Haberler

Berat Albayrak: Mali Tablonun Başlıca Sorumlusu ABD Değil

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN TÜRK'te yayınlanan 'Hafta Sonu' programında açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki birkaç ayda enflasyonda keskin bir düşüş yaşanacağını söyleyen Albayrak, "Mali tablonun başlıca sorumlusu ABD değil, Çin" dedi.

CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, açıklamalarda bulunuyor. Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

YENİ EKONOMİK MODEL

"2018 Temmuz- Ağustos'ta yeni sistemle yeni ekonomik model lanse ettik. Türkiye çok tarihi bir dönemden geçiyor. 2013'ten itibaren baktığımızda Türkiye müthiş bir meydan okuma ile karşı karşıya. 12 bin dolar kişi başı geliri aştığı, Mayıs'ı takip eden süreçte entresan döneme girdi."

EKONOMİK SALDIRILAR

"Türkiye'nin çok yoğun bir ekonomik saldırıya maruz kaldığı bir süreci yaşadık. Yeni ekonomi programıyla birlikte daha istikrarlı sürece girmek için adımları atmaya başladık. Önümüzdeki birkaç ayda enflasyonda daha keskin düşüşler yaşayacağız. Cari açıkta sıfıra yaklaştığımız bir sürece doğru hızla gidiyoruz. Türkiye, emin adımlarla hedeflerine doğru ilerliyor."

ENFLASYON VE İSTİHDAM

"Türkiye 2019'un sonuna kadar, başta enflasyon ve istihdam olmak üzere çok daha dengeli ve iyi bir noktaya ulaşmış olacak. Ocak ve şubattaki dönemi geride bırakıp istihdamın daha da artacağı döneme giriyoruz. Sadece mart ve nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu'na giriş noktasında istihdam artışı 520 bini geçmiş durumda."

"ADIM ADIM SONA DOĞRU YAKLAŞIYORUZ"

"Geçtiğimiz 6 yıl yaşadığımız hiçbir şey dış kaynaklardan ayrıdır diyemeyiz. 15 Temmuz'da yaşadık, Gezi'de yaşadık yaşadığımız tüm bu tecrübelerle her anlamda Türkiye zorlu bir dönemden geçti. Adım adım sona doğru yaklaşıyoruz. Tünelin sonundaki ışık büyümeye başladı. Türkiye ekonomik olarak güçlü refleksler vermeye başladı. Seçime bir hafta kala ilginç bir süreç yaşadı. Türkiye. Bu hafta yaşadıklarımız. Türkiye'de farklı bir hareketlenme."

Berat Albayrak: Mali Tablonun Başlıca Sorumlusu ABD DeğilHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

MALİ TABLO

"İlave tedbirlerde süreç ve zamanlama. 3 yıllık program açıkladık. 2019-2020-2021 kapsamında 2019'a baktığımızda hepsini açıkladı. Genel dengelenmede 2019'un önemli olduğunu. Enflasyon ve istihdamda başta olmak üzere dünyayı ilgilendiren travmatik bir şey yaşamadığımız süreç olursa Türkiye çok daha etkili, dengeli mikro ve makro anlamda olumlu bir dönem yaşayacak. 2020-2021 daha iyi olacak. 2018 etkilerini minimize ettiğimizde çok daha iyi sürece gireceğiz."

"21'inci yüzyıl artık geçtiğimiz yüzyıl kodlarıyla okunmadığından yeni dünya düzeniyle ekonomik olarak yansıyor. Amerika-Çin arasındaki ilişki buna örnek. Yapay zeka kapsamında Amerika değil, Çin'in etkin olduğunu bilmiyor. Farklı birileri tarafından gaz sıkışmaları ve karın ağrıları oluşturduğunun görmekteyiz. Bu resme baktığımızda bunun yansımalarının bunun için görüyoruz. Amerika, Çin arasındaki süreç, AB ile İngiltere arasındaki süreç."

TÜRKİYE'YE YAPILAN SALDIRILAR

"Ekonomik etkilerinin olması farklı süreçleri beraberinde getiriyor. Tarihsel kırılmadan geçilen süreçte, son 17-18 yılda Ortadoğu başta olmak üzere farklı bir sürece girdi. Terörle mücadele, Suriye'de yaşananlar, Irak… Türkiye'ye etkisi olan yaşanmışlıkların olması. Öldürmeyen acı güçlendirir noktasında, güçlendiği görünüyor."

"Net ifade edeyim. En ufak bir reformcu bakış açısından tereddüt yok. 8-10 ayda bile attığımız adımlar bu süreci ortaya koyuyor. 6 yıllık süreçte seçimlere maruz kaldı. 4 yıldan fazla seçimsiz döneme giriyor. Aslında hızlı adımlar atacağı bir dönem olacak. Tablonun en önemli noktası şu; düşünebiliyor musunuz tüm bu yaşananlara rağmen, sosyal ve ekonomik baskılara rağmen Türkiye toplumsal olarak çok net bilinç ve şuur ortaya koydu. Gezi'de, 15 Temmuz'da 15-21 Aralık'ta Türkiye gün aşırı şehit verdiğimiz dönem oldu. Sivil vatandaşlarımız da… S400 ne zaman gündeme geldi? Sınırımızda roketler atarak genç kızlarımızın atılan füzelerle ölmesini görmedik mi, güçlü bir farkındalık ve direnç ortaya koydu. Türkiye'nin reform eksikliği olarak algılamamak lazım."

AKDENİZ'DE GAZ ARAMA

"Çok net söyleyeyim. Dediğimiz gibi bu süreç bizim bakanlığımız döneminde başladı. Ülkemizde neredeyse bölgedeki ülkelerin tamamı keşif sürecine girmiş. Türkiye farklı bir yol izleyerek bu sürece girmeli. Arayalım yok, kiralayalım yok. Kendi gemimiz, uzmanlarımız, insanımızla etkin bir ekip oluşturarak kendi karasularımızda yaptık. Akdeniz kimsenin babasının gölü değil. KKTC kendi karasuları var. Devlet var. Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs'ın ortaya koyduğu güçlü bir irade var. Rum kesimi ile farklı bir noktaya gitti."

TRUMP GÖRÜŞMESİ

"ABD ziyareti IMF toplantıları çerçevesinde yoğun bir takvimiçindeki bir seyahatti. Farklı farklı görüşmelerimiz oldu. Tek bir ABD yok. Türkiye'ye olumlu düşünen de olumsuz düşünen paydaşlar da var. Kazan-kazan ilişkisini nasıl daha ileriye taşırız. Bu önemli."

Berat Albayrak: Mali Tablonun Başlıca Sorumlusu ABD Değil

"Ben burada üzerime alınmadığım; Trump'ın hem ülkemize hem Cumhurbaşkanımıza duyduğu muhabbetten ötürü olduğunu düşünüyorum. Çok pozitif bir görüşme oldu. Tek yapı yok, farklı farklı yapısı var. İyi niyetli bir bakış ortaya koydu. Ortada bir irade var. Toplantının ardından görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye geldiğimizde gerekli mesajları Cumhurbaşkanımıza ilettim. İletişim ve diyalog kapısı her zaman açık olmak durumunda. Yapıcı, umutlu, olumlu bir görüşme oldu."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Berat Albayrak Türkiye Haberler

title