Haberler

Açık Bankacılık Dünyada Giderek Yayılıyor

GÜLSEM ADAM - Forbes dergisinde "30 under 30" iş adamı listesinde yer alan Figo ve FinReach bankalarının Yönetici Ortağı Taner Akçok, açık bankacılığın dünyada giderek yayıldığını ve birçok kıtada günlük kullanım içerisine girmiş durumda olduğunu söyledi.

İş ve sanat dünyasının yıldızlarının buluştuğu Antalya'daki Corporate Stars Zirvesi 2019'a katılan Akçok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık bankacılığın, banka müşterilerinin izinleri doğrultusunda sahip olunan verilerin üçüncü parti servis sağlayıcılarıyla paylaşılarak müşterilerin işlemlerinin çok daha hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirmesine olanak sağladığını belirtti.

Açık bankacılığın Amerika'dan Çin'e, Avrupa'dan Kanada'ya kadar birçok ülkeye yayıldığını vurgulayan Akçok, "Açık bankacılık birçok kıtada günlük kullanım içerisine girmiş durumda. Açık bankacılık sayesinde müşteriler gerçekten ihtiyaçları olan ürünleri en doğru fiyata ve en kaliteli şekilde sahip olabiliyorlar. Bu da pazarın kendi içerisinde gelişmesi ve olgunlaşması açısından çok önemli." ifadelerini kullandı.

Akçok, bankacılıkta ciddi bir veri akışının söz konusu olduğuna dikkati çekerek, müşterinin hesap bilgileri, kontrat, sigorta, harcama alışkanlıkları gibi birçok bilgilerinin bu sistem içerisinde yer aldığını kaydetti.

"Bankalar bu kadar veriyi toplamalarına rağmen kullanamıyorlar." diyen Akçok, sözlerine şöyle devam etti:

"Açık bankacılıkla beraber gelişen finansal teknolojiyle şirketler ya da ödeme sistemleri bu verileri kullanmaya başladılar. Bu noktada ise yapay zeka, makine öğretme gittikçe önemli olmaya başladı. Çünkü bankalar her ne kadar bu büyük veri teknolojisine yatırım yapsalar da günün sonunda iş analistiniz kadar iyisiniz. Fakat iş analistine yardımcı olan yapay zeka ve makine öğrenme uygulamalarını ortaya çıkardığınız zaman herhangi bir yerdeki anomali dediğimiz standart sapmanın üzerinde ve altında performans gösteren bir metriki yakalayabiliyorsunuz. ve bu da size müşterinizle alakalı gerçek bilgiyi ve ihtiyacı anlamanızı sağlıyor."

Açık bankacılığın geçen sene Türkiye'ye gelmesinin beklendiği ama değişen birkaç politika nedeniyle tarihin ertelendiğini aktaran Akçok, "Açık bankacılık sisteminin kısa sürede Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Bizim buradaki teknoloji altyapımız güçlü ve bankalarımızın da bundaki farkındalığı oldukça yüksek." diye konuştu.

Türkiye'de bazı bankaların açık bankacılıkla ilgili uygulamalar geliştirdiğini ve bunları pazara sürdüğünü belirten Akçok, Türkiye'de bankaların regülatif düzenlemelerle beraber özellikle verinin korunması noktasında belirli hazırlıklar da yaptığını kaydetti.

Akçok, ayrıca yapılan araştırmalara göre her üç banka müşterisinden birinin finansal kuruluşların hizmetinden memnun olmadığını belirterek, "Bizim burada yapmaya çalıştığımız müşterileri anlamaya çalışmak ve aynı zamanda müşteriye ihtiyacı olan şeyi rekabet pazarında en iyi şekilde satın almasını ya da ulaşmasını sağlamak." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Luis Figo Forbes Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title