Haberler

En Büyük Kuş Gözlem Günü'nde En Çok Kuş, Kars'ta Sayıldı

DÜNYADAKİ kuşçular arasında 'Büyük Gün' adı verilen ve 24 saat süren dostça yarışta KuzeyDoğa Derneği, Kars ve Iğdır'da 1 günde, 149 türden 3 bin 729 kuş kaydedilmesiyle Türkiye'de en çok kuş türü ve bireyi gören kurum oldu.

DÜNYADAKİ kuşçular arasında 'Büyük Gün' adı verilen ve 24 saat süren dostça yarışta KuzeyDoğa Derneği, Kars ve Iğdır'da 1 günde, 149 türden 3 bin 729 kuş kaydedilmesiyle Türkiye'de en çok kuş türü ve bireyi gören kurum oldu. Türkiye ve dünyada, 4 Mayıs'ta, yaklaşık 30 bin kişi, sabahın ilk ışıklarıyla kuşlar için önemli alanlara gitti. Türkiye'de Büyük Kuş Sayım Günü etkinliğinde 23 şehir yer aldı. Toplam 265 kuş türünden 8 bin 962 kuş gözlemlendi. En çok kuş türü görülen il, 152 tür ile Denizli olurken, KuzeyDoğa Derneği ise en çok kuş türü gören kurum oldu. Türkiye'de kaydedilen bireylerin yüzde 34'ünün görüldüğü Kars ise bir kez daha ülkede en çok kuş sayılan alan oldu.

Kars'taki sayımlarda KuzeyDoğa ekibinden Cansu Sivrikaya Yıldırım, Deniz Güneş Yıldırım, Neslihan Güven ve Emrah Çoban, 117 türden 3 bin 80 kuş kaydetti. Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası başta olmak üzere Ani, Sarıkamış ve zengin Kafkas Üniversitesi sulak alanı gibi Kars sınırlarındaki 6 farklı alanda 11 saat gözlem yapıldı. Iğdır'da ise Kayahan Ağırkaya, Berkan Demir ve Kyle Kittelberger 95 türden 649 kuş gözlemledi. Ekip, etkinliği düzenleyen 'eBird.org' sitesinde 290 ile Türkiye'de en çok kuş türü kaydedilmiş sıcak nokta (hotspot) olan Aras Nehri Kuş Cenneti'nden Ağrı Dağı Milli Parkı'nın eteklerine kadar Iğdır sınırlarında 9 farklı alanda 9 saat gözlem yaptı.

EN ÇOK KUŞ TÜRÜ DENİZLİ'DE GÖRÜLDÜ

Türkiye'de Büyük Kuş Sayım Günü etkinliğinde 23 şehrin yer aldığını belirten UTAH Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve merkezi Kars'ta bulunan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, "Toplam 265 kuş türünden 8 bin 962 kuş gözlemlendi. En çok kuş türü görülen il 152 tür ile Denizli olurken, KuzeyDoğa Derneği ise en çok kuş türü gören kurum oldu. Bugün Türkiye'de kaydedilen bireylerin yüzde 34'ünün görüldüğü Kars ili ise bir kez daha Büyük Gün'de Türkiye'de en çok kuş sayılan alan oldu. Dünya çapında ise toplamda 6 bin 950 türden 790,033 kuş gözlemlendi. Kolombiya, geçen sene olduğu gibi bu sene de 1381 tür ile birinci oldu. Türkiye ise 265 tür ve 134 gözlem ile 253 ülke arasında 27'nci sırayı aldı. En çok gözlem kaydı 41,538 ile Amerika Birleşik Devletleri'nde geldi" diye konuştu

'BÜYÜK KUŞ SAYIM GÜNÜ' NEDEN ÖNEMLİ?

Cornell Üniversitesi Ornitoloji Laboratuvarı'nın yürüttüğü dünya kuş gözlem sitesi 'eBird.org' tarafından her yıl ilkbahar ve sonbaharda bu etkinlik gerçekleştiriliyor. Etkinliğin yapılmasındaki temel nedenin, kuşların ilkbahar aylarında üremek için kuzeye, kışı geçirmek için de sonbaharda güneye yaptıkları uzun ve zorlu göç yolculuğuna dikkat çekmek olduğunu vurgulayan Çağan Hakkı Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Ayrıca kuşların ve yaşam alanlarının korunması gerektiğini hatırlatmaktır. Yaban hayatımızın çok belirgin ve renkli bir parçası olan kuşlar, doğal çevremizin sağlığının kilit göstergeleridir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal yaşam alanlarının bozulması ve yok edilmesi, iklim değişikliği, kediler gibi istilacı türler, kaçak avcılık, zehirlenme, yumurta toplama, yüksek gerilim hatları gibi doğal olmayan bariyerler gibi tehditlerden dolayı pek çok yüzlerce kuş türünün popülasyonu azalmaktadır."

Dünyada kuş türlerinin yüzde 13,2'sinin soyunun tehlike altında, yüzde 9,3'ünün soyunun ise tehlikeye girmek üzere olduğunu belirten Şekercioğlu, "Yüzde 1,6'sının soyu ise son 500 yılda tükenmiştir ya da tükendiği düşünülüyor. Yani kuş türlerinin neredeyse 4'te 1'inin nesli tükenmiş ya da tükenmek üzere. Bu rakamlar, diğer canlılar için daha da yüksek. Ülkemizde ise değerlendirilmesi yapılmış 1707 hayvan türü içinde 4'ünün soyu küresel çapta tükenmiş. 275'inin soyu küresel çapta tehlikede, 100 türün soyu tehlikeye açık, 126 tür ile ilgili ise yeterli bilgiye sahip değiliz" dedi.

- Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

DOST Partisi Türkiye Iğdır Kars Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title