyanan laleleri fotoğraflamak isteyen sanatçılar, Muş Ovası'nın yolunu tuttu. Antalya, Ankara ve Muğla Fethiye'den kente gelen sanatçılar, gün boyu lale fotoğrafı çekti. Mayıs ayının ilk haftasıyla birlikte boy veren ve yaklaşık 15 gün ömürleri bulunan laleleri fotoğraflayan sanatçılara bilgi veren Tarım İşletme Müdürü Müfit Yeşilyurt, endemik bitki türünün koruma altına alındığının bilgisini verdi. Muş lalesinin koruma altına alınmasının sevindirici olduğunu belirten fotoğrafçılar, bölgenin coğrafi güzelliklerine hayran olduklarını dile getirdi.

Laleleri fotoğraflamak için Antalya'dan geldiğini ifade eden Mine Candar, "İlk kez geldiğim bölgenin coğrafyasını çok güzel buldum. Laleler başka bir güzellik arzediyor. Çektiğimiz fotoğrafları sergileyerek Muş'u ve laleleri tanıtacağız. Bir günlük gezimizde çok güzel görseller elde ettik" dedi.

Muşlu dağcı, gezgin ve doğa fotoğrafçısı Ömer Faruk Gülşen'in davetiyle bölgeye gelen fotoğrafçılar, Bingöl ve Bitlis'i de gezecek.

Görüntü Dökümü

--------

-Lale tarlasından detaylar

-Fotoğrafçıların lale fotoğrafları çekmesinden detaylar

-Genel detaylar

-Röportaj

Haber-Kamera: Mehmet AYDIN / MUŞ,

=================

Yolda gördüğü yılanı yakaladı, ormanda saldı

Bursa'nın İnegöl İlçesinde aracı ile seyir halindeyken yolda gördüğü yılanı yakalayarak insanlardan uzakta kalabileceği bir yere bıraktı.

Bursa'nın İnegöl İlçesine bağlı kırsal Gazelli Mahallesinde aracıyla seyir halinde olan İbrahim Tamaç, yolda yılanın ilerlediğini gördü. Tamaç, yılanın zehirli olma ihtimaline karşı eline taktığı eldivenle hayvanı başından yakaladı. Yılanı ormanlık alana salan İbrahim Tamaç, yolda yılanı gördüğünü, yılanın insanlara ya da insanların da yılana zarar vermemesi için hayvanı yakalayarak doğaya saldığını belirtti.

Görüntü Dökümü

--------

Cep telefonu görüntüsü

Süre: 00.40 Boyut: MB

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/BURSA,

======================

Sahipsiz eşek doğurdu, çocuklar yardımcı oldu

Erzurum'un Oltu ilçesi Karabekir Mahallesi'nde sokakta oynayan çocuklar, sahipsiz eşeğin doğum yaptığı sırada yanından ayrılmadı, yardımcı olmaya çalıştı.

Oltu'nun Karabekir Mahallesi'nde oyun oynayan çocuklar, boş bir arazide sahipsiz eşeğin doğum yapmaya başladığını gördü. Cumhuriyet Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Emirhan Tanyeli (13) ve arkadaşları kollarına poşet geçirerek eşeğin doğumuna yardımcı oldu. Eşek, dünyaya getirdiği yavrusunu yalarken, çocuklar o anları görmenin mutluluğunu yaşadı. Eşeğin doğum yapması sırasında yardımcı olduklarını söyleyen Emirhan Tanyeli, "Veteriner olmayı hiç düşünmüyordum. Şimdi bu alanda yeteneğim olduğunu gördüm. Bugünden sonra veteriner olmayı düşünebilirim" dedi. Sahipsiz eşek ve yavrusuna sahip çıkan çocuklar, onların bakımlarını yapacaklarını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------

-Eşeğin doğurma anı cep telefonuyla çekimi

-Eşek ve sıpadan detaylar

-Doğurtan Emirhan Tanyeli ve vatandaşlarla röp

(Süre: 4,10 dk/550MB)

Murat AYDIN / OLTU (ERZURUM),

=====================

1 haftadır göremediği sokak köpeği ile böyle kucaklaştı

Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakülkesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Sevgi Öncay'ın bir haftadır görmediği sokak köpeğiyle kucaklaşması görenleri şaşkına çevirdi. Çevredekilerin şaşkınlıkla izlediği buluşma anında köpek, Sevgi Öncay'ı yalayarak hasret giderdi.

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR Bölümü öğrencisi Sevgi Öncay, geçtiğimiz aylarda okula giderken gördüğü sokak köpeğine bakmaya başladı. Öncal, 'Güzel' ismini verdiği sokak köpeğiyle okula gidip geldi. Sokak köpeği Güzel'le arkadaş olan Sevgi Öncay, geçtiğimiz hafta okula bir hafta ara verdi. Bir haftanın ardından okuluna dönen Sevgi Öncay, kampüs yolunda gördüğü köpeğe seslendi. Sevgi Öncay'ın sesini duyan sokak köpeği koşarak yanına geldi ve boynuna atıldı. Sevgi ve sokak köpeği Güzel'in buluşmasında renkli görüntüler yaşandı. Güzel, bir haftadır görmediği Sevgi'nin yanaklarını yalayarak adeta hasret giderdi.

Güzel ismini verdiği sokak köpeğini ilk olarak fakütle bahçesinde gördüğünü söyleyen Sevgi Öncay, "Her derse gittiğimde onu da yanımda götürmeye başladım. Daha sonra köpekle aramda özel bir bağ oluştu. Sadece sesimi bile duyması yeterli. Hatta bir ödevim vardı bende ondan yararlanmıştım, onunla çok güzel bir video çekmiştik. Onu sadece bir sokak köpeği değil can olarak görüyorum. Bir haftadır okula gitmiyorum, onun için de görememiştim. Bugün karşılaştık ve hasret giderdik. Bir anda görünce çok sevindim. Çağırınca da hemen yanıma geldi. Aramızda aşırı güzel bir bağ var" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------

-Sevgi ile sokak köpeğinin karşılaşması ve buluşması

-Sevgi'nin köpeği sevmesi

-Sevgi'nin konuşması

230 MB - 2 DK 08 SN -

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muş Haberler

Bakmadan Geçme

2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title