Haberler

Görme Engeli Atletizmde Başarılarına Mani Olmadı

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de 17 yaşındaki görme engelli Celil Karaboğa, yönlendirildiği atletizmde elde ettiği başarılarla dikkati çekiyor.

Sıddık Demir Anadolu Lisesi'nde eğitim gören Celil'in hayatı, 2 yıl önce okuluna antrenörlerinin gelmesiyle değişti. Okulda eğitim gören engellileri spora yönlendirmek için çalışma yapan antrenörler, Celil'in de atletizme yeteneği olduğunu keşfetti.

Kırşehir Gençlik ve Spor Müdürlüğünde görev alıp, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonunda milli takım antrenörlüğü yapan Adem Doğan ile çalışmalara başlayan Celil, 2 yılda büyük bir aşama kaydetti.

Geçen yıl düzenlenen Görme Engelliler Türkiye Şampiyonası'nda uzun atlamada Türkiye şampiyonluğu, 100 metrede ikincilik, 200 metrede de üçüncülük elde eden Celil, bu yılki şampiyonada da önemli derecelere imza attı.

Celil: "Öz güvenim arttı ve başarılarımın devamı geldi"

Başarı hikayesini AA muhabirine anlatan Celil Karaboğa, okuduğu liseye gelen antrenörlerinin kendisini keşfettiğini söyledi.

Spor yaptıkça öz güveninin arttığını belirten Karaboğa, şöyle konuştu:

"Başta biraz zor geldi ama alışınca yapmaya başladım. Kırşehir'de amatör spor haftasında şampiyon oldum. Okul sporlarında da şampiyonluklarım var. Geçen yıl düzenlenen Görme Engelliler Türkiye Şampiyonası'nın uzun atlama kategorisinde şampiyon oldum. 100 metrede ikinciliğim, 200 metrede üçüncülüğüm var. Bu sene de aynı şampiyonada 100 metrede ikinci oldum. Yarışmalara girip de başarılar elde etmeye başlayınca, öz güvenim arttı ve devamı geldi."

Celil'in antrenörlüğünü de üstlenen annesi Nursel Karaboğa, ev hanımı olduğunu, oğlu için antrenörlük belgesi alarak onunla çalışmaları sürdürdüğünü belirtti.

Sürekli odasına kapanan Celil'in kaderinin, antrenörlerin okuluna gelmesiyle değiştiğini vurgulayan Karaboğa, "Okuldaki bütün öğretmenleri, 'Celil kesinlikle spor yapmaz.' dediler. Sonrasında biz görme engelli gençlerle ilgilenen antrenörlerle konuştuk. Celil'i el birliğiyle zoraki olarak ikna ettik. Böylelikle spora başlattık, sahaya alıştırdık. İlk zamanlar bizi zorladı biraz. Yapmak istemedi. Müsabakalara çıktıkça gelişti." açıklamasında bulundu.

Oğlunun başarısının diğer engelliler için örnek olmasını isteyen Karaboğa, "Annesi olarak ben de ona yardımcı oluyorum. Elimden geldiği kadar antrenörlüğünü yapıyorum. Celil, odasından çıkmayan bir çocukken, sahaya gelip tanımasıyla Türkiye şampiyonalarına katılır hale geldi. Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü var. Bizim için çok büyük bir gurur. Bütün engellilerin aileleri çocuklarının arkasında dursunlar." ifadelerini kullandı.

Doğa: "İnşallah bu başarılarını devam ettirir"

Antrenör Adem Doğan, görme engellilerle ilgili projeyi Kırşehir'de uygularken Celil ile tanıştıklarını anlattı.

Derslerinde çok başarılı olan Celil'in spora da yatkın olduğunu keşfettiklerini dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

"Celil, spora başladığında öz güvenini kaybetmiş, odasından çıkmayan bir çocuktu. Spora başlamasıyla konuşması ve insanlara bakışı değişti. Öz güveni arttı, fiziksel gelişimi iyi oldu. Beraber çalışırken, geçen yıl Görme Engelliler Dünya Şampiyonası'na gittim. Bu süreçte Celil annesiyle çalışmaya başladı. Çocuğumuz bizi yanıltmadı. Çok güzel Türkiye dereceleri var. İnşallah bu başarılarını devam ettirir. Celil'in bu başarılarını sürdürüp, milli takıma seçilerek ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyoruz. Başarıları artarak gelecek. Kendisi daha 17 yaşında."

Kaynak: AA / Güncel

Kırşehir Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title